Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Páternoszterbe szorulnak a jezsuiták – Új podcastsorozat indul október végétől

Páternoszter – ez a címe a jezsuiták október 25-én induló havi podcastsorozatának. A kerettörténet szerint a sors egymás mellé sodor két, egymást nem – vagy legfeljebb hírből – ismerő embert. Ugyanabban az épületben akad dolguk, és egyszer csak beragadnak a liftbe. Pontosabban a páternoszterbe… Párbeszéd jezsuita módra – egy kicsit másképp. Mi a közös Juhász Anna irodalmárban és Sajgó Szabolcs jezsuitában; illetve rendtársában, Hiba Györgyben és Mező Misiben, a Magna Cum Laude frontemberében? Vagy Elek László SJ-ben és Bubnó Márk énekes-dobosban, valamint Göttinger Pál rendezőben, netán Kiss Ferenc jezsuita testvérben és Szalóki Ági előadóművészben? Ha akarjuk, hivatásukat egy világ választja el egymástól. Ha akarjuk – és akarjuk –, számos ponton kapcsolódhatnak egymáshoz. Mindennek felfedezéséhez csak megfelelő élethelyzetre van szükség. Az alkalmat a 2021–22-ben zajló Szent Ignác-év hozta el, ebben a jubileumi esztendőben a jezsuita rendalapító megtérésére emlékezik a Jézus Társasága

Hárman is pályáznak a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára

Megjelent a kiírás a Pécsi Nemzeti Színház ügyvezető igazgatói posztjára, amelyre szeptember végéig lehet pályázni. A jelenlegi igazgató, Rázga Miklós megbízása 2021. február 15-én jár le, aki viszont nem pályázik újra a teátrum vezetésére.

A színház jelenlegi vezetője az új évadra vonatkozó drasztikus, összesen 207 millió forintos központi és önkormányzati támogatáscsökkenés miatt megbízásának lejártával nem folytatja munkáját.

A bama.hu információi szerint az első számú esélyes Lipics Zsolt színművész, aki több mint két évtizede dolgozik a színházban. Ügyvezetőként Vidákovics Szláven művészeti vezetővel tervezi a közös munkát, az operatagozat irányítására pedig Gulyás Dénesre bízná.

Lipics a lapnak úgy fogalmazott, hogy „a Pécsi Nemzeti Színház a pécsieké, ezért ’pécsiek Pécsért’ jelszóval a mintegy harmincéves pécsi kötődésű színházvezetési hagyományokat vinnénk tovább, miután személyes tapasztalatok alapján jól ismerjük a baranyai közönség igényeit. A cél a társulat összetartása és erősítése, a 125 év alatt kialakult és megszokott polgári népszínház színvonalas működtetése.”

A második pályázó a budapesti Radnóti Színház gazdasági igazgatója, Komáromi György, aki Bérczes Lászlót, Benkó Bencét és Fábián Pétert, az operatagozatra pedig Göttinger Pált hozná magával. A szakember a pályázati kiírással összhangban menedzserszemléletű színházat ígér, erős fiatalos szállal.

A harmadik pályázó Bodor Johanna koreográfus, a Markó Iván vezette Győri Balett egykori tagja, majd a szegedi társulat szólótáncosa és Keszthelyi Kinga dramaturg, aki olyan pécsi előadásokat jegyez mint a Mágnás Miska, Jaj, Carmela!, Amadeus, A vágy villamosa, vagy a Panthera.