Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

KEDDEN ELSTARTOL A 14. ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL

A tizennegyedik Ördögkatlan Fesztivál augusztus 3-án kezdődik! Pécstől délre, a legjobb magyar borok vidékén, három kicsi faluban (Nagyharsány, Beremend, Villánykövesd), a Szoborparkban és a Vylyan és a Mokos Pincészet tereiben. Baranya legnagyobb összművészeti fesztiválja augusztus 3 és 7. között 600 programnak és produkciónak ad otthont. A teljes műsor itt található.(külső hivatkozás) Premierek a Katlanban Ezen a nyáron számos színházi bemutató lesz az Ördögkatlan(külső hivatkozás) színházi tereiben. Protekciósan kiemelünk két Ördögkatlan Produkciót: augusztus 5-én az Amfiteátrumban először látjuk-halljuk a Másnap című koncert-színházat, melyben Cseh Tamás és Csengey Dénes 1986-ban írt dalait tisztogatja meg, énekli el Beck Zoli és Szűcs Krisztián. Stefan Zweig Sakknovella című kisregényéből írt Fekete-fehér címmel vadonatúj monodrámát Légrádi Gergely – ezt augusztus 7-én játssza az Ördögkatlan mindenese, többek között remek színésze, Göttinger Pál. Az előadást Ujj Mészáros Károly r

Hárman is pályáznak a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára

Megjelent a kiírás a Pécsi Nemzeti Színház ügyvezető igazgatói posztjára, amelyre szeptember végéig lehet pályázni. A jelenlegi igazgató, Rázga Miklós megbízása 2021. február 15-én jár le, aki viszont nem pályázik újra a teátrum vezetésére.

A színház jelenlegi vezetője az új évadra vonatkozó drasztikus, összesen 207 millió forintos központi és önkormányzati támogatáscsökkenés miatt megbízásának lejártával nem folytatja munkáját.

A bama.hu információi szerint az első számú esélyes Lipics Zsolt színművész, aki több mint két évtizede dolgozik a színházban. Ügyvezetőként Vidákovics Szláven művészeti vezetővel tervezi a közös munkát, az operatagozat irányítására pedig Gulyás Dénesre bízná.

Lipics a lapnak úgy fogalmazott, hogy „a Pécsi Nemzeti Színház a pécsieké, ezért ’pécsiek Pécsért’ jelszóval a mintegy harmincéves pécsi kötődésű színházvezetési hagyományokat vinnénk tovább, miután személyes tapasztalatok alapján jól ismerjük a baranyai közönség igényeit. A cél a társulat összetartása és erősítése, a 125 év alatt kialakult és megszokott polgári népszínház színvonalas működtetése.”

A második pályázó a budapesti Radnóti Színház gazdasági igazgatója, Komáromi György, aki Bérczes Lászlót, Benkó Bencét és Fábián Pétert, az operatagozatra pedig Göttinger Pált hozná magával. A szakember a pályázati kiírással összhangban menedzserszemléletű színházat ígér, erős fiatalos szállal.

A harmadik pályázó Bodor Johanna koreográfus, a Markó Iván vezette Győri Balett egykori tagja, majd a szegedi társulat szólótáncosa és Keszthelyi Kinga dramaturg, aki olyan pécsi előadásokat jegyez mint a Mágnás Miska, Jaj, Carmela!, Amadeus, A vágy villamosa, vagy a Panthera.