Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

OKTÓBERBEN INDUL A CSOKONAI ÖSSZMŰVÉSZETI PROGRAMJA, A MAGDAFESZT

Október 1-től ismét a nők irodalmi, művészeti jelenlétére, a női identitás mibenlétére, a női tapasztalatra és kifejezésmódra fókuszál a Csokonai Színház negyedik alkalommal megrendezett programsorozata, a MagdaFeszt. „A fesztivál női alkotókra, női szempontokra koncentrál a társművészetekről sem megfeledkezve, olyan, nemzetközileg is izgalmas projektekkel, amelyek kortárs, mai eseménysorozattá teszik – mondta a MagdaFesztről Puskás István, Debrecen alpolgármestere. Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója azt a kezdeti szándékot hangsúlyozta, amellyel 2017-ben megalapították a fesztivált: Szabó Magda 100. születésnapján egy olyan összeművészeti eseményt szerettek volna létrehozni, amelyet a debreceni születésű írónő életműve inspirál, és olyan egyedi, izgalmas produkciókat lát vendégül, amelyeket érdemes megismernie a közönségnek.” A MagdaFesztre meghívást kapott a kortárs román színház egyik legizgalmasabb alkotója, Gianina Cărbunariu, a nagyváradi társulat pedig október 5-én a CSI

KOMP • 3.2
Közreműködik:
Meláth Andrea, Tatai Nóra, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Baráth Nóra, Demény Balázs, Szabó Ferenc János, Szőcs Kristóf, Virág Emese, Kosztándi Vonósnégyes (Behán László, Kosztándi István, Tuzson Edina, Körösi Györgyi
Vendég:
Göttinger Pál rendező

Moderátor:
Bucz Magor Soma

Támogatók:
A koncert a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Magyar Zeneművészeti Társasággal közös programként, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében valósul meg.

Magyar kortárs zenei platform - A kamarazene árnyalatai

Győrffy István: Vonósnégyes – ősbemutató
Barta Gergely: Toccata secunda – ősbemutató
Megyeri Krisztina: Horizon brulé – Öt dal Irène de Saint-Christol verseire – ősbemutató
Bánkövi Gyula: I misteri delle montagne lontane (A távoli hegyek titkai)
Zombola Péter: Perpetuum mobile – ősbemutató
Madarász Iván: Feljegyzések a postakocsiból – dalciklus Szőcs Géza verseire – ősbemutató
Hollós Máté: Pastello con sentimento – ősbemutató
Csemiczky Miklós: 25 brácsaduó – részletek – ősbemutató
Durkó Péter: Vonósnégyes – ősbemutató

A Mini-Fesztivál szellemiségét követő KOMP a Magyar Zeneművészeti Társaság idei kortárs zenei válogatása. A három estén át tartó sorozat immáron 33. alkalommal kíván a kortárs zene olyan platformja lenni, mely teret enged a kötetlenebb komolyzenei koncertélmény befogadásának, az élő párbeszédnek, a ma alkotó szerzőkkel való közvetlen találkozásoknak, bemutatóik személyesebb megünneplésének.
A kamarazene legkülönbözőbb árnyalatait felvonultató koncertet vonósnégyesek keretezik, Győrffy István és Durkó Péter egy-egy kompozíciója. Csemiczky Miklós brácsaduói, Bartók hegedűduóihoz hasonlóan igen karaktergazdag sorozat. A középgenerációhoz tartozó Horváth Barnabás és Megyeri Krisztina egészen friss darabokkal mutatkozik be. Bánkövi Gyula egy mágikus sugárzású, 2006-ban befejezett négykezes zongoradarabbal járul hozzá a koncert színes kínálatához.