Orlai produkciók a Jurányiban

Malik Andrea 

Az Orlai Produkciós Iroda előadásai nagyon széles közönségigényt fednek le, az elmúlt években folyamatosan bővülő repertoár kiszolgálja a felhőtlen szórakozást, a könnyed, de mégis elgondolkodtató darabokat kereső nézőket, és jó ideje már olyan produkciók is megtalálhatók a kínálatban, amelyek komoly társadalmi kérdéseket boncolgatnak estéről estére. Ez utóbbi művészszínházi előadások elsősorban a Jurányi Házban kapnak helyet, a korábban bemutatott monodráma sorozat után ebben az évadban többszereplős darabok is műsorra kerültek a különleges hangulatú játszóhelyen.

Az első itt tartott premier még 2014-ben Gerlóczy Márton A csemegepultos naplója című regényének színpadi adaptációja volt, melyet Göttinger Pál rendezésében Ötvös András játszik. Méghozzá zseniálisan! A májasok és kolozsvári szalonnák között olyan elképesztő könnyedséggel és természetességgel beszél rólunk, hétköznapi emberekről, hogy egy percig sem bánjuk, saját magunkon nevetünk az előadás 90 perce alatt végig.

Egy évvel később a Péterfy-Novák Éva önéletrajzi regényéből készített monodráma, az Egyasszonyfőszerepében láthatták a nézők Tenki Rékát a Jurányi színpadán. A darab tavaly ilyenkor járt a 100. előadásnál, és azóta is folyamatos teltházzal megy. A szívszorító történet olyan erősen hat az érzelmekre, hogy a színésznő finom játéka többször elérzékenyülésre készteti a nézőket, ám mégsem hat nyomasztóan, az önirónia és a humor eszközével feloldott feszültség nem telepszik ránk az előadás végére. A katarzisélmény szinte garantált.

Ugyanez az érzelmi hullámvasút vár arra a nézőre is, aki beül a 2016-ban bemutatott Egy őrült naplója című Gogol műre, a „pétervári elbeszélést” a hazánkban egyre ritkábban alkotó Bodó Viktor állította színpadra, a főszerepben Keresztes Tamás látható. A Katona József Színház színművésze alakításával elnyerte a Kritikusok Díját, az előadás pedig több külföldi helyszínen is bemutatkozhatott, többek között Szentpéterváron is.

2017-ben két bemutatót is tartott az Orlai Produkciós Iroda a Jurányiban, március óta Edouard Louis Leszámolás velem című önéletrajzi regényének színpadi változatát Rába Roland rendezésében, Nagy Dániel Viktor előadásában láthatják a nézők. A nemi identitás miatti kirekesztettség kérdésével foglalkozó monodráma olyan kérdéseket tesz fel, amelyek hetekkel, sőt hónapokkal a színházi élmény után is foglalkoztatják a nézőket, és ebben nagy szerepe van a fiatal színművész izgalmas játékának. Egy hónappal később került bemutatásra Parti Nagy Lajos Az étkezés ártalmasságáról című hosszúprózájának adaptációja Znamenák István rendezésében Mészáros Máté főszereplésével. A színművész az előadás 85 perce alatt ugyan végig „az étkezésről” beszél, ám szinte minden mondat mögött érezzük, hogy közben szól a szerelemről, a szenvedélyről és a dühről is egyszerre.

Az aktuális évad első jurányis bemutatója szeptemberben Carly Wijs Mi és Ők című darabja volt, melyet Vilmányi Benett és László Lili játszanak. A 2004-es beszláni túszdráma szörnyűségeit két kisgyermek szemén keresztül követhetik a nézők. A különleges színpadi megoldásokkal operáló előadás rendezője Fehér Balázs Benő. Pár hete volt Joe Orton Mr. Sloane szórakozik című darabjának premierje, a Parti Nagy Lajos fordításában látható művet Guelmino Sándor rendezésében Bíró Kriszta, Király Attila, Gazsó György és Dékány Barnabás játsszák. A McDonagh korai elődjének tartott angol író drámája bonyolult családi viszonyokat mutat be, melyek ismét csak az identitás kérdéskörét boncolgatják.

Hamarosan, február 22-én pedig érkezik a Hurok, Kerékgyártó István azonos című regényének színpadi adaptációja. Az izgalmas szerkezetű történet megrendítő korrajzot ad a mai magyar társadalomról, sok helyen valós szituációk valós párbeszédeit tartalmazza. Az előadás rendezője Bagossy László, a szereplőket pedig Mészáros Máté, Debreczeny Csaba, Járó Zsuzsa, Nagy Dániel Viktor, Epres Attila, Rába Roland, Gombó Viola Lotti és Dékány Barnabás játsszák.

Ahogy Orlai Tibor egy korábbi beszélgetésünk során megfogalmazta: „Az identitás kérdése – legyen az nemi, vallási vagy adott esetben eltérő típusú emberek gondolkodásával kapcsolatos – amióta az Orlai Produkció működik, mindig előkerült az előadásainkban, hol kevésbé mély formában, hol hangsúlyosabban.” A Jurányiban futó darabok esetében a leghangsúlyosabban. Erre pedig ma Magyarországon nagyon nagy szükség van, hogy bátran és őszintén beszéljen a színház azokról a társadalmi problémákról, amiket sajnos minden más fórum a szőnyeg alá söpör.