Ördögkatlan-jelentkezőknek!

Megtisztelő az a figyelem, ami mind a látogatók, mind a fellépni vágyó alkotók felől felénk, katlanosok felé fordul. Jó érzés villamoson, utcasarkon, zebrán, zöldségesnél, plázában, szóval mindenütt elkapni egy-egy ismerős-ismeretlen tekintetet, és hozzá a biztató szavakat, akár csak annyit: „Hajrá Katlan!” Jólesik, sőt támaszt ad az ilyesmi, amikor bizony el-elbizonytalankodunk a kultúra területén tapasztalható – fogalmazzunk türelmesen – zűrzavaros helyzetben.

A megtiszteltetésen túl, nem tagadjuk, ijesztő is a naponta özönlő levéláradat, amiben fellépni vágyók százai várják tőlünk a biztató válaszokat. 

Azért írjuk most ezt a szelíd közleményt, hogy jelezzük, nem tudunk minden egyes levélre válaszolni, illetve őszintén kimondjuk: a jelentkezők töredékét tudjuk csak meghívni a 12. Ördögkatlanba. És nem feltétlenül a minőség hiánya miatt. Sőt, döbbenetes megtapasztalni, milyen gazdag a kultúránk – és ez szinte minden műfajra vonatkozik: a színháztól a rockzenéig, a kortárs tánctól az irodalomig, a képzőművészettől a családi programokig… 

De:
  • a program alapját (jól-rosszul) nem jelentkezés, hanem válogatás alapján állítjuk össze;
  • szeretnénk tartani azt a kényes egyensúlyt, amiben az öt nap alatt kezdettől hűséges társaink-barátaink és felfedezésre váró, vadonatúj fellépők váltogatják egymást;
  • az Ördögkatlan csak öt napig tart, miközben tíz Katlanra való minőségi produkció sorakozik előttünk;
  • szeretnénk megőrizni az egyes falvak kialakult, sajátos arculatát;
és még számos szempontot leírhatnánk, de amiért elsősorban ez a levél íródik, az a következő: 

a TAO megszüntetése miatt, pontosabban, az azt felváltó rendszer megszületésére várva az Ördögkatlan (és számos fesztivál – és társulat és kultúrház és zenekar és alkotó és intézmény és és és…) egyelőre nem tudja, miből gazdálkodhat 2019-ben. Várakozunk és naivan bizakodunk – viszont felelősséggel senkit nem tudunk fellépési lehetőséggel biztatni.

Fentiek senkit ne bizonytalanítsanak el: 12. Ördögkatlan lesz, ha a fene fenét eszik is. De ahogy magunkat türelemre intjük (a programot később tudjuk csak összerakni), úgy intjük türelemre a fellépni vágyókat is. 

Kapa-Pepe-Rémusz szavait tudjuk idézni a 12. éve meghívott Mrozek-darabból: „Muszáj mulatságnak lenni!” Muszáj Ördögkatlannak lenni!

forrás: http://www.ordogkatlan.hu/