Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

OKTÓBERBEN INDUL A CSOKONAI ÖSSZMŰVÉSZETI PROGRAMJA, A MAGDAFESZT

Október 1-től ismét a nők irodalmi, művészeti jelenlétére, a női identitás mibenlétére, a női tapasztalatra és kifejezésmódra fókuszál a Csokonai Színház negyedik alkalommal megrendezett programsorozata, a MagdaFeszt. „A fesztivál női alkotókra, női szempontokra koncentrál a társművészetekről sem megfeledkezve, olyan, nemzetközileg is izgalmas projektekkel, amelyek kortárs, mai eseménysorozattá teszik – mondta a MagdaFesztről Puskás István, Debrecen alpolgármestere. Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója azt a kezdeti szándékot hangsúlyozta, amellyel 2017-ben megalapították a fesztivált: Szabó Magda 100. születésnapján egy olyan összeművészeti eseményt szerettek volna létrehozni, amelyet a debreceni születésű írónő életműve inspirál, és olyan egyedi, izgalmas produkciókat lát vendégül, amelyeket érdemes megismernie a közönségnek.” A MagdaFesztre meghívást kapott a kortárs román színház egyik legizgalmasabb alkotója, Gianina Cărbunariu, a nagyváradi társulat pedig október 5-én a CSI

Nem jelölték Oscar-díjra Tóth Barnabás Susotázs című filmjét

Nem jelölte Oscar-díjra a Susotázs című magyar alkotást a legjobb élőszereplős rövidfilmek között az amerikai filmakadémia, amely kedden Los Angelesben jelentette be a legrangosabb hollywoodi elismerés végső esélyeseit.

A Göttinger Pál, Takács Géza és Osvárt Andrea főszereplésével készült alkotás két magyar szinkrontolmács egy napját mutatja be egy hűtőgépgyártó konferencián, ahol az események nem várt fordulatot vesznek, amikor a két tolmács megpróbálja kitalálni, ki lehet az a magyar delegált, akinek fordítanak. 

A 16 perces Susotázs (amelynek forgatókönyvét is Tóth Barnabás írta) számos nemzetközi rövidfilmes filmfesztiválon nyert díjat. 2018. április 4-én a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon mutatkozott be, majd a Manhattan Rövidfilmfesztivál keretében Los Angelesben is vetítették, így vált jelölhetővé az Oscar-díjra. 

A Susotázs rövid ideig mindenki számára megtekinthető volt az interneten, egy hét alatt több mint 200 ezren látták. Tóth Barnabás kisfilmjei kifejezetten népszerűek a neten: 2013-as alkotása, a magyar filmkritikusok díjával is kitüntetett, Szöülban közönségdíjat nyert Újratervezés-t már több mint másfél millióan látták (ebből egymillióan négy nap alatt), amivel a legnépszerűbb magyar rövidfilm az interneten.

A rendező-forgatókönyvíró, színész és producer Tóth Barnabás 1977. december 9.-én született Strasbourgban, 9 évesen szerepelt először filmben, amikor Xantus János beválogatta a Hülyeség nem akadály című filmjébe. Majd olyan filmekben kapott szerepet, mint az Eldorádó és A legényanya. Szabó Ildikó Gyerekgyilkosságok című drámájában nyújtott alakításáért 1993-ban a 24. Magyar Filmszemlén különdíjat, Genfben pedig „A holnap sztárjai" fesztiválon elismerő oklevelet kapott. A színészettel felnőtt korában sem hagyott fel, 2016-ban főszerepet játszott Roger Deutsch Fiú a vonaton című, Budapesten játszódó filmjében.

Már a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése (2003) előtt kipróbálta magát rendezőként, első (és eddig egyetlen) nagyjátékfilmjének, a Rózsaszín sajt-nak (2009) nemcsak írója és rendezője, de főszereplője is volt. 

Két évvel ezelőtt Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje Oscar-díjat nyert. 2019-ben ezek a filmek versenyeznek a legjobb élőszereplős film Oscar-díjáért:

Detainment (Vincent Lambe)
Fauve (Jeremy Comte)
Marguerite (Marianne Farley)
Mother (Rodrigo Sorogoyen)
Skin (Guy Nattiv).