$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

JÓ KIS HÜLYESÉG VOLT

FRANCIS VEBER: BALFÁCÁNT VACSORÁRA!
MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNHÁZ
RENDEZŐ: GÖTTINGER PÁL

Kinek mond valamit Francis Veber neve? Ha így elsőre nem is, mindjárt a homlokukra csaphatnak a színház-, de leginkább filmrajongók, amikor elkezdem sorolni a francia forgatókönyvíró-rendező híresebb munkáit. Ilyen a Pofa be! vagy A Jaguár Jean Renóval, a Balfácán, a Balekok, a Négybalkezes Depardieu-vel és Pierre Richard-ral, és persze a klasszikusnak számító Magas szőke férfi felemás cipőben, és annak amerikai remake-je is, Tom Hanks főszereplésével. De a Haver, haver forgatókönyve is őt dicséri, no és persze a Lemon–Matthau-féle furcsa párosítás, vagy ide tartozik még az Őrült nők ketrece, amiért Oscar-díjra is jelölték. A francia humor egyik meghatározó formálójáról van szó, aki a népszerű francia drámai színészeknek is megtalálta a legeredetibb vígjátéki arcát. Mondhatni, megkerülhetetlen jelenség. Ennek bizonyítéka, hogy több magyarországi színház is párhuzamosan repertoáron tartja a Balfácánt vacsorára! című darabja feldolgozását. A Pécsi Nemzeti Színházban Nagy Viktor rendezésében láthatják a nézők, míg a József Attila Színház Valló Péter rendezését Koltai Róbert és Kern András közreműködésével már vagy húsz éve tartja műsoron. Ezekhez hasonlóan fut a darab a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, annak főrendezője, Göttinger Pál rendezői tolmácsolásában.

A Balfácánt vacsorára!, mint a fentiekből is kisejlik, meglehetősen népszerű mű. Készült persze film ebből is, vagyis láthatjuk, hogyan is képzelte el a darabot maga Veber, a szerző. Magyar fordításban ott Dilisek vacsorája szerepel, de a francia cím ugyanaz, Le dîner de cons, szóval ugyanarról a műről van szó – mint ez a történetből is kiderül persze. Ott Pierre Brochant szerepében Thierry Lhermitte látható (magyar hangja: Kern András – szóval Kernnek már kialakulhatott egy viszonyulása a figurához), míg François Pignon-t Jacques Villeret alakítja. Ha valaki szereti a francia filmeket, rögtön rájuk ismer, hiszen mindketten már a hetvenes évektől szerepelnek bennük. Továbbá az sem elhanyagolandó tény, hogy Jacques Villeret épp a Dilisek vacsorájában nyújtott teljesítményéért kapta meg a legjobb francia színésznek járó kitüntetést, azaz 1999-ben ezért az alakításáért jutalmazták César-díjjal, a francia akadémia legrangosabb elismerésével.

Nem lévén azonban franciák, lássuk, hogyan is működik a darab Nyíregyházán! Eleve kérdés, hogy érdemes-e egy ilyen darabot a magyar viszonyokhoz közelebb hoznunk – vagy hagyjuk meg franciának, esetleg erre még játsszunk is rá? Kérdés, mit kezd a mai magyar közönség ezzel a könnyed franciás szórakoztatással?

Nem tudom a pontos körülményeit annak, hogy a sok másban is kitűnő Göttinger Pál miért választotta ezt a vígjátékot, ám úgy tűnt számomra, hogy a főrendező ebben a környezetben nem érezte igazán otthonosan magát. Már csak színészi érzékenységéből fakadóan is (erre akár bizonyíték lehet, hogy Göttinger az Oscar-esélyes Susotázs című, Tóth Barnabás által rendezett rövidfilm főszereplője) nehezen hiszem el róla, hogy egy filmen is „előjátszott” előadást nem tudott teljesen a medrében tartani. 

Persze sosem cél egy népszerű film egy az egyben történő lemásolása. Itt is próbált a rendező és a dramaturgia úgy belepiszkálni az eredetibe, hogy a siker receptje ne változzon, de mégis egyedivé váljon. Ettől tán a nyíregyházi néző számára is jobban összeáll.

A darab történetéről annyit árul el a színház ruhatáránál felcsíphető kis füzetecske, hogy egy sikeres könyvkiadó tulajdonosának és társaságának az a szórakozása, hogy közös vacsoráikra meghívnak olyanokat, akiket ők balfácánoknak tartanak, és akiket úrias kárörömmel lenézhetnek és kiröhöghetnek. Ez történne most is, ha nem jönne közbe a tulajdonos hexenschussa (lumbágója), és az a tény, hogy a felesége is elhagyja. Innen pörögnének fel a jobbára helyzetkomikumra, félreértésekre épülő események.

Az előadás hangulatát nyilvánvalóan Pignon személyiségének kell fenntartania, az ő többiekhez való viszonyulása biztosítja a humor forrását. Horváth László Attila igyekezete kétségbevonhatatlan, sőt, kifejezetten örömöt okoz a nézőnek, ahogy saját magáraszabja a balfácán karakterét. Mégis hullámzó módon segítik ebben az őt körülvevő színészek, mi több, mintha a dramaturgia sem segítené abban, hogy könnyed eleganciával megtalálhassa a darab által megrajzolt ívet. A szöveg Pignon és a házigazda, Brochant kettősének különbözőségére is építene. De mintha Rák Zoltán sem mozogna igazán otthonosan ebben a vígjátéki miliőben. Lumbágós mozdulatai, fájdalmai nem mindig hitelesek, a darab szerinti feleségével (Kuthy Patrícia) való viszonyában az elhidegülés árnyalatai nem érzékelhetőek igazán, dialógusaik nem kiforrottak.

Ennek okán a mellékszereplők mentik meg az előadást igazán. Illyés Ákos mint futballfanatikus jóbarát hoz új színt a színpadra. Eltérően az eredetitől, figurájának már megjelenése is a humor forrását képezi. Gesztusai, arcjátéka még a fiatalokban is felidézhetnek ikonikus vonásokat. Hiszen mind kinézetében, mind játékát tekintve Sheldon figurája ötlik róla az ember eszébe az Agymenők sorozatból. Ez részben indokolt is, hiszen szerepe szerint ő hozná a bugyuta, de egyben szuperintelligens adóellenőrt a képbe.

Míg Horváth László Attila figyeli a színpadi játszótársakat és azok hőfokát, Illyés Ákos felfokozott Cheval-megformálása inkább eltereli a néző figyelmét a többiekről. Előny, hogy a másik mellékszereplő is elég harsány, hisz a szeretőt, Marléne-t alakító László Lili pezsdítően hat kislányos kirohanásaival és nőies hisztijeivel egyaránt. Az Archambaud professzort játszó T-Laforest Csaba motoros alakja akár telitalálat is lehetne, ha tudna eggyel keményebb lenni. Persze itt is a dramaturgnak lehetett volna a karakter szájába adni egy pár nyelvileg humorosnak számító reflektálást, ami ül is.

Mert Szokolai Brigitta dramaturg tehetsége és munkakedve feltehetően sokban befolyásolja az előadás minőségét. Az, hogy a színészek nem helyesen toldalékolják a francia neveket, előfordul sokszor egy-egy színházi évad próbafolyamatainak során. Ez sajnos itt, a színpadon is nem egyszer előfordult. Az is észrevehető, hogy olykor a magyar szavak franciás kiejtése után nyúlnak a színészek, egy kis megerősítő sikerért. (Ez, hogyha lenne mögötte komoly akarat, munka és egyenletesen vezetne végig a szövegen, szintén lehetne akár a humor forrása. Példa erre a Félénk vagyok, de hódítani akarok nyelvi leleményessége, vagy a Rózsaszín Párduc Márkus-féle tolmácsolása.)

Kevéssé érzem sikeres megoldásnak ugyanakkor, hogy a szöveget alpárisággal szórják meg az olcsó sikerért. Félreértés ne essék, nagyon is támogatom a vaskos szavak jogos használatát, hiszen nem vitatom az ilyen szavak érzelemszínező vagy a hiteles karakterábrázolást nagyban segítő szerepét. De mivel a darab címe is cizelláltabb nyelvileg („balfácán”), lehetett volna ezt a nyelvi regisztert irányadónak tekinteni.

Boldizsár Zsolt díszletével a kilencvenes évek újgazdag magyar miliője köszöntött be a filmes francia térbe. A színpadon azonban Véber Tímea jelmezei éltek igazán, elfedve és feledtetve a díszlet kevésbé koncepciózusnak tűnő megoldásait.

A darab a telefonok vígjátéka: a rossz hírek és félreértések középpontjában a vonalas készülék áll. Az ezzel való játék, a zsinórral járó helyhez kötöttség, az, hogy a másik fél reakcióját hogyan közvetíti a kagylót tartó színész, már lassan egy letűnt kort idéz. Ugyanakkor ehhez igenis kell tehetség és képzettség. Talán ezt az igazán szórakoztató játékot kiemelhette volna néhány felvállaltabb fényváltás vagy más kiegészítés.

Ha számokban mérjük az előadás sikerét, akkor elégedetten csettinthetünk a nyelvünkkel, hiszen a mintegy háromszáz ember befogadására alkalmas nagytermi előadás jó statisztikát mutatott. A telt ház az telt ház, ez elvitathatatlan. Mégis, némi csalódottsággal távozhatott a néző. „Jó kis hülyeség volt” – még ha nem is igazán magas művészi fokú tréfacsinálás.

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,246,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,35,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,35,bohémélet,64,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,8,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,6,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,17,falstaff,1,fekete-fehér,41,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,69,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,76,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,93,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,3,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,330,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,459,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,134,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,31,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,372,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,610,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,317,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,225,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,62,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,71,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: JÓ KIS HÜLYESÉG VOLT
JÓ KIS HÜLYESÉG VOLT
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2019/01/jo-kis-hulyeseg-volt.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2019/01/jo-kis-hulyeseg-volt.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content