Nincs magyar jelölt az idei Oscar-gálán - pedig szabolcsi is lehetett volna

Az amerikai filmakadémia kedden Los Angelesben jelentette be az idei, 91. Oscar-gála jelöltjeit. A Susotázs című magyar alkotás a rövidfilm kategóriában volt esélyes a jelölésre, azonban nem jutott be a legjobb öt közé.

A tizenhat perces élőszereplős magyar film a szinkrontolmácsok életét, a munkával járó nehézségeket dolgozza fel humorosan. Tóth Barnabás rövidfilmjének minden esélye megvolt arra, hogy az idei Oscar-gála egyik esélyes jelöltjeként díjat nyerjen. A Susotázs decemberben került fel az Oscarra jelölhető filmek tízes listájára, ami már önmagában is nagyon szép eredménynek számít. 

A film címe eredetileg Flört volt, azonban később ezt Susotázsra változtatta a film rendezője. A susotázs, mint mondta, azt a technikát takarja, amikor a tolmács közvetlenül az alany fülébe súgja a fordítást.

A rövidfilm főszereplői között találjuk - Takács Géza és Osvárt Andrea mellett - Göttinger Pált is, aki jelenleg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház főrendezője. Filmbéli romantikus monológja még közelebb hozza a nézőkhöz karakterét, Pált. A történetben Pál és András, a két magyar szinkrontolmács egy hűtőgépgyártó konferencián fordít az egyetlen magyar hallgatónak, aki szemmel láthatóan egy feltűnően csinos nő. A történet azonban nem várt fordulatot vesz.

Korábban ITT írtunk a filmről.