Nehéz lesz túlszárnyalni ezt a színházi évet! De megpróbálják! Mutatjuk, milyen darabokkal!

Nyíregyháza – Közel százezer nézőt vonzottak az évad előadásai.

A Móricz Zsigmond Színház évadzáró társulati ülései mindig egy néhány perces összeállítással kezdődnek: a hatalmas kivetítőn lepereg a mögöttünk hagyott évad előadásaiból összeállított kisfilm, a színészek pedig jókat nevetnek egy-egy vicces pillanaton. A szerdai évadzáró nyitófilmje azonban nem a vidámságról szólt: a fotókon a napokban elhunyt Kameniczky László szerepelt, az utolsó képkockán a Tűzpróba avagy a Heilbronni Katica Arkangyalaként búcsúzott egykori kollégáitól. Az emlékezés percei után nem volt könnyű dolga Kirják Róbertnek, a színház ügyvezető igazgatójának, aki egyszerre értékelt és nézett a jövőbe, amikor azt mondta: szakmailag és gazdaságilag is nagyon nehéz lesz túlszárnyalni ezt az évadot.

Nőtt az árbevétel is

– Nincs olyan meghatározó fesztivál vagy színházi találkozó, amelyre ne hívták volna meg valamelyik előadásunkat, a POSZT válogatóinak az okozta a legnagyobb problémát, hogy eldöntsék, az Illatszertár vagy a Don Carlos kerüljön-e be a versenyprogramba. Mint tudjuk, végül ez előbbi mellett döntöttek és egy sajtóbeszélgetésen elhangzott: az egyik legfontosabb színházi műhely ma Nyíregyházán működik. A sikernek objektív mutatói is vannak: ebben az évadban mintegy 97 ezer néző látta az előadásokat, ami közel 12 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt. A bérleteseink száma 21 991, a nettó árbevétel 161 millió forint, a bérek pedig nagy mértékben emelkedtek az utóbbi években, köszönhetően az önkormányzat támogatásának – mondta az ügyvezető igazgató, aki a következő évad műsortervéről is beszélt.

– A bemutatókat úgy válogattuk össze, hogy az ismerős címek között felbukkanjon egy-egy váratlan újdonság is. A klasszikusok (Shakespeare, Csehov) mellett ismert történetek új adaptációi kerülnek színpadra (Hamupipőke, Bob herceg, A kis hableány), de lesz krimi, vígjáték és egy új magyar írást, Dragomán György Kalucsniját is műsorra tűzzük. Az új évadban is lesznek vendégjátékok, több közönségkedvenc darab pedig repertoáron marad.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a stabil gazdasági háttér mellett az infrastruktúra-fejlesztés jelentőségét emelte ki. Beszélt a szabadtéri színpad felújításáról és arról, hogy hamarosan elkezdődik a színház épülete mellett az egykori Tiszti Klub átalakítása is – ez utóbbi épület tovább bővíti majd a színház lehetőségeit.


A 2018/19-es évad bemutatói

Nagyszínpad
Meseautó – rendező: Szente Vajk
Gyilkosság meghirdetve – rendező: Zsótér Sándor
Balfácánt vacsorára – rendező: Verebes István
Kalucsni – rendező: Szikszai Rémusz
Bob herceg – rendező: Göttinger Pál

Krúdy kamara
Rettenetes szülők – rendező: Keresztes Attila
Machbeth – rendező: Horváth Illés
Oscar – rendező: Simon Kornél
A manó – rendező: Tasnádi Csaba

Gyerekelőadások
Világszép nádszálkisasszony – rendező: Baksa Imre
Hamupipőke – rendező: Halasi Dániel
A repülő egér – rendező: Kovács Géza
A kis hableány – rendező: Sediánszky Nóra
A kék bolygó – Bal József

Az üres táblázattól a százszor javítottig

A teátrum főrendezőjének ez volt az első teljes évada, ahogy fogalmazott: az üres táblázattól a százszor átírt változatig a munka minden fázisában részt vett. – A legfontosabb célunk a változatosság, ami jól hangzik, de ami nagyon drágán mért tulajdonságunk – mondta Göttinger Pál. – A műfajban egymástól lehető legtávolabb lévő előadásokat kell létrehoznunk, ami a nézőktől nyitottságot és kíváncsiságot követel, a színészektől pedig azt, hogy minden újdonság elé kíváncsisággal telve álljanak. Ha a siker azzal jár, hogy karistolni kell egymást emberileg és szakmailag, hát rajta! Ez a munka, amit elkezdtünk, évekig tart, kell hozzá tanulás, tanítás, figyelem, érzékenység, és benne van a lehetősége annak is, hogy bukunk. Én minden színészi teljesítményt büszkén aláírok (legfeljebb teszek hozzá lábjegyzetet), és azt mindenkinek tudnia kell, hogy annak, hogy áll a ház, egy oka van: a színészi alakítás. A munka csak nehezebb lesz, én pedig azokat hívom meg erre a kalandra, akik ettől nem riadnak vissza, hanem akiket ez motivál – mondta.