Kinyit a kőszegi Hajmeresztő

Ölbei Lívia

A kicsi, de erős társulat jóféle zenével igyekszik majd elringatni minket a kőszegi ég alatt – pedig egy pillanatra sem nem veszíthetjük el az éberségünket.

Grisnik Petra – vagyis Barbara DeMarco, a fodrászlány – időközben már nyilván bensőséges viszonyt alakított ki csodálatos frizurájával, amelynek fonatait nem számoltuk meg, azt viszont tudjuk, hogy a hajkorona három kiló! Petra a kőszegi Hajmeresztő-szezon végéig nem szabadul; addig tartja fogva az afrikai divat: Takács Kati hajkölteménye, amely különben civilben is direkt jól áll az impulzív, ragyogó, szél vészkis asszony színésznőnek. Illetve dehogy kisasszony: a rendező, Göttinger Pál felesége. Első pillantásra olyanok, mint a tűz és a víz – legalábbis ami Petra lobogását és a férje nyugalmát, csöndességét illeti. Petra szerint inkább arról van szó, hogy jól kiegészítik egymást: működik az egyensúly.

Az egyikük mindig két lábbal áll a földön – és ha kell, megtartja a másikat is. Egyáltalán nem törekszenek arra, hogy együtt dolgozzanak (inkább az ellenkezőjét tartják szem előtt); nyolc év alatt alig néhányszor fordult elő, hogy valamely Göttinger-rendezésben Grisnik Petra is színre lépett. És amikor előfordult, többnyire a véletlen hozta így; például pont Szombathelyen (Nyolc nő) kellett gyorsan „beugrania” (persze nem bánta). Már csak néhányat kell aludni, és kezdődik a nyomozás: Epres Attila, Ullmann Mónika, Grisnik Petra, Kálid Artúr, plusz Némedi Árpád és Sebesi Tamás minden váratlan kérdésre fölkészül, de azért nem árt megizzasztani őket. Göttinger Pál pedig, ha nem vigyázunk, minket is megrendez.