HAJMERESZTŐ – GÖTTINGER PÁL RENDEZI A KŐSZEGI VÁRSZÍNHÁZ BEMUTATÓJÁT

Megkezdődtek a Kőszegi Várszínház saját nagyszínpadi bemutatójának próbái.

Ajánló a darab elé:

Azt a részt mindannyian ismerjük, amikor egyszer csak egy felügyelő azt mondja: senki nem mehet sehova, hölgyeim és uraim, a gyilkos köztünk van. A legjobb krimikben (egyébként a csapnivaló krimikben is) ilyenkor a kérlelhetetlen logikájú vizsgálat végigmegy mindenkin egyesével, keresztkérdések és felismerések, titkok és hazugságok, őszinteségi rohamok és indulatos dühkitörések váltogatják egymást, míg végül az olvasó (néző) gyanúja (már csak azért is, mert sok krimit olvasott már) lassanként a legkevésbé gyanús szereplő felé fordul. Biztos ő volt, ha a többiek túl gyanúsak… aki túl gyanús, az biztos nem tehette… ám az útvonal, a bizonyítás kacskaringós menete általában a szerző leleményére van bízva.

De ma este nem. Pedig ebben a játékban is az első pillanattól kezdve ismerős lesz a nézőknek a helyzet. Tett van, tettes van, színen lévő gyanús gyanúsítottak vannak. Azonban ezúttal nem bízhatjuk a szerzőre a kalandos bizonyítást – azt ugyanis ezen az estén magának a nézőnek kell majd elvégeznie. Megfigyelni, belekérdezni, ellentmondásokra bukkanni, hazugságokat leleplezni. A színpadon álló színészek mindent megtesznek majd, hogy ártatlannak tűnjenek, a felügyelő mindent megtesz majd, hogy a nézők figyelmét apró részletekre irányítsa… de az este kezdetekor még senki nem fogja tudni, ki a gyilkos. Se a játszók, se a nézők. Paul Portner darabja nem is darab igazából, hanem egy aprólékosan kidolgozott játékszabály-gyűjtemény… a többi pedig improvizáció, emberismeret, empátia és oldott társasjáték nagyszerű színészekkel.

Kőszegi Várszínház: Hajmeresztő – olvasópróba

Az olvasó-, és ruhapróbán jó hangulat uralkodott, hiszen a darab sok rögtönzésre-játékra ad lehetőséget. Az újak – Ullmann Mónika, Kálid Artúr, Göttinger Pál – és a már Kőszegen játszottak – Grisnik Petra, Epres Attila – hamar összecsiszolódtak a közös munkában. A csapathoz a hó végén csatlakozik Némedi Árpád és Sebesi Tamás, akik a darab zenéjét szerezték. Jelenleg a Dohány utcai seriff című előadással az Egyesült Államokban turnéznak.

A Kőszegi Várszínház idei önálló nagyszínházi bemutatója Paul Portner Hajmeresztő című zenés bűnügyi vígjátéka lesz Göttinger Pál rendezésében. A premiert július 12-én tartják, a darabot összesen nyolc alkalommal mutatják be a nyáron.

Estimese:

Peer Krisztián és Janicsek Péter Estimese című darabját iskolásoknak játsszák a Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház közös előadásában. Időpontok: július 2. és 3., 19.00-tól a Jurisics vár Lovagtermében.

“Egy életunt királyfi vándorútra indul, hogy megtalálja a halhatatlanságot. Meg is találja, el is veszíti – miért kell minden este ugyanazt mesélni? A gyerekszoba villanyoltás után: három testvér, de csak a legkisebbnek van csokija. Minden kocka új kaland. Így lesz a királyfi útja egyre kacskaringósabb, hiszen három, egymást folytonosan korrigáló, eltérítő, megviccelő mesélőnk is van, három, a halál megértésében máshol és máshol járó gyerek. A hangyakirálynő átkán innen, a titkos nindzsaiskolán túl: életre kel az emeletes ágy…” – olvasható a darab ajánlójában. Szereplők: Fritz Attila, Kőmíves Csongor, Varga Bori. Rendező: Janicsek Péter.