Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Irodalom Éjszakája 2021

BELGIUM (VALLÓNIA – BRÜSSZEL) | ANTOINE WAUTERS | Nézz a lábad elé Fordította: Bíró Péter Antoine Wauters (*1981) Francia nyelvű belga író, forgatókönyvíró, az utóbbi évek belga irodalmának egyik izgalmas felfedezettje. Nos mères (Anyáink) című első regénye (2014) széles körben feltűnő sikert aratott. A 2018-ban megjelent Pense aux pierres sous tes pas (Nézz a lábad elé) lelkes fogadtatásban részesült és bejutott a Prix Décembre döntőjébe, valamint elnyerte a Második regény díjat. Nézz a lábad elé! Egy egymást követő diktátorok által modernizálni próbált ismeretlen nevű országban járunk, ahol a szüleik farmján, a pusztaság kellős közepén él egy ikerpár. Marcio a földeken dolgozik kemény, erőszakos apjukkal, Léonora pedig anyjuknak segít a háztartásban. Alig tizenkét évesek, szinte elválaszthatatlanok, és a játékaik gyakran tiltott területre tévednek. Egy este, amikor az istállóban heverészve egyre bizalmasabb testi közelségbe kerülnek, felbukkan az apjuk, és rájön, hogy igaz, amit régó

Bűnügyi társasjáték készül a kőszegi várudvaron

Ha így megy tovább, a nyári színházazást is át kell gondolni, de egyelőre inkább próbáljuk meg szárazon tartani a puskaport és a széksorokat a Kőszegi Várszínház csodálatos belső udvarán.

Már itt van a Hajmeresztő csapata, Göttinger Pál vezetésével készül az idei nyárra rendelt saját nagybemutató: zenés is, bűnügyi is, vígjáték is, ráadásul a végszavazásban részt vehet a közönség; de tényleg! Bűnügyi társasjáték, szép nyári estékre.

Az idei társulatban újra üdvözölhetjük Epres Attilát – ő játssza a vígjátékbeli fodrászszalon, a Hajmeresztő tulajdonosát. Epres Attilának saját bevallása szerint Kőszeg évről évre újabb csodát jelent, egyszerűen nem tud betelni a hangulattal, a látvánnyal. Hazajár ide, na. És hát ismét itt ünnepelte a születésnapját. Némedi Árpád és Sebesi Tamás nélkül szintén elképzelhetetlenek a kőszegi bemutatók. A jelszó: zenés! Grisnik Petrának sem új a kőszegi közeg – amely mindig visszavár. Ullmann Mónikát és Kálid Artúrt először köszönthetjük Kőszegen, bár bemutatni a színházkedvelőknek őket sem kell. Göttinger Pál nemcsak rendezőként debütál, hanem színészként is. (A szombathelyi WSSZ-ben nyolc nővel kellett megbirkóznia, úgyhogy ez a dupla feladat biztos meg se kottyan neki.) Hajmeresztő-premier: július 12-én. De ki a bűnös? Mind gyanúsak vagyunk.