BÉRLETTEL KÖNNYEBB VIDOR-NAK LENNI

Augusztus 24. és szeptember 1. között VIDOR Fesztivál tizenhetedszer. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. július 6-i számában.)

Ismét a nevetésé lesz a fõszerep Nyíregyházán augusztus 24. és szeptember 1. között. Már csak tízet kell aludnunk, s megismerhetjük az idei VIDOR Fesztivál színházi programját.

Javában zajlanak a 17. alkalommal megrendezett országos hírû esemény elõkészítõ munkálatai. Ennek állásáról érdeklõdtünk Kirják Róberttõl, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezetõ igazgatójától.

– Az elõzõ évinél kicsit több pénz jut majd az idei fesztiválra, köszönhetõen a megnövekedett önkormányzati és állami támogatásnak – nyilatkozta lapunknak. – Körülbelül 350-400 különféle rendezvényre várjuk ismét az érdeklõdõket a fesztivál 9 napja alatt. A színházi versenyprogramban kilenc nagyszínpadi és ugyanennyi kamara elõadást láthatnak a nézõk, ami kiegészül egy meglepetéssel. A produkciókat Göttinger Pál, Sediánszky Nóra, Tasnádi Csaba, Perczel Enikõ és magam válogattam. Körülbelül nyolcvan elõadást jelöltek a színházak, amelyek mindegyikét megnézte közülünk valaki. Egy-két számunkra nagyon tetszõ kiesett sajnos azért, mert a színészek közül valaki nem volt szabad ebben az idõszakban, de az is elõfordult, hogy a díszlet túl nagy volt a mi színpadunkhoz képest. Amelyiknél ez utóbbi volt a probléma, az a következõ nyáron reményeink szerint a már megújult Szabadtéri Színpadon látható lesz. Ha valamelyik az egyeztetés lehetetlensége miatt nem került be a VIDOR programjába, azt meghívjuk az évad során vendégként. Most elõször fordul elõ, hogy a nagyszínpadon több vidéki elõadás lesz, mint pesti. Részt vesz a versenyben olyan színház is, amelyik korábban nem szerepelt még a VIDOR-on. A teátrumok közül csak egyet említek, aminek sokan nagyon örülnek majd: ez a Vígszínház.


A BÉRLETESEK ELÕNNYEL INDULNAK


Mint Kirják Róberttõl megtudtuk, ismét Benedek Miklós lesz a zsûri elnöke, de ezúttal nem „szerepel” színész a tagok között, hanem a közönség soraiból sorsolással kiválasztott három nézõ mellett egy helyet jótékonysági árverésre bocsátanak. A nyertes a fesztivál mind a tizennyolc színházi elõadását láthatja majd, a partnerével együtt. Ezzel az összeggel a Bohócdoktorok munkáját segítik, hiszen így még több helyre eljutnak majd, hogy mosolyt csaljanak a beteg gyermekek arcára. Egy héttel a jegyek értékesítésének megkezdése elõtt a médiumokon keresztül közzéteszik a teljes programot. A színházbérlet-tulajdonosok abban a kedvezményben részesülnek, hogy július 23-ától három napon át csak õk vásárolhatnak jegyet az elõadásokra, limitált számban az Országzászló téri szervezõ- és jegyirodában.

Aki addig még nem vette meg a bérletét, de szeretné, egy sorban állással ahhoz is hozzájuthat. Az ezt követõ két napban a jegyvásárlás bárki számára lehetségessé válik, július 28-ától pedig már online is hozzáférhetõek lesznek. A legapróbb részletekre is gondolnak az elõkészítõ munkálatok során. Ezek körébe tartozik a kellemes idõjárás is, amit természetesen szintén idõben megrendeltek már.

(Szerzõ: Sz. Kántor Éva)