MOJÓ – gengszter-komédia a Belvárosi Színházban

MOJÓ - gengszter-komédia a Belvárosi Színházban

Jez Butterworth 1969-es születésű angol dráma- és forgatókönyvíró két fiútestvérével együtt igazi sikersztorit járt be nemcsak Angliában, hanem Hollywoodban is. A Mojo című félig komoly, félig véres komédiát 1995-ben mutatta be a Royal Court Theatre. 1996-ban nyerte el a Laurence Olivier-díjat. Az 1997-ben készült filmben pedig Harold Pinter is játszott. Butterworth-nek aztán még sok sikeres darabja született, és rangos díjakat hozott.

A Mojo című komédiáját 2018. június 21-én mutatta be a Belvárosi Színházban az Orlai Produkció. Az estén Orlai Tibor a közönséget arról tájékoztatta, hogy Schruff Milán színész az előző napon ételmérgezéssel kórházba került – remélhetőleg nem a színpadon elfogyasztott tortától – ezért szerepét Göttinger Pál, a rendező játssza el.

A gengszter-csapat tagjai természetesen férfiak, macsóságukkal kérkedők, ostoba beceneveikkel gyerekes férfijátékot adnak elő. Van benne szeretet, gyűlölet, ellentét, gyilkosság, felesleges hadakozás, kábítószer, kard és pisztoly – a fiúk játékszerei. Közben szinte végig ocsmány, alvilági párbeszéd, néha humor is megcsillan komolynak vélt küzdelmeikben. 1958-ban, a londoni Soho Atlantic klubjában sztárt csinálnak Silver Johnny-ból, a rock-and-roll énekesből, akiből az alvilág megélhetést remél, hiszen a korabeli fiatalok megőrülnek érte. Érezzük, hogy felfordul a világ. Egy napon azonban a klub tulajdonosát, Ezrát félbevágva találják a kukában. Helyettese, Mickey tovább szövi az alvilági kapcsolatokat. A másik gengszter-csapat vezérét gyanúsítja a gyilkossággal, ugyanakkor telefonon hívogatja. Társai persze kiszúrják a kapcsolatot, de nem sokat tudnak kezdeni a hatalom új birtokosával. A véres leszámolás a csapaton belül is megtörténik… Itt már a humor nagyon feketébe fordul. Nem is lehet tovább fokozni

Butterworth tragikomédiáját Zöldi Gergely fordította, a dramaturg Sediánszky Nóra, a jelmezt Cselényi Nóra, a díszletet Ondraschek Péter, a grafikát (plakátot) Csáfordi László tervezte. Az előadás itthon is siker lesz Göttinger Pál rendezésében, Orlai Tibor produkciójában. A nagyszerű színészek: Csőre Gábor, Nagy Dániel Viktor, Szabó Kimmel Tamás, Lestyán Attila, Hunyadi Máté (és Schruff Milán helyett Göttinger Pál).

16 éven felülieknek és nyelvezete miatt 50 év alattiaknak ajánljuk.