Színházbezárás: a túlélés a tét

Az új rendkívüli intézkedések miatt szerdától a nézők előtt zárva lesznek a színházak. A társulati színészek egyelőre megkapják az alapjuttatásokat, a szabadúszók és függetlenek viszont bajban vannak. A mozik várják a korlátozásra vonatkozó szabályok hivatalos szövegét, mert egyelőre őket kifelejtették.

A túlélés a tét

Néhány perce ért véget a Thália Színház társulati ülése, ahol együtt döntöttünk a legfontosabb tennivalókról – mondta el az Indexnek Kálomista Gábor színigazgató, akit a miniszterelnöki bejelentésről kérdeztünk. – Először is tíz napra önkéntes karanténba vonulunk, tehát mindenki otthon marad, majd ezt követően minden dolgozónkat, kollégánkat teszteljük. Ha nem lesz nagy a baj, akkor elkezdjük néhány tervezett előadás próbáit. A már megvásárolt jegyeket visszaváltjuk. A tavaszi karantén miatt elmaradt előadásokat eddig igyekeztük pótolni, de arról már fogalmunk sincs, hogyan pótolhatnánk az elmaradt pótlásokat.


Kijárási és gyülekezési tilalom jön kedd éjféltől, ha a parlament megszavazza a felhatalmazást.

A tavaszi bezárás erősen megcibálta a színházak anyagi helyzetét, nekünk is vannak számaink az akkori veszteségeinkről, most újra kezdjük a matematikát.


Pontos számokat még nem tudunk, de úgy látom, hogy az idei évadot tekintve százmilliós veszteségről lehet szó.

A Thália igazgatója nem tartja magát pesszimistának, mégsem hisz igazán abban, hogy idén kinyithatnak a teátrumok.


ATTÓL NEM TART, HOGY A MAGYARORSZÁGI KŐSZÍNHÁZAK NE VISELNÉK EL AZ ÚJABB KÉNYSZERSZÜNETET, DE ÚGY LÁTJA, HOGY A MAGÁNSZÍNHÁZAK, FÜGGETLEN TÁRSULATOK ÉS A SZABADÚSZÓ MŰVÉSZEK MOST VALÓBAN KOMOLY BAJBA KERÜLTEK.

– Sok kollégával beszéltem, tudom, hogy a színházak egy része előbb-utóbb komoly anyagi megszorításokra, akár létszámleépítésekre is kényszerül, ha túl akarják élni a válságot. Az őszi-téli szezon hagyományosan a legerősebb a színházi évadban, ezért minden társulatot különösen érzékenyen érint a mostani jegybevétel-kiesés.

Mi elég jól gazdálkodtunk, ezért néhány hónapig biztosan ki tudjuk fizetni az állandó munkatársainknak járó béreket, de az ilyenkor megszokott túlórapénzek és egyéb juttatások most számukra is kiesnek. Nálunk, nem mondom, hogy örömmel, de alapvetően mindenki elfogadta az újabb színházi karantént. Szinte egyöntetűen úgy gondolják, hogy

JOBB MOST KIHAGYNI NÉHÁNY HETET, MINT KOCKÁRA TENNI A TÁRSULAT ÉS A NÉZŐK EGÉSZSÉGÉT. – ismertette a saját színházában kialakult helyzetet Kálomista Gábor.

Orlai Tibor, az Orlai Produkció igazgatója egyelőre nem tudja értelmezni a rendeletet, ugyanis ha a színházakat be kell zárni, akkor nem lehet próbálni, streamingelni stb.

Szögi Csaba, a függetlenként működő Bethlen Színház művészeti vezetője az Indexnek elmondta, a próbafolyamatok folytatódnak, hiszen készülnek a következő premierre, és remélik, a korlátozások nem tartanak tovább 30 napnál. 

STREAMELT ELŐADÁSOKAT BEFOGADÓ KISSZÍNHÁZKÉNT EDDIG NEM TUDTAK MEGENGEDNI MAGUKNAK, MERT MAGA A KÖZVETÍTÉS TÖBBE KERÜLNE, MINT AMENNYI BEVÉTELT PRODUKÁLNAK.
A jövőben próbálnak keresni olcsóbb streamszolgáltatókat.

A Pintér Béla Társulatban jelenleg nem zajlik próbafolyamat, nekik évi egy előadásuk van. A múlt héten még a minden harmadik székes verzióra kellett átállniuk, ez a mostani rendelet pedig megint új helyzetet teremt.

A legtöbb általunk megkeresett színház kivár az intézkedéseivel.

Közönségként azonban mindenképp a házi kanapészínházzal kell beérnünk, amihez jó hír, hogy novemberben már több mint tíz előadást közvetít élőben az eSzínház, többek között az Örkényből, a Katona József Színházból, a Vígszínházból és a Radnóti Színházból és a Szépművészeti Múzeum Textúra előadásait is már itt közvetítik.
A mozikat kifelejtették?

A mozik szempontjából egyelőre nem tudjuk értelmezni a miniszterelnök hétfői bejelentését a szigorításokról, hiszen egyelőre nem szerepelnek a felsorolásban a filmszínházak – válaszolta kérdésünkre Buda Andrea, a legnagyobb magyarországi mozihálózat, a Cinema City marketing- és PR-igazgatója. – Megvárjuk, míg megjelenik a rendkívüli intézkedésről szóló szabályozások teljes és hivatalos szövege a Magyar Közlönyben, majd azt követően ismertetjük álláspontunkat.