Négyen indulnak a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói székéért

Három pályázatról már korábban is tudni lehetett, aztán pedig arról, hogy vannak még más érdeklődők is. Végül négyen pályáztak. És van olyan, aki már nyilvánossá is tette a pályázatát.

Hétfő 16 óra volt a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói székéért meghirdetett nyilvános pályázat benyújtási határideje, amelyre négy pályázat is érkezett. A negyedikről tegnap este számolt be az önkormányzati cég által működtetett Pécsma.hu, városházi forrásokra hivatkozva, mivel arról már korábban is lehett tudni, hogy hárman beadják pályázatukat

A Pécsi Nemzeti Színház színművésze, Lipics Zsolt és a Pécsi Horvát Színház igazgatója, Vidákovics Szláven, Komáromi György, illeve Bodor Johanna és Udvaros Dorottya neve volt eddig ismert, mellettük Csányi László is benyújtotta a pályázatát.

Komáromi György a budapesti Radnóti Színház gazdasági igazgatója, az ő koncepciója szerint egy művészeti tanács segítené a munkáját, Bérczes László rendező, az Ördögkatlan fesztivál főszervezőjének vezetésével.. Csányi László pedig az Operaszínház volt magánénekese. Bodor Johanna táncművész koreográfus pedig a legismertebb névvel, Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművésszel közösen pályázott.

A pályázatról egy nyolctagú bíráló bizottság dönt, amelynek tagja Bognár Szilvia alpolgármester, őt a pécsi önkormányzat vezetése delegálja, írja a Pécsma. De van a pécsi közgyűlés Fidesz-frakciója általi delegált is, mégpedig Bognár László képviselő, ők mindketten tagjai voltak például a ZSÖK ügyvezetőt kinevező helyi bíráló bizottságnak is. Egy-egy tagot jelölhet a bizottságba a Pécsi Nemzeti Színház szakszervezete és társulata. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Kásler Miklósnak is lehet egy jelöltje, hiszen közös a fenntartás, ő Révész Mária miniszteri tanácsadó, Pécs volt alpolgármestere, egykori fideszes politikus lesz. A Színházművészeti Bizottságból dr. Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatóját, és Rátóti Zoltán, színész-rendezőt jelölték. A Zeneművészeti Bizottság delegáltja pedig Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Kft. főigazgatója.

Volt olyan pályázó is, aki nyilvánossá tette a pályázatát és már el is küldte a sajtónak azt, hogy hol lehet elérni azt: Komáromi György pályázata EZEN az internetes oldalon érhető el, amit a Facebookon is közölt. A pályázatot “egy gazdasági szakember (és gyakoró színházvezető) vezetésével a Bárka Színház, az Ördögkatlan Fesztivál és a k2 Színház környékéről érkező csapat” írta.

Amennyiben mások is nyilvánossá és elérhetővé tennék a pályázatukat, frissíteni fogjuk cikkünket.