Történelmet írt a Momentán Társulat: megvolt az 1000. RögvEst

13 éve fut töretlen sikerrel a legnépszerűbb magyar imprócsapat előadása. A jubileum alkalmából több újdonságot is bejelentettek.

13 év, több mint 130 ezer néző és kereken 1000 előadás – ez a summája a Momentán Társulat legrégebbi és legnépszerűbb RögvEst előadásának, mely ezekkel a számokkal olyan produkciók mellé zárkózik fel, mint a Macskák vagy A dzsungel könyve. Ráadásul a kezdetektől szinte kivétel nélkül teltházzal játsszák.

A RögvEst, és persze valamennyi Momentán impróest különlegessége, hogy bár az egyes előadástípusok kerete állandó, a produkció minden este más és más, hiszen az a nézők ötletei alapján telik meg tartalommal, így lesz minden este egyedi és megismételhetetlen.

"Az egyik percben még az egyik néző lakótelepi fürdőszobájában járunk és dalt éneklünk a szappantartója szomorú életéről, a másikban már a Földközi-tengeren hajókázunk és készülünk megmenteni a Földet vagy éppen egy a nézőtéren ülő HR-menedzser zaklatott hétköznapjait dolgozzuk fel szappanopera és western stílusokban. Minden a közönség fantáziáján múlik, illetve azon, hogy milyen ötleteket dobnak be az este folyamán

- mondott néhány példát Harsányi Bence, a társulat vezetője.

Rossz ötlet pedig nincs, a Momentán mindent azonnal a színpadra visz és azzal játszik tovább. Az előadás gyors, pörgős, rövid játékokból áll, és persze elképesztően szórakoztató. „Nagy élmény minden alkalommal nevetni látni az embereket. 13 éve minden RögvEsten öröm felállni a színpadra és jó érzés valamit adni a közönségünknek. Hiába az ezredik, ebbe nem lehet belefáradni és valószínű, ezt látják a nézők is rajtunk. Úgy vélem, ebben áll a RögvEst sok éves sikere is és az is, hogy folyamatos telt házzal fut évek óta ez az előadásunk. Nagyon büszkék vagyunk.”

A kerek jubileum alkalmából kisebb ünnepséget is szerveztek a Momentán saját játszóhelyén, az Ó utcai Impró - kreatív töltőállomáson. Itt természetesen előadtak néhány játékot is a RögvEst repertoárjából, a közönségnek pedig szokás szerint nem kellett csalódnia: bő háromnegyed órányi felhőtlen szórakozásban volt részük, ami a lehető legjobbkor jött ezen a borongós októberi délelőttön.

A RögvEst mellett nagy sikerrel megy még az interaktív lélekbúvárkodáson alapuló, F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus közreműködésével futó Fröccs című előadásuk. Ugyancsak óriási érdeklődés övezi minden hónapban a Főhős produkciót is, melyben minden alkalommal egy-egy ismert közéleti személyt lát vendégül a társulat és az ő életével „játszik”.

És aki reggel szeretne színházba járni, azt sem hagyja élmény nélkül a Momentán, hiszen Nulladik Óra című előadásával reggel 7-kor igazán mosolygóssá varázsolja minden résztvevő számára a hétfői napkezdetet.

Az előző évadtól pedig már angol nyelvű előadással is várják a közönséget.

Sőt, a mostani eseményen két újdonságot is bejelentettek: nemsoká indul a RögvEst Mjúzik, ami egy direkt zenére kihegyezett impró-produkció lesz, az már jól ismertek mellett több teljesen új játékkal. Valamint egy másik friss formátumon is dolgoznak, ami jelenleg a Házimozi munkacímre hallgat. Ennek keretében egy egész estés filmet rak majd össze a társulat ott helyben a színpadon, a közönség által megszavazott műfajban, ráadásul a DVD-extráit is bemutatják.

Ami pedig a távolabbi terveket illeti: jövő nyáron természetesen újra megnyitja kapuit a Momentán Udvar a kapolcsi Művészetek Völgyében. A helyszín idén és tavaly is az egyik legnépszerűbb volt a fesztivál kínálatában, így nyilván magasan lesz a léc, de mi biztosak vagyunk benne, hogy újra meg fogják ugrani.