Ez így gömbölyű

Már a kezdő zene megszólalásakor nosztalgikus hangulatba kerülünk, Katona Klári Gömbölyű Dala szól. Aztán megjelenik Szabó Kimmel Tamás (Koszta János), a forgatókönyvíró bölcsész és felfesti nekünk a hátteret: 1984-et írunk, a kenyér 3,60 és mindenki Amerikába akar disszidálni. Főhősünk éppen Évára (László Lili), egy nemrég megismert kalandra vár, miközben állandó barátnőjét (Bánfalvi Eszter) telefonon rázza le. Éva csengetésére a Janival egy lakásban lakó 93 éves nagymama is megjelenik, akit Kern András alakít. Bár elsőre meglepő választásnak tűnik, a szerepet rászabták: a kedves, néha idegesítő, gondoskodó, demenciával küzdő néni Kern jól ismert stílusában remekül működik. A színész közreműködött Dés Mihály regényének színpadra alkalmazásában, remek mondatokkal egészítve ki a szöveget. Szabó Kimmel nagyszerű társa Kernnek, tökéletesen hozza a türelmes, odaadó unokát, aki azért néha a plafonon van a nagyi feledékenységétől és makacsságától. Az első felvonás könnyed vidámságát aztán felváltja a másodikban élesen felvázolt kisebb-nagyobb tragédiák őszintesége. És miközben kirajzolódik előttünk a 80-as évek Pestje, a folyamatosan változó utcanevekkel, a Sport szelettel, a beszervezésdivel és a HKI-val együtt, nőfaló Janink mellől sorra elkopnak a csajok, a barátok, végül egyedül marad.

Ondraschek Péter díszlete remek, a tökéletesen megépített lakásbelső alacsony falaival egyéb helyszínek jelzésére is alkalmas a háttérben. A kerekeken hivatalnokostul beguruló íróasztal, vagy a mini-Ladában utazó család jól működő ötletek, és mosolyt is fakasztanak. A zenei válogatás is telitalálat, a Modern Talking biztosan sok nézőben ébresztett rég elfeledett emlékeket. Aprólékos gonddal kiválogatott részletek, amik visszarepítenek minket a Kádár-korszakba és otthonos érzést keltenek.

A Pesti Barokk humoros, de egyben elgondolkodtató előadás, pontos korrajz, amely sokunkhoz szól, korosztálytól függetlenül. A nagyszerű színészekkel együtt garancia egy remek estére.