Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Az Index írja a Fekete-fehérről

Göttinger Pál magával játszik, és a néző nyer Stefan Zweig utolsó művéből, a világsikerű Sakknovellából Légrádi Gergely írta meg a Fekete-fehér című színpadi adaptációt, amelyet Ujj Mészáros Károly állított színpadra, a darab összes szerepét pedig Göttinger Pál játssza. Kifejezetten csípős hidegben hagyom el a B32 Galéria és Kultúrteret, mégsem fázom. A jóleső színházi katarzisélmény, amely ritkábban születik meg, mint ahányszor igényelné az ember, hazáig fűt és gondolatban még mindig mellettem van. Pont ezért nehéz úgy beszélni az előadásról, hogy egy óvatlan mondattal ne adjunk mattot a jövőbeli nézők színházi élményének. LÉGRÁDI GERGELY ÍRT SZÍNPADI ADAPTÁCIÓT STEFAN ZWEIG UTOLSÓ MŰVÉBŐL, A SAKKNOVELLÁBÓL, AMELYET UJJ MÉSZÁROS KÁROLY RENDEZETT, GÖTTINGER PÁL PEDIG ELJÁTSSZA. HÁROM REMEK ALKOTÓ – MOST SEM OKOZTAK CSALÓDÁST. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az előadás végén a vasnál is erősebb, nagyjából szűnni nem akaró acéltaps tört fel a nézőtéren. A darabban több karakter k

Ez így gömbölyű

Már a kezdő zene megszólalásakor nosztalgikus hangulatba kerülünk, Katona Klári Gömbölyű Dala szól. Aztán megjelenik Szabó Kimmel Tamás (Koszta János), a forgatókönyvíró bölcsész és felfesti nekünk a hátteret: 1984-et írunk, a kenyér 3,60 és mindenki Amerikába akar disszidálni. Főhősünk éppen Évára (László Lili), egy nemrég megismert kalandra vár, miközben állandó barátnőjét (Bánfalvi Eszter) telefonon rázza le. Éva csengetésére a Janival egy lakásban lakó 93 éves nagymama is megjelenik, akit Kern András alakít. Bár elsőre meglepő választásnak tűnik, a szerepet rászabták: a kedves, néha idegesítő, gondoskodó, demenciával küzdő néni Kern jól ismert stílusában remekül működik. A színész közreműködött Dés Mihály regényének színpadra alkalmazásában, remek mondatokkal egészítve ki a szöveget. Szabó Kimmel nagyszerű társa Kernnek, tökéletesen hozza a türelmes, odaadó unokát, aki azért néha a plafonon van a nagyi feledékenységétől és makacsságától. Az első felvonás könnyed vidámságát aztán felváltja a másodikban élesen felvázolt kisebb-nagyobb tragédiák őszintesége. És miközben kirajzolódik előttünk a 80-as évek Pestje, a folyamatosan változó utcanevekkel, a Sport szelettel, a beszervezésdivel és a HKI-val együtt, nőfaló Janink mellől sorra elkopnak a csajok, a barátok, végül egyedül marad.

Ondraschek Péter díszlete remek, a tökéletesen megépített lakásbelső alacsony falaival egyéb helyszínek jelzésére is alkalmas a háttérben. A kerekeken hivatalnokostul beguruló íróasztal, vagy a mini-Ladában utazó család jól működő ötletek, és mosolyt is fakasztanak. A zenei válogatás is telitalálat, a Modern Talking biztosan sok nézőben ébresztett rég elfeledett emlékeket. Aprólékos gonddal kiválogatott részletek, amik visszarepítenek minket a Kádár-korszakba és otthonos érzést keltenek.

A Pesti Barokk humoros, de egyben elgondolkodtató előadás, pontos korrajz, amely sokunkhoz szól, korosztálytól függetlenül. A nagyszerű színészekkel együtt garancia egy remek estére.