Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


Interjú Göttinger Pállal

„A megfelelő pillanatra vártál? Ez volt az!”
Göttinger Pál rendezésében mutatta be az Orlai Produkciós Iroda a Pesti Barokk című előadást Szabó-Kimmel Tamás és Kern András főszereplésével. Az október 21-én a győri Vaskakasba érkező produkció kapcsán a tegnapi és mai generációk párhuzamos tapasztalatairól, a meg-megálló időről és a nyolcvanas évek közös anekdotakincséről beszélgettünk a rendezővel.

- Dés Mihály a Pesti barokk című regényében mintha a leendő színpadra állítóknak adna jó tanácsot: „Az a baj ezekkel a mai történetekkel, hogy ha az ember határt és formát szab nekik, kimarad a lényeg. Nem bonyolultabbak, mint a hajdaniak, csak folyósabbak.”
- Ez a probléma minden epikus mű adaptálásánál előkerül. A színpadi változat nem nyújthatja azt a cizelláltságot, amit egy regény, viszont a színpadi játék képes új rétegeket bekapcsolni. Az adaptáció olyan, mintha egyetlen bővített mondatot kiválasztanánk, és azt kibontanánk a színpadon. Dés Mihály készítette az első színházi változatot a regényéből, amit Kern András gazdagított, dúsított, ha úgy tetszik, színpadiasított. Upor László dramaturg is jelen volt mindvégig, követte, hogy mi fér be a Belvárosi Színház színpadára készülő darabba. Adott volt a főszereplőnk, Koszta Jani, aki képtelen valami megkérdőjelezhetetlenül fontosra bukkanni az életében – meg hát fél is tőle. Olyan típusú figura, akinek azt mondhatnánk: „A megfelelő pillanatra vártál? Ez volt az!” Elszalasztja a szerelmeket, a lehetőségeket, sőt közben minden másról is lemarad, elbénáz mindent, ami lényeges lehetne. Ráadásul 1984-et írunk, amikor már a disszidálásnak is van egy savanyú hangulata: nagyon elindulni, vagy harcosan itt maradni sem akkora állítás, mint, mondjuk, tíz évvel korábban. Az egyetlen igazán meghatározó dologról az életében meg nem vesz tudomást, mert vele nőtt fel: ő a 92 éves nagymamája. Ez a fiú éles helyzetben magabiztos kézzel hoz rossz döntéseket, minket ez érdekelt. Bízunk benne, hogy a mi feldolgozásunk nem torzítása, hanem fordítása lesz a regénynek.

- Kern András a regény főhősének kortársa, ezért is ismerős neki ez a világ, de öntől és a színészektől távol áll ez a kor.
- Van valami, amiről mi is sokat tudunk. A húszas éveink környékén Szabó Kimmel Tamást, Bánfalvi Esztert vagy engem ígéretesként emlegettek. Egyszer csak, harminc után már nem vagyunk többé azok. Ne értsen félre, csinálhatunk még nagyon jó dolgokat, és szerintem fogunk is, de a helyzet akkor is ez. Már nem vagyunk ígéretesek, hanem azok, akik. A főhős 32 éves, olyan korban van, amikor sok minden eldől az ember életében, talán végleg. Koszta Janiról tudjuk, hogy forgatókönyveket és mást is ír. Az a szenzáció, hogy megjelent nyomtatásban egy szövege, már elmúlt, ugyanakkor a nagy mű még várat magára. Jani lusta ahhoz, hogy szorgosan építse a saját életművét, amit egyébként önvédelemként is érthetünk. A darabnak egyébként lényegi eleme az idő: nem történelmi színdarab, de lehet érezni, hogy ez a kor már nem fog örökké tartani, ugyanakkor az a várakozás sem volt a levegőben, hogy ha ez egyszer elmúlik, akkor nagy dolgok történnek majd. Kern András kivételes helyzetben van a munkánk során, hiszen ő akkor már a „Kern” volt, ebből is következhet, hogy ő nagyon jókedvű évtizedként emlékszik a nyolcvanas évekre. Sok művészkollégát ismerünk, aki aranykorként beszél ezekről az időkről. Egész Budapest az ő színészbüféjük volt: ha egy emblematikus helyen, mint amilyen az FMK (Fiatal Művészek Klubja – a szerk.) volt, megjelent valaki, mindenki ismerte és rögtön képben volt, illetve képbe került. A főszereplőnk készen kapja ezt, ebbe az időpillanatba érkezik meg. És ez az „időtlenség” kényelmes is volna Janinak, csakhogy az emberek változnak: Évi dolgozni kezd, Marival véget ér a kapcsolat, Gábor disszidál, a nagyanyja pedig meghal.

- Olyan lelkesen beszél a korról, hogy az ember szinte elfelejti, hogy 1984-ben, amikor a regény játszódik, még csak egy éves volt. Számít ez?
- Ezek a szüleim nagy évei. Mint kiderült, sok olyan, személyesnek elkönyvelt sztorim van, ami nem velem esett meg, mégis „emlékszem” rá. Tudom például, hogy a nyolcvanas évek elején milyen volt részt venni egy templomi kórusban. Nem nagyon veszélyes már, de azért izgalmas. Vagy amikor a Kanadába disszidált nagybátyám aggódva telefonált Csernobil után, hogy mi van velünk, mi pedig azt sem tudtuk, miről beszél. Emlékszem a romániai forradalomra, vagyis arra, hogy akkor folyamatosan ment nálunk a tévé, ami nem volt egyébként jellemző, és sokszor bemondták, hogy mérgezik a kutakat. A próbák során derült ki, hogy a Pesti barokkban rengeteg olyan történet van, ami többünk családi legendáriumában változatlanul szerepel, más szereplőkkel. Persze ez nem jelenti, hogy, mondjuk, a nagyszüleink hazudtak volna: ezek a történetek városi legendák, a nagy közös anekdotakincs részei lettek, amik bármelyik családdal megtörténtek vagy megtörténhettek volna.

- Rendezőként hogyan lehet felkészülni erre a korra, erre a darabra?
- Semmi olyat nem csináltunk, ami ne következne a darabban leírt történetből – vagyis nem a regényből dolgoztunk. A felkészülésem leginkább abban merült ki, hogy kérdezgettem, meséltettem kortársakat, és remekül szórakozva vettem észre a következetlenségeket. Volt, aki szerint ’84-ben külföldre menni már nem volt nagy kunszt és pláne nem járt következményekkel, más azt mondta, hogy élet-halál kérdés volt. Az egyik forrás szerint akkoriban egyáltalán nem történt semmi, mások úgy emlékeztek rá, hogy nagyszerű idők voltak. Próbáltam az ellentmondásokból tanulságokat levonni. A korra vonatkozó szájbarágósan konkrét utalásokat viszont próbáltuk kerülni, nem tartom szerencsésnek, ha divatos hívószavakon nevet fel a néző.

- Változott a nyolcvanas évekről alkotott képe?
- Inkább az lepett meg, hogy mennyire nem gondoltunk róla korábban semmit. Emlékszem, hogy a köztársaság kikiáltásakor kivezényeltek minket az iskolában a zsibongóba, és néznünk kellett a tévén, hogy történik valami, amiből alig értünk valamit. Mást a nyolcvanas évekről alig is tudnék mondani. A darab bennem felpiszkálta, hogy foglalkozzak ezzel a korszakkal. A szüleim ekkor lettek felnőttek, vagyis a mi jelenünket is meghatározó idők voltak ezek. A mi generációnk persze már nem azon kínlódik, hogy semmi sem olyan nagyon lényeges, épp ellenkezőleg: ma minden iszonyú fontos lett. „Aláírtad, belájkoltad, kommentelted, ott voltál, állást foglaltál, szavaztál, felvonultál?” Janiéknak nincs ilyen témájuk. Minden kés le volt már tompulva akkor, ő pedig ezért érezte magát a végére annyira rosszul.

Az interjút készítette: Jászay Tamás


TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed