Tóbiás és az angyal - ajánló a Kultúra.hu oldalon

A Csíkszerda napjaink egyik legizgalmasabb és legfontosabb amatőr kórusa. Az elmúlt évek során mind műfaji, mind előadásmódbeli sokszínűség jellemezte a darabválasztásait, melyhez híven idén ősszel is egy egészen ínyenc „fogást” választott bemutatásra. A Csíkszerda ezúttal a Tóbiás és az angyal című operát formálja saját képére.

Jonathan Dove Tóbiás és az angyal című operájához Tóth Árpád művészeti vezető és a kórus a tőlük megszokott – azonban amatőröktől szokatlan – profizmussal nyúl és így alakítja saját képére, megtartva annak műfaji jellegzetességeit. Ez azt is jelenti, hogy ezúttal nem „kórusosat játszik” a színpadon, hanem „operásat”. Ehhez egy remek rendező, az operarendezést újragondoló, Junior Prima díjas Göttinger Pál teremti meg a színházi kereteket. A Csíkszerdát jellemző formabontás és a komolyzenét nemhogy fogyaszthatóvá, de közkinccsé tevő előadásmód garantálja, hogy mind a visszatérő Csík-közönség, mind az új nézők egy igazán különleges élményben részesüljenek.

A Tóbiás és az angyal bibliai történet, igaz csak a katolikus Szentírásban szerepel, a kanonizált protestáns változatból kihagyták többek közt mesés, sámánisztikus részletei miatt. Jonathan Dove lényegében hű maradt az eredeti történethez, csak néhány elemén változtatott. Az opera, vagy még inkább zenedráma jelenetei egyetlen ívet alkotnak, nincsenek benne zárt számok, kiállások, a zenekar mindig azonnal átvezet a következő jelenetbe – olvashatjuk a csikszerda.hu honlapon.

Tóbit feleségével, Annával és fiukkal, Tóbiással Ninivében él, ahol nap, mint nap gyilkolják a zsidókat, és eltemetni sem engedik őket. Tóbit azonban a Tóra parancsa szerint eltemeti az áldozatokat. Egy nap, mikor fáradtan a szabad ég alatt alszik el, arra ébred, hogy a rápiszkító verebek miatt elvesztette szeme világát. A család kétségbeejtő helyzetében némi reményt nyújtana, ha Tóbiás visszakérné azt az óriási kölcsönt, amit Tóbit egykor rokonuknak, az Ekbatanában élő Raguelnek adott. A fiút útján egy titokzatos, új ismerős, Rafael kíséri. Ekbatanában Raguel és Edna lánya, Sára már a hetedik nászéjszakája után ébred egyedül, mert férjeit megöli egy démon, Ashmodeus. Ehhez a gyönyörű, de életveszélyes lányhoz indul Tóbiás, és természetesen első látásra bele is szeret. Ahhoz azonban, hogy az eleinte kissé kamaszos, szertelen Tóbiás apja igazi megmentője és a szépséges Sárához méltó férfi legyen, útja során fontos kérdésekre kell válaszokat találnia – ismertetik az opera történetét a csikszerda.hu oldalon.

A darabot a következő időpontokban nézheti meg a közönség a Kelenföld Montázs Központban:

november 18. péntek, 19. szombat 19.00
november 20. vasárnap 18.00
november 25. péntek, 26. szombat 19.00
november 27. vasárnap 18.00
december 2. péntek, 3. szombat 19.00
december 4. vasárnap 18.00

Az előadás jegyelővételhez kötött, erről a következő oldalon tudnak tájékozódni: http://csikszerda.hu/projekt/tobias