Pesti barokk Kern András és Szabó Kimmel Tamás főszereplésével a Belvárosi Színházban

Dés Mihály Pesti barokk című regényéből készült előadást mutat be pénteken a Belvárosi Színházban az Orlai Produkciós Iroda. Az 1980-as évek Budapestjén játszódó darab főhősét Szabó Kimmel Tamás, nagymamáját Kern András alakítja.
Dés Mihály irodalmár, újságíró, lapkiadó a Spanyolországban töltött hosszú évtizedeket követően 25 év után először 2013-ban írt regényt magyar nyelven: Pesti barokk című műve négy év alatt született meg.

A nyolcvanas évek derekán, budapesti bulik, szerelmi bonyodalmak, besúgók és barátságmítoszok közepette játszódó történet főhőse a harmincegynéhány éves Koszta János, aki otthonosan mozog ebben a világban, de mégsem találja a helyét. Egyetlen stabil pont van az életében: a nagyanyja.

Az előadásban Szabó Kimmel Tamás alakítja Koszta Jánost, míg nagymamáját Kern András játssza, aki a regényből készült darabot társszerzőként is jegyzi.

Mint Göttinger Pál, az előadás rendezője az MTI-hez eljuttatott közleményben felidézte, Kern András volt az, aki kitalálta, hogy legyen a regényből színdarab, amelyet aztán Dés Mihállyal közösen írt meg. "Elolvastam, és örömmel vállaltam, elsősorban András személye miatt. Csupa fiatal szereplője van a darabnak, és hozzájuk Kern András, aki már akkor is Kern András volt, amikor ez a történet játszódik. Így ez egy olyan sokfenekű, izgalmas helyzet, amivel volt kedvem foglalkozni" - mondta a Göttinger Pált, aki folyamatosan dolgozik azóta, hogy 2007-ben lediplomázott, évi négy-öt bemutatót rendez, dolgozott már vidéken és a határon túl is, a Magyar Állami Operaháztól kezdve a Szputnyik Hajózási Társaságon át a Pesti Magyar Színházig számos társulattal.

A Pesti barokk szereposztásáról Orlai Tibor producerrel együtt döntöttek. Mint a rendező megjegyezte, nem volt egyszerű összeegyeztetni a színészeket, mert mindegyiküknek van anyaszínháza, így már bő egy évvel ezelőtt megkezdődött az egyeztetés.

A főhőst alakító Szabó Kimmel Tamás akkor született, amikor a történet játszódik, így csak annyit tudott a korszakról, amennyit filmekben láthatott. De izgalmas számára ez a kor, érdekes a történet, a szereplői is. A szereposztásról elmondta, hogy nagyon örül a közös munkának Kern Andrással, akivel eddig még sosem játszhatott együtt. "Kifejezetten jó ilyen közegben dolgozni" - jegyezte meg partnereiről szólva.

A darabban Kern András és Szabó Kimmel Tamás mellett Bánfalvi Eszter és Grisnik Petra, László Lili, Schruff Milán, valamint Mészáros Máté játszik. A jelmez Cselényi Nóra, a díszlet Ondraschek Péter munkája. Az előadás dramaturgja Upor László, producere Orlai Tibor.

A bemutatót követően a Belvárosi Színházban október 8-án, 9-én és 23-án is látható a produkció.
(MTI)