$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

„Elsősorban a ’80-as évekbeli létezést kell megérezni itt”

Most pénteken mutatják be a Belvárosi Színházban a Pesti barokk c. darabot. Az előadásban három karaktert is játszó Bánfalvi Eszterrel beszélgettünk a ’80-as évek világáról, az emberi kapcsolatokról és a karakterformálás kimeríthetetlen inspirációiról… 

Milyen emlékeid vannak a nyolcvanas évekről, Eszter?
Sok minden. Hetvenkilences születésűként: – öt éves voltam akkortájt – képek, szagok, tárgyak. Egy angyalföldi lakótelepen nőttem fel, a mai napig megvan például az a törülköző – ilyet azóta már láttam más háztartásban is – ez a frottír, zöld és kicsi fehér törülköző, szögletes kis minták vannak rajta, amiből abban az időben minden háztartásban volt legalább kettő vagy három. Vagy például az a mirelit zacskókon lévő pingvin. Pingvin volt rajta ugye? Amit kivágtunk és nem is tudom miért, de gyűjtöttük. Meg a kis piros székek…
…és a jégakkukon, azokon is ilyen pingvin volt …
Az alapvető érzésem az volt erről az egészről, hogy ez egy élő, működő viszony. Egy idős nagymama, aki nem akármilyen korokban élt és egy fiatal, még keresgélő ember szimbiózisa. Hozzá kell tennem, hogy miközben ebben a kapcsolatban az előadás során nincs igazán alakító dolgom – mégis a szövegben ez a viszony fogott meg a leginkább.

Tényleg.. Rengeteg tárgy, rengeteg kötődés és AHA élményem van abból az időből.

A Pesti barokk szintén a ‘80-as években játszódik. Hogyan talált meg ez a felkérés?
Tibor (Orlai) elküldött egy változatot, amit elolvastam – ez még egy nagyon kezdetleges anyag volt ekkor. Ami érzelmileg legjobban eltalált benne: az a nagymama–unoka viszony A szövegben lévő szófordulatok, mondatok és helyzetek némelyike nem csak hogy ismerős volt számomra, hanem volt, hogy megtörtént köztem és az én nagymamám között is egy-egy beszélgetésben, szituációban. Az alapvető érzésem az volt erről az egészről, hogy ez egy élő, működő viszony. Egy idős nagymama, aki nem akármilyen korokban élt és egy fiatal, még keresgélő ember szimbiózisa. Hozzá kell tennem, hogy miközben ebben a kapcsolatban az előadás során nincs igazán alakító dolgom – mégis a szövegben ez a viszony fogott meg a leginkább.

Ebben az előadásban egyébként neked mi a “dolgod”?
Ami most itt a legizgalmasabb, az az, hogy nem egy szerepet játszom, hanem mindjárt hármat. Azt elárulhatom talán, hogy kicsi, apró szkeccs jelenetekből áll az egész darab. Nem hatalmas jellemfejlődések és hosszú jelentek vannak, hanem fotókat kapunk. Remélem, lesz ezeknek a fotóknak szaga is. Először is játszom a nagy szerelmét, “a kapcsolatát” a főszereplő fiúnak – őt Szabó Kimmel Tomi játssza. Ez a kapcsolat már egy jó ideje tart és nagyon ismerik egymást – ugyanaz a korosztály. Utána játszom egy típust – gyakorlatilag – a kornak az egyik attribútumát. Ezt nem tudom máshogy, szebben mondani. Ennek a kornak több ilyen típusa van, amelyikre azt lehet mondani: ilyen volt akkor a benzinkutas, a tejivóban az eladó, egy hivatalban az adminisztrátornő…

Azaz: egy-egy emblematikus típus-karakter…
Pontosan. Mert ha valakinek vannak emlékei a hetvenes, nyolcvanas évekről, akkor remélem, megelevenedik számára, hogy: jaj, tényleg, ugyanazokkal a mozdulatokkal…ugyanazzal a hangsúllyal… Ugyanennyit kellett várni, mert ugyanilyen bonyolult volt az ügyintézés stb…és majd beugrik, hogy “ez egy ilyen dauer tündér“,”ez meg egy végrehajtó ember” vagy “egy hivatalnok nő”. Talán ismerős lesz, akár a kinézete miatt, vagy épp arról, amiket mond. A harmadik karakterem pedig a Gábor nevű gyerek – aki hasonló cipőben jár mint a legjobb barátja a főszereplő Jani, akinek az édesanyját játszom. Tehát a Schruff Milán lesz a gyerekem, aki évfolyamtársam volt a főiskolán. Eltérő személyiségek, különböző életkorok. Izgalmas kísérlet.

E három közül melyik számodra a leginkább inspiráló és felszabadító, amelyikben leginkább “otthon érzed magad”?
Nincs ilyen sorrend, hiszen különbözőek. Mindegyiknél más a megközelítés, ezért most a főpróba héten néha zavarban is vagyok, hogy biztos, hogy ugyanazokon a kereteken belül játszom-e? Van, akinél az érzelmi dolgokra kell koncentrálnom, van akinél inkább egy karakterre kell és van ahol a jelenlétre.

A főpróba héten, benne játszóként, hogyan látod a Pesti barokkot?
Amikor nagyon vacakul sikerül egy próba, akkor pufogok, hogy majd csak nyolcvan és a halál között fogják érteni azt, amit csinálok. Amikor pedig bizakodó vagyok – mert ugye a főpróba hét egy hullámvasút – akkor látok esélyt arra, hogy tényleg legyen szaga ennek a világnak – függetlenül a korosztálytól – és eljut és érdekes lesz a nézőknek, mert ez a darab a humora és a fájdalma által is gyakorlatilag bárki számára személyessé tud válni.

Miért fontos, hogy legyen szaga és illata ennek a kornak?
Ez egy regényből készült darab. (Dés Mihály regényéből Kern András készített színpadi változatot – a szerk.) Amikor egy gigászi anyagból próbálsz színházi szituációkat csinálni – az nehéz játszma. Sűríteni kell, mert időben és helyzetben kötöttek vagyunk. Ám azonban így is megmaradt a regényszerű leíró rész. Az, ami leír egy kort, egy szituációt vagy tárgyat, amiből megismerem azt a kort, például ahogy elmesélnek egy viccet. Elsősorban a ’80-as évekbeli létezést kell megérezni itt. Miközben igaz az is, hogy ugyanolyan emberek éltek akkor, és ugyanúgy voltak akkor is generációs, szerelmi vagy egzisztenciális problémák is. Mégis determináltak vagyunk a kort által, amiben élünk. Ezért is gondolom fontosnak, hogy, hogy ez az előadás a korról és az abban való létezésről szóljon.

A nyolcvanas évekbeli létezés-élményt hogyan lehet dramaturgiailag a leghatásosabban egy színpadi változatban visszaadni?
Fontos, hogy életérzést adjon. Olyat, aminek hallatán összekacsinthatunk: “úristen, erre a számra emlékszel, hogy mennyit lassúztunk?” Azt nem tudom persze, hogy ez a nagymama-unoka viszony korfüggő-e? Mégis, ahogyan kiejti András azt a szót, hogy “preccízen” – másfél, két c-vel és hosszú í-vel – az azonnal helyretesz. Egy szó.
Egyrészt vannak kifejezések, mondatok, olyan helyzetek, ami a nézőknek ismerős. A játékszabályok: lehet utazni, nem lehet utazni? Hogyan lehet kikerülni a rendszert? Sok múlik azon, hogy milyen jelzőket használunk, milyen a szöveg íze. Másrészről Cselényi Nóra által tervezett jelmezek is segítenek – amivel amúgy elég komoly bajban voltunk, mert gyakorlatilag tíz-húsz évenként jön vissza ugyanaz a divat. Mégis van néhány olyan attribútum, amiből erősen lehet látni, hogy ez tényleg a 80-as évek. A zene is ilyen Fontos, hogy életérzést adjon. Olyat, aminek hallatán összekacsinthatunk: “úristen, erre a számra emlékszel, hogy mennyit lassúztunk?” Azt nem tudom persze, hogy ez a nagymama-unoka viszony korfüggő-e? Mégis, ahogyan kiejti András azt a szót, hogy “preccízen” – másfél, két c-vel és hosszú í-vel – az azonnal helyretesz. Egy szó.

A nyolcvanas évek és a most között van valami, amiről esetleg azt érzed: “semmi nem változott!”?
Szerintem nincs ilyen átfedés. Nagyon sok minden másképp van már. Az egy nagyon fontos dolog, hogy elmenni ebből az országból – az akkori szabályok szerint – csak végleg lehetett. Akkor tényleg az ember itt hagyott mindent. Ha tényleg eldöntötte és elment, akkor nem tudta, hogy lesz majd egy rendszerváltás, amikor újra viszontláthatja a barátokat, a családot. Akkor tényleg mindent és mindenkit itt kellett hagyni – ez egy nagyon komoly döntés volt. Ma ugye nyitottak a határok, az ember jöhet, mehet – elvileg. Mégis van egy tehetetlenség, egy amolyan “mit kezdjünk a szabadságunkkal?” érzés. Van-e egyáltalán szabadságunk? Itt vagy máshol van-e a szabadságunk? Egyáltalán hol találjuk meg a szabadságunkat? Merünk-e, bírunk-e, tudunk-e vele bármit is kezdeni? – ezek talán lehetnek mai élmények is.

Számodra ezeket az élményeket könnyű kifejezni a színpadon?
Sohasem könnyű. Mindig egy papír van előttem, amin vannak betűk, meg mondatok, meg írásjelek. Mindig nulláról kell kezdeni. Mindig keresgélni kell. Nincs recept. Nem tudom, hogy mi lesz az eredménye, mivé alakul, mit fogok csinálni. Keresgélni tudok és kísérletezni az adott kereteken belül.

Ez a keresgélés és kísérletezés egyben az is, ami éltet, nem?

Az örömömet keresem ezekben az emberkékben és azt, ami nekem fontos bennük. Akiket játszom – azokban előbb-utóbb mindig megkeresek valamit, ami izgat és ami fontos nekem. Lehet ez egy rebbenés, egy fél mondat. De kell, hogy valami fontos legyen nekem. Enélkül nem megy.
Igen, ez az izgalmas benne. A kísérletezés, keresgélés inspiráló. Aztán van a kínlódás része is, ami szintén vastagon benne van, de ezt nem akarom kikerülni. Nekem nem megy a „megúszósdi”. Próbálom magamat átpréselni. Aztán vagy sikerül, vagy nem.

Mennyire sikerül a kínlódás részét pozitívan megélni?
Ez mindig az adott helyzettől függ. Amit a színpadon művelek vagy működik vagy nem. Lehet, hogy az egész kuka – nem tudom megmondani. Az örömömet keresem ezekben az emberkékben és azt, ami nekem fontos bennük. Akiket játszom – azokban előbb-utóbb mindig megkeresek valamit, ami izgat és ami fontos nekem. Lehet ez egy rebbenés, egy fél mondat. De kell, hogy valami fontos legyen nekem. Enélkül nem megy.

Csatádi Gábor

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,244,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,33,bohémélet,63,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,18,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,4,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,39,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,66,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,74,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,330,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,134,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,31,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,370,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,605,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,224,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,60,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,69,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: „Elsősorban a ’80-as évekbeli létezést kell megérezni itt”
„Elsősorban a ’80-as évekbeli létezést kell megérezni itt”
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2016/10/elsosorban-80-as-evekbeli-letezest-kell.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2016/10/elsosorban-80-as-evekbeli-letezest-kell.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content