4 színházi élmény októberre

2 nemzetközi produkció is gazdagítja az e havi ajánlónkat, az egyik az időről, a másik a halálról szól, emellett Ötvös András egyszemélyes henteses remeklését is láthatjuk a hónapban, és az igazgatóváltáson átesett Radnóti is új bemutatóval készül nekünk.


A csemegepultos naplója – Jurányi


A Katona József Színház remek színésze, Ötvös András nagy feladatra vállalkozott, ugyanis egyedül kell a nézőket szórakoztatnia. Illetve bár fizikálisan egyedül van, de az eszközök életre keltésével a csemegepultos személyes története minden szereplőjét megihleti és a színpadra varázsolja. És fél óra után már nincs Ötvös András, a színész, illetve a csemegepultos, a szerep, csak az az ember van, aki ott áll a színpadon, és akinek hallgatjuk a meséjét. Gerlóczy Márton annak idején tényleg beállt egy hentespult mögé, hogy kipróbálja, milyen ez. Ezeket a tapasztalatokat szívta át magába a nem hétköznapi tehetség, Ötvös András, aki Gerlóczy regényét kelti életre, és alakokat, arcokat – húsos papírból, felmosórongyból, konzervdobozokból, kolbászokból. Kihagyhatatlan előadás.

Rendező: Göttinger Pál
Helyszín: Jurányi
Időpont: október 12., 29, 20:00



Iván, a rettenet – Radnóti Színház
A már Kováts Adél igazgatása alá került színház továbbra is törekszik arra, hogy Budapest kulturális életének megkerülhetetlen tényezője legyen, és korunk társadalmi problémáival is foglalkozzon. A színház idei első bemutatója Mihail Bulgakov híres komédiájának kortárs átdolgozása, a fordítás egy részét maga a rendező, ifj. Vidnyánszky Attila készítette. A zsúfolt társasház élete egy időgép hatására a feje tetejére áll, Rettegett Iván cár és a kicsinyes házmester szerepet cserélnek, történelmi korok idéződnek meg, és miközben a jelenben a szereplők besúgják egymást, a múltban háborúk törnek ki. „Mit is mondhatnék? Ha nem csapjuk be saját magunkat, sürgősen becsapnak minket mások. És egyáltalán, ha sikerül becsapnod azt, amit úgy hívsz ’saját magad’, az már egy nagyon szép eredmény. Mert rendszerint fordítva van, az csap be minket.” (Viktor Pelevin)

Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila 
Helyszín: Radnóti Színház
Időpont: október 16. vasárnap


Az idő fúriái (Les Furies du Temps) – Szkéné


Párizsban, a Japán Kulturális Intézetben mutatták be Az idő fúriáit, amely francia-magyar koprodukcióban készült, és nagy sikert aratott külföldön. Most a Szkénébe is elhozzák, mielőtt újra visszatér az alkotókkal együtt Párizsba. Ágens ezúttal nem egyedül készített előadást, hanem Sylvaine Hinglais-vel karöltve. A tragikomédia főszereplője az Idő, a test és az emlékezet metamorfózisa. Az általunk érzékelt idő a folyamatos jelen lineáris tapasztalatát ajánlja fel, percre perc, napra nap, hónapra hónap múlik, s a tudatot vélt vagy valós történetekkel szórja tele. Te válaszd a lehetetlent, azt, ahol az idő nem létezik.
Az előadás az Ágens Társulat és a La Cie Cosmopolite du Pierrot Lunaire közös előadása.

Rendező - koreográfus: Sylvaine Hinglais és Ágens
Helyszín: Szkéné Színház, Színházterem
Időpont: október 7 – 8., 19:00


Infinita – a FAMILIE FLÖZ vendégjátéka (CAFé Budapest) – Müpa


A FAMILIE FLÖZ saját előadói stílussal bír, melyet néma színháznak neveznek. A német színházi társulat Infinita című előadása a születésről és halálról szól. A társulat különlegessége, hogy a világ minden tájáról csatlakoztak hozzá alkotók: színészek, táncosok, pantomimesek, maszkkészítők, bábosok és zenészek, hogy szöveg nélküli, de emellett erős vizuális jegyekkel, mozgással és zenével gazdagított produkciókat hozzanak létre. A színészek groteszk és karikatúraszerű, gyakran szürreális, bizarr, félelmetes hatást keltő maszkokat viselnek, hol csecsemőket, hol aggastyánokat jelenítenek meg. De az Infinita azért is megdöbbentően eredeti, mert a csecsemőkben megláthatjuk a zöregséget, az időskori melankóliában pedig a gyermekiséget.

Rendező: Michael Vogel, Hajo Schüler
Helyszín: Müpa
Időpont: október 11., 19:00