Már hanghordozón is megszólal Rumini

Még a szokásosnál is nagyobb élménnyel térhettek haza azok a gyerekek és családok, akik Berg Judit regényéből készült Rumini Tükör-szigeten című előadásra vettek jegyet szombat délutánra. Az előadás előtt Őze Áron igazgató és Péter János, a Firkin zenekar vezetője szólt hozzájuk.

BALLA TIBOR

Az ok pedig az, hogy május 17-én megjelent a Firkin zenekar Rumini Tükör-szigeten című gyerekzenei albuma, amely először az online felületeken (Youtube, Spotify, Apple Music, Deezer …) vált elérhetővé, majd május 18-án, szombaton már fizikai formában kézzelfoghatóvá vált. Ennek köszönhetően a 15 órás Rumini előadás után az aulában a gyerekeket dedikálás várta a Firkin zenekarral és Berg Judit írónővel, no és persze a darab szereplőivel.

A zenekar a következőképpen nyilatkozott a Facebook oldalukon:

“Nagy büszkeség ez nekünk, mert – bár végül ízig-vérig Firkin dalok születtek-, mégis jócskán ki kellett lépnünk a komfortzónánkból. Mind szövegben, mind hangszerelésben. És hát, ahogy mondani szokás, a gyerekek őszinték, így igazán felkötöttük a gatyánkat, hogy fel tudjunk nőni a feladathoz. Úgy érezzük, sikerült, és gyereknek, felnőttnek egyaránt szerethető Firkin-dalokat hoztunk létre. Mi, a sörről és whiskeyről éneklő írpunk zenekar.
Hálásak vagyunk, hogy megcsinálhattuk ezt a lemezt!” „Egy mesés kaland elején járunk, de már annyi minden történt! A színházi bemutatót követően elkészült a Rumini-musical albumváltozata. Hatalmas öröm volt dalokat írni a Firkin tagjaival, igazi, élvezetes alámerülés volt az alkotói flow megélésében. Köszönöm Virág Lili, Szuna Péter, Kelemen Ákos, Kárpáti Balázs, Juhász Róbert! A mese Berg Judit regényének elolvasásával és találkozásunkkal kezdődött, ami kiteljesedett Őze Áron színházigazgatóval való együttgondolkodásunkkal. Belépett az alkotói munkába Garajszki Margit rendező és Laboda Kornél dramaturg, akik hatalmas lendületet adtak a formálódó zenéhez, és a szövegek elkészültéhez. Innen már nem volt megállás, felgyorsultak az események, 2023 decemberére színpadra készen állt a darab a Bartók színházban, ami pár hónap alatt 13 teltházas előadást eredményezett. Köszönöm Vrabecz Botond (Rumini), Holecskó Orsolya (Rozi), Jerger Balázs (Balikó), Hajnal János (Fecó), Kiss Attila (Dundi Bandi), Kecskés Tímea (Vanita), Polgár Lilla (Fortita), Kovács Vanda (Lunita), Vizkeleti Zsolt (Negró), Gasparik Gábor (Rombó, Cincogi), Szemán Béla (Kapitány), diákszereplők, Árva Nóra (díszlet, jelmez), Palkó Panka (rendezőasszisztens), Dunaveczki Éva (koreográfus), Tótin Katalin (korrepetitor), Orosz Adri (aki mindenre figyel) és természetesen, teljes Bartók-stáb! Eltelt néhány hónap, mire a stúdiómunkánk eredménye láthatóvá és hallhatóvá lett május 17-én. Ennek az albumnak egyik különlegessége a részt vevő énekesek névsora: Szalóki Ági (Rozi), Ducza Nóra operaénekes (Vanita), Horváth Charlie (Rombó), Karácsony János - James (Kapitány), Csorba Lóránt (Fecó), Göttinger Pál (Negró), Marthy Barna (Balikó), Kovács Nemes Andor (Dundi Bandi), illetve a debreceni Szivárvány Gyermekkar. Zenészbarátaink is hozzájárultak a színes hangzás megteremtéséhez, Bartha Mátyás (hegedű, brácsa), Váray Péter (cselló), Romhányi Áron (zongora). És természetesen, akik az album hangképének végső formát adtak és kézzelfogható grafikáit készítették: Pálfi Balázs (Sonic Garden Studio), Szántó Sándor (Analóg Retró Stúdió), Nagy Zoltán (borítógrafika), Vrabecz Márton (lyric video).