A színházművészet sokszínűsége - Ma indul a Határvonalak Színházi Fesztivál

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban. A színházművészet sokszínűségét bemutató fesztiválon nívós vendégelőadások, irodalmi és képzőművészeti kísérő programok várják a közönséget.


A színházművészet sokszínűségét igyekszik megmutatni ebben a pár napban a Weöres Sándor Színház fesztiválja, így a diákszínjátszástól kezdve, a táncos mozgásszínházi előadásokon keresztül lesz monodráma és prózai színház is a Határvonalak Színházi Fesztiválon május 30. és június 2. között.


Szabó Tibor úgy fogalmazott: a különböző színházi formákat kívánják megmutatni az érdeklődőknek, a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is segítségül hívó színpadi produkciókig.


Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta: a színházi fesztivál egyik kiemelkedő eseménye annak a tavasztól őszig tartó, Érezd Szombathelyt! elnevezésű, kulturális, idegenforgalmi és gasztronómiai rendezvényeket felvonultató sorozatnak, amelyet még 2020-ban indítottak a város önkormányzatának kezdeményezésére és támogatásával.


A Határvonalak Színházi Fesztivál nyitónapján a színház diákstúdiósai Örkény István egyperceseiből adnak elő a stúdiószínpadon. Ugyanezen a napon egy Vecsei H. Miklós által írt és rendezett esten Cseh Tamásra emlékeznek életének és dalainak felidézésével a nagyszínpadon, a színház Krúdy Klubjában Weöres Sándor verseiről és szombathelyi kötődéséről folytatnak irodalmi beszélgetést, Pop up címmel pedig egy esélyegyenlőségi plakátkiállítás-sorozat is indul - mondta el Szabó Tibor.


Hozzáfűzte: május 31-én a közönség a Fitos Dezső Társulat táncszínházi előadását láthatja, amely a hajdan vándor életmódot folytató cigánysághoz köthető - kovács, drótos, teknővájó, vályogvető, mutatványos és zenész - mesterségeket mutatja be a tánc sajátos eszközeivel. Szintén aznap a Márkus Emília teremben mutatják be Légrády Gergely Fekete-fehér című monodrámáját Göttinger Pál előadásában, Ujj Mészáros Károly rendezésében.


Június 1-jén a nagyszínpadon a Radnóti Színház művészeinek előadásában mutatják be A vége című darabot, amelyet Bartis Attila regényéből írt Mikó Csaba és Nagy Péter István rendezett. Ugyanezen a napon a Márkus Emília színpadon a Forte Társulat előadásában a Borbély Szilárd által írt és Horváth Csaba által rendezett Akár Akárki című zenés produkciót láthatja a fesztiválközönség.


Június 2-án vasárnap a Weöres Sándor Színház társulatának közreműködésével gálaműsor keretében adják át a Holdbeli csónakos-díjat, amelyet a színház legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtó színészének és háttérdolgozójának ítél oda a társulat, illetve átadják a közönségdíjat is.


Határvonalak Színházi Fesztivál 2024. május 30-június 2., Weöres Sándor Színház
  • Egy tojásból minden lehet - jelenetek Örkény István egyperceseiből; a JátsszMa diákstúdió előadása; 2024. május 30. (csütörtök), 17:30 óra, Stúdiószínpad
  • Vecsei H. Miklós - Szabó Balázs: Füst a szemében - Cseh Tamás-est; 2024. május 30. (csütörtök), 19 óra, Színházterem
  • Fű, fa, füst - irodalmi beszélgetés Juhász Annával; ingyenes, de regisztrációhoz kötött! 2024. május 30. (csütörtök), 21 óra, Klub
  • Legyetek szerencsések! - táncszínházi előadás; Fitos Dezső Társulat; 2024. május 31. (péntek), 18 óra, Színházterem
  • Fekete-fehér - monodráma; A Katona József Színház produkciója Göttinger Pál előadásában; 2024. május 31. (péntek), 20 óra, Márkus Emília terem
  • Akár akárki - dráma; Forte Társulat; 2024. június 1. (szombat), 17 óra, Márkus Emília terem
  • A vége - dráma; A Radnóti Miklós Színház vendégjátéka 2024. június 1. (szombat), 19 óra, Színházterem
  • Holdbeli csónakos díjátadó gálaműsor és állófogadás 2024. június 2. (vasárnap), 17 óra, Színházterem

A fesztivál ideje alatt Pop up (naponta változó) kiállítás látható az aulában szombathelyi alkotók, művészeti csoportok és művészeti intézmények munkáiból. Május 30-án Poprócsi Barnabás és Kovács Nóra szombathelyi alkotók, május 31-én a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákjai, június 01-jén a Művészeti Szakgimnázium tanárai állítanak ki, június 02-án a színház tavaszi esélyegyenlőségi plakátkampányának teljes anyaga lesz látható a színház aulájában.

A fesztivál részletes programja itt megtekinthető