KÁLID ARTÚR NYERTE EL A GEDEON JÓZSEF AMFITEÁTRUM-DÍJAT

A Szabadtéri Színházak Szövetségének tagjai egyhangú döntéssel Kálid Artúr színművésznek ítélték oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat. Pócza Zoltán, a Szövetség elnöke – egyben a Kőszegi Várszínház igazgatója – a díjat péntek este nyújtotta át Kálid Artúrnak a budapesti 6Színben a G.Ö.R.CS. előadása után, a színpadon. A díjátadás hagyományosan azt is jelzi: elindult a szabadtéri színházak szezonja. A Szabadtéri Színházak Szövetsége a napokban tartott közgyűlésén újabb intézmény felvételéről határozott, így 17-re bővült a szervezethez tartozó tagok száma. Ma ez az egyik legnagyobb színházszakmai társaság Magyarországon. 2024-ben is megrendezik a Szabadtéri Színházak Találkozóját a Kultkikötő balatoni helyszínein.

Kerekes-Katz Petra, a 6Szín társigazgatója a péntek esti G.Ö.R.CS. előadása utáni vastapsot finoman megszakítva a színpadra hívta Pócza Zoltánt, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnökét, aki a közönség előtt jelentette be: a szakmai szervezet egyhangú szavazással idén Kálid Artúrnak ítélte oda a rangos Gedeon József Amfiteátrum-díjat, amelyet a Gyulai Várszínház egykori legendás igazgatójáról neveztek el.

Kálid Artúr meghatódva vette át a díjat, köszönetet mondott érte, és arról is szólt: Gedeon József neve fogalom a színházi szakmában, hiszen rendkívül sokat tett a szabadtéri színházak érdekében.

A 6Szín vezetése és a G.Ö.R.CS. másik két szereplője – Gáspár András és Kálloy Molnár Péter – nyilván beavatott volt a díjátadóba, amely viszont teljes meglepetésként érte Kálid Artúrt. Egyébként a G.Ö.R.CS. eddig több mint 200-szor ment, 24 éve játsszák. A mára kultikussá vált S.Ö.R. (Shakespeare Összes Rövidítve) előadását – amely szintén a 6Színben van műsoron – több mint 670 alkalommal játszották, s június 3-án jubilálnak: akkor lesz 30 éve, hogy bemutatták, azóta beutazták vele az országot.

Kálid Artúr rendszeresen játszik nyári színházakban. Az első szabadtéri fellépése – még főiskolásként – a Margitszigeten volt 1991-ben a Porgy és Bess előadásában. Többször szerepelt például Gyulán, a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Kultkikötőben, a Mézesvölgyi Nyáron, a Veres 1 Színház fesztiválján. A Kőszegi Várszínháznak eddig négy produkciójában játszott – főként Göttinger Pál rendezésében. Most készül az ötödikre: júliusban a Hyppolit, a lakáj címszerepét alakítja majd, amelyet Őze Áron rendez.

„Tíz éve vagyok szabadúszó, amióta megszűnt a Bárka Színház. Mázlim van, mert folyamatosan jó feladatok találnak meg. Nagyon jóleső érzés, hogyha valahol dolgozom, oda visszahívnak, mert szabadúszóként tulajdonképpen ez az egyetlen visszajelzésem. Illetve most a Gedeon József Amfiteátrum-díj, amely rendkívül megtisztelő”, nyilatkozta Kálid Artúr.

Szabadtéri Színházak Találkozója – ez már a harmadik

A Szabadtéri Színházak Szövetsége 2024-ben is megrendezi a Szabadtéri Színházak Találkozóját, amelyet azzal a céllal hoztak létre 2022-ben, hogy a saját nyári előadásaik eljussanak máshova is, így e produkciók hosszabb ideig fennmaradhatnak. Az idei a harmadik Találkozó a Kultkikötő három helyszínén: Balatonbogláron, az Alsóörsi Amfiteátrumban és Balatonszárszón összesen 7 előadást láthat a közönség – gyerekeknek és felnőtteknek szólókat egyaránt.

A Kultkikötő igazgatója, Nagy Viktor elmondta: „Az idén 19 éves Kultkikötő – a Szabadtéri Színházak Szövetségének tagjaként – ismét örömmel vállalta a Szabadtéri Színházak Találkozójának megszervezését és lebonyolítását, ahogyan tette ezt tavaly is. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy a kaposvári Országos Színházi Találkozó – amely a Kultkikötővel egy vármegyében van – szintén a szárnyai alá vette a Szabadtéri Színházak Találkozójának ügyét.”

„Nyáron mi vagyunk a színház az országban”

„A Szabadtéri Színházak Szövetsége szenvedélyes színházcsinálók szakmai szervezete – 17 tagintézménnyel az ország különféle részeiből. Nyáron mi vagyunk a színház az országban. És ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban”, említette Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke.

A szakmai szervezet 1997-ben alakult. Alapelveik között megfogalmazták, mit tekintenek szabadtéri színháznak, például ne csak befogadjon produkciókat, legyen saját bemutatója is. A csatlakozás kritériumai között pedig az is szerepel, hogy az intézmény legalább nyolc éve folyamatosan tevékenykedjen, együttműködjön a település önkormányzatával, vállaljon közszolgálati feladatokat is.

2023 nyarán a Szövetséghez tartozó szabadtéri színházaknak – három hónap alatt – összesen csaknem 400 ezer nézőjük volt, 29 saját bemutatóval várták a közönséget, és 613 előadást játszottak. Többet, mint 2022-ben.

„Az előzetes nézői jelzésekből úgy tűnik: ezen a nyáron rendkívül sokan kereshetik fel a szabadtéri színházakat. Tagintézményeink előadásai között egyre több a koprodukció. Keressük a kőszínházi együttműködéseket, hiszen akkor a költségek is megoszlanak, másrészt nem egynyári produkciókat hozunk létre, hanem olyanokat, amelyeket ősztől tovább vihet repertoárján az adott társszínház. Fontosnak tartom azt is: mind több szabadtéri helyszín kéri, hogy vegyük fel a tagjaink közé. Az elmúlt két közgyűlésünkön a Mandala Nyár, a Mézesvölgyi Nyár és a Rózsakert Szabadtéri Színpad csatlakozását hagytuk jóvá. Ezzel a Szabadtéri Színházak Szövetsége még erősebb érdekképviseleti szervezetté vált”, jegyezte meg Pócza Zoltán.

A Szabadtéri Színházak Szövetségének tagjai: Agria Nyári Játékok (Eger), Esztergomi Várszínház, Gyulai Várszínház, Kisvárdai Várszínház, Kőszegi Várszínház, Kultkikötő (Balaton), Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg), Mandala Nyár (Nyíregyháza), Margitszigeti Színház, Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), Rózsakert Szabadtéri Színpad (nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház), Szarvasi Vízi Színház, Szegedi Szabadtéri Játékok, Szentendrei Teátrum, Városmajori Szabadtéri Színpad, Mézesvölgyi Nyár (Veres 1 Színház), Zsámbéki Nyári Színház.