Elkezdődött a Hyppolit próbafolyamata Dunaújvárosban

Múlt héten tartották Dunaújvárosban a Hyppolit, a lakáj című színdarab olvasópróbáját: a Bartók Kamaraszínház és a Kőszegi Várszínház koprodukciójában készülő előadást Őze Áron rendezi, a címszerepben a friss Gedeon József Amfiteátrum-díjas Kálid Artúrral. Az előadásban továbbá látható lesz mások mellett Molnár Piroska és Schneider Zoltán is.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy senkinek sem kell bemutatni a Nóti Károly és Zágon István forgatókönyvéből készült, 1931-ben bemutatott vígjátékot, amelyben Schneider Mátyás megpróbáltatásait követhetjük nyomon, aki újgazdag vállalkozóként a felesége nyomására lakájt fogad, hogy így könnyebben alkalmazkodjon a magyar arisztokrácia világához. Csortos Gyula és Kabos Gyula kettőse örökre bevésődött mindenki szívébe, és nincs ez másképp a 1999-es feldolgozás főszereplőivel, Eperjes Károllyal és Koltai Róberttel sem.

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Kőszegi Várszínház gondolt egy merészet, és úgy döntöttek, hogy koprodukcióként állítják színpadra a történetet. Őze Áron, az előadás rendezője, ismét Karácsony Ágnes dramaturg segítségével dolgozta át a szöveget, hogy a korábbi közös munkájukhoz, a Tartuffe-höz hasonlóan frissebbé, maivá tegyék, illetve néhány izgalmas újítással is készülnek a nézőknek: a produkcióban megemlékeznek majd a 40 évvel ezelőtt, a Játékszínben Verebes István rendezésében játszott kultikus előadás főszereplőjéről, az idén elhunyt Benedek Miklósról, a főtanácsos pedig ebben a verzióban főtanácsosnévé alakul, Makáts Aladárnét Molnár Piroska kelti majd életre.

A szereposztás is igazán pazar, Hyppolit szerepében Kálid Artúr lép majd színpadra, partnerei lesznek: Göttinger Pál (Schneider Mátyás), Molnár Piroska (Makáts Aladárné), Schneider Zoltán (Makáts Csaba), Balázs Andrea (Schneider Mátyásné), Auksz Éva (Mimi), Jerger Balázs (Nagy András), Holecskó Orsolya (Terka), Kecskés Karina (Julcsa) és Ágoston Péter (Tóbiás).

A Jászai Mari-díjas színész-rendezőnek ez lesz a harmadik munkája Kőszegen, korábban ő állította színpadra a Vízkereszti Grittit és a Miért pont kivi?-t is, a Hyppolit pedig a július 11-i premiert követően ősszel beköltözik a Bartók Kamarában, az évad első nagyszínpadi bemutatója lesz.