Kálid Artúr címszereplésével készül a Hyppolit, a lakáj a Kőszegi Várszínházban

Megtartották a Kőszegi Várszínház és a Bartók Színház közös bemutatójának olvasópróbáját. A Zágon István vígjátékából és Nóti Károly filmforgatókönyvéből készülő produkció július 11. és 13. között három alkalommal látható. Őze Áron rendezésének főbb szerepeiben színpadra lép Kálid Artúr, Göttinger Pál, Balázs Andrea, Molnár Piroska és Schneider Zoltán.

A május elején megtartott olvasópróbával megkezdődött a Kőszegi Várszínház idei bemutatójának próbafolyamata. A Bartók Színházzal közös produkciót a dunaújvárosi teátrum igazgatója, Őze Áron állítja színpadra, akinek ez már a harmadik rendezése Kőszegen a Vízkereszti Gritti és a Rózsavölgyi Szalonban jelenleg is futó Miért pont kivi? című előadások után.

A kőszegi előadás szövegkönyve Zágon István vígjátékának és Nóti Károly filmforgatókönyvének átdolgozása, amelyet a Játékszín 1984-es, Verebes István rendezésében bemutatott produkciójához készített Vajda Anikó és testvére, Vajda Katalin, aki a készülő produkció olvasópróbáján is jelen volt.

„Végignevettük a Hyppolit, a lakáj olvasópróbáját – olvasható a Kőszegi Várszínház bejegyzésében. – Majdnem végig. Bizonyos pontokon elcsendesültünk.

Megemlékeztünk a Csortos Gyula utáni következő legendás Hyppolitról, Benedek Miklósról.

Velünk volt Vajda Katalin is – testvérével, Anikóval írták a Játékszín-beli kultelőadás szövegkönyvét –, s Kati elmondta: pontosan negyven éve volt Verebes István rendezésében az a bizonyos Játékszín-premier, amelyben Molnár Piroska játszotta Schneidernét, Szacsvay László Schneidert, Hyppolitot pedig Benedek Miklós, akiről a napokban jelent meg Vajda Kati könyve.” (A szerző hamarosan hallható lesz a Fidelio könyves podcastjában is, a Lírástudókban!)

Molnár Piroska hosszú kihagyás után tér vissza a Kőszegi Várszínházba.

Az előadás dramaturgja, Karácsony Ágnes bevonásával – Vajda Katalin jóváhagyásával – külön szerepet is írtak a mostani előadásba a Nemzet Színésze számára: az eredeti mű Makáts Aladár főtanácsosából formált Makáts Aladárné főtanácsosasszonyt alakítja majd. A címszerepben Kálid Artúr lesz látható, Schneider Mátyást Göttinger Pál, Schneider Mátyásnét Balázs Andrea játssza. A további szerepekben színpadra lép a Kőszegi Várszínházban tavalyi Hollósi Frigyes-díjasa, Schneider Zoltán, továbbá Auksz Éva, Jerger Balázs, Holecskó Orsolya, Kecskés Karina és Ágoston Péter. A látványt Kovács Yvette Alida tervezte.

A Kőszegi Várszínház és a Bartók Színház Hyppolit, a lakáj című előadásáról további információ itt érhető el. >>>