BOZÓ ANDREA, VÁRKONYI JUDIT, EKE ANGÉLA ÉS DÖMÖTÖR ANDRÁS IS A SZÍNIKRITIKUSOK DÍJÁRA GYŰJT ADOMÁNYT


A tavaly nagy sikerrel zárult adománygyűjtő kampány révén szeptember 17-én idén is meg tudják rendezni a Színikritikusok díjának gáláját, hogy átadják a szakma egyik utolsó, tényleg független díját. A Színházi Kritikusok Céhe egyúttal megkezdte újabb kampányát a jövő évi díjátadó érdekében.


„Az a szerencse, hogy van még olyan díj, amit munkával, tehetséggel, jó ízléssel és megfelelő arányérzékkel lehet kiérdemelni. Ezt a díjat úgy hívják: a Színikritikusok díja”


– írja Rényi Ádám író, színpadi szerző, a Színházi Kritikusok Céhe nagykövete arról, miért vesz részt ő is az adománygyűjtésben. Bozó Andrea színész, aki maga is megkapta a Színikritikusok díját a Bányavíz című előadás szereplőjeként, úgy fogalmaz: „Mivel én már tudom, milyen érzés izgulni és átvenni az ünnepélyes gálán ezt a díjat, szeretném, ha a szakmánkban minél több kollégám részesülhetne ebben az örömben, és munkája elismeréseként, hitet adó amulettként kitehetné tehetsége polcára ezt a politikától független szakmai díjat, és nap mint nap erőt meríthetne belőle ezekben a nagyon nehéz időkben.”


Nekik és a Céh által felkért többi nagykövetnek köszönhetően szeptember elseje és hatodika között, mindössze néhány nap alatt már több mint 900 ezer forintnyi felajánlás gyűlt össze annak érdekében, hogy jövőre is méltó körülmények között adhassák át a színházi szakma egyik legfontosabb elismerését. A nagyköveteket és a kezdeményezést a Jóügyekért.hu oldalon keresztül lehet támogatni: https://bit.ly/kritikusdij2024-kampany



A Színikritikusok díját először az 1979/1980-as évadban adták át. Azóta rendszerek jöttek, mentek, visszatértek, a díj azonban megmaradt – az alapításakor célként megfogalmazott – szigorúan politikamentes, értékelvű, szakmai alapokon nyugvó elismerésnek. Ilyen díjból mostanra már alig maradt hazánkban, ám megléte és hosszútávú fenntarthatósága a Kritikusdíjnak sem biztosított.


A Színházi Kritikusok Céhe rendkívül fontosnak tartja, hogy a következő években is át tudja adni a díjat – követeik ehhez gyűjtenek az Új nap, új remények című kampányban adományokat.


A több évtizedes múltra visszatekintő, mintegy félszáz tagú Színházi Kritikusok Céhe nem tartozik a jelen kultúrpolitika kedvezményezettjei közé, így állami forrásokra nem számíthat. Ám mivel a tagság fontosnak tartja, hogy a díjátadó továbbra is a magyar színházi szakma ünnepe maradjon, új megoldásokat keres a költségek fedezésére.



A nagykövetek azonban nem „ingyen” kérik a segítséget: a Színházi Kritikusok Céhe minden héten kisorsol egy páros VIP belépőt a 2024-es Kritikusdíj-gálára és az azt követő fogadásra, emellett pedig több követ is felajánlásokat tett az adományozóknak. Az asztrológiában is járatos Bozó Andrea ilyen tárgyú szakértelmét ajánlotta fel az adakozóknak, Éder Veronika fotográfus vacsorára hívja a támogatóit, Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője pedig pasztellportrékat fest a díj idei jelöltjeiről, és a festményeket ajánlja fel a segítőknek. Érdemes a nagykövetek közösségi oldalait követni!


Az idei nagykövetek: Bozó Andrea színész, Cseri Hanna színész-rendező-zenész, Dömötör András rendező, Eke Angéla színész, Éder Vera fotográfus, Gabnai Katalin színikritikus, Herczog Noémi színikritikus, Keszte Bálint színikritikus, Légrádi Gergely író, Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője, Néder Panni rendező, Rényi Ádám író, Tengely Gábor rendező, Török András művelődéstörténész, Várkonyi Judit író, a Játékszín sajtófőnöke.


A Színikritikusok díját 2009 óta a közönség számára is nyitott nagyszabású gálaesten adják át, amelynek helyszíne volt a Bethlen Téri Színház, a Budapest Bábszínház, a Katona József Színház, a Magyar Színház, a Nemzeti Színház, a Thália Színház, a Trafó és az Örkény Színház, és olyan alkotók rendezték az eseményt, mint például Göttinger Pál, Novák Eszter, Pelsőczy Réka és Mácsai Pál. Idén a díjátadó gálaműsorát a tatabányai Jászai Mari Színház társulata adja elő, az eseménynek pedig a budapesti Katona József Színház ad otthont szeptember 17-én este 7 órakor. A gála minden színházkedvelő néző számára nyitott, a jegyek már megvásárolhatóak: https://bit.ly/Kritikusdij-2023


A tavalyi adománygyűjtő kampányon, amelyen többek között olyan nagykövetek segítették a Színházi Kritikusok Céhe munkáját, mint Alföldi Róbert, Székely Csaba, Tompa Andrea, Bodor Johanna vagy Tasnádi István, 2,37 millió forintnyi adomány gyűlt össze.


Az összeget a kritikusok az idei díjátadó gála megszervezésére – helyszínbérlésre, a közreműködő művészek honoráriumára, a díjtárgyak és oklevelek megrendelésére, az állófogadásra, valamint a kampány adminisztrációs költségeire – költötték.


forrás: https://szinhaz.online/