A szociális szorongásról

Dedovity Tomity Dina díjazott, Szindróma című monodrámáját tekintheti meg a közönség pénteken a Kosztolányi Dezső Színházban

Pénteken este fél nyolctól Dedovity Tomity Dina, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának fiatal művésznője Szindróma című monodrámáját tekintheti meg a nagyérdemű a Kosztolányi Dezső Színházban. Az előadást a színésznő Mojca Kumerdej azonos című novellája nyomán egyedül írta és rendezte, az ő keze munkája még a színpadkép is. A tragikomédia egyébként idén márciusban elnyerte a legjobb monodráma előadásnak járó díjat a tatabányai Most Feszten, ahol Dedovity Tomity Dina Vajdaságból egyedüliként vett részt. A háromtagú zsűriben Göttinger Pál rendező, Turbuly Lilla kritikus és Gáspár Anna, a Manna Produkció vezetője foglaltak helyet.

– Ez egy nagyon rövid idő alatt megírt szöveg. Az előadást a hétköznapi történetek mögötti belső gondolatok, mikrocselekvések, gondolatmenetek alkotják. Valójában a szociális szorongásról szól, amelyen belül rengeteg témát érintek. Beszélek a színházról, egyes színészek érzéseiről, de vannak benne gondolatok nőkről, férfiakról, arról, mit gondolunk és hogyan gondolkodunk egymásról. E témákat igyekeztem tragikomikusabb keretbe foglalni, ebben volt segítségemre a fő motivátorom, Góli Kornélia dramaturg, aki nagyon sokat segített, és számos jó tanáccsal látott el – emelte ki a beszélgetőtársunk, majd hozzáfűzte, hogy a Jászai Mari Színház Monodráma és Stúdiószínházi Fesztiválon megszerzett első helyezés nagy meglepetés volt számára.

– Az az érzésem, hogy az előadásom inkább a fiatalokat szólítja meg, viszont a seregszemlén az idősebb korosztály mégis többségben volt. A visszajelzésekből megtudtam, hogy nagyon szerették a produkciót, ami úgy érzem, hatással van az emberekre – emelte ki a színésznő.

Mint mondta, mostantól a Kosztolányi Dezső Színház szervezésében Vajdaság több településén is megtekinthető lesz a Szindróma című monodráma, novemberben pedig Budapesten is bemutatkozik.