Hazánkban először lesz látható A kalóz

Magyar operatörténeti kuriózum premierjére készül a Szegedi Nemzeti Színház operatagozata. Verdi A kalóz című operáját mutatják be április 14-én a Nagyszínházban.

Verdi 13. operájának színpadi bemutatója még nem volt Magyarországon. Így noha még nincs kitaposva a nagyközönség szíve felé vezető út A kalóz számára, egyelőre kétség sem fér hozzá, hogy a szegedi produkció alkotói a remekmű zsenialitásához illő módon törlesztik ezt a régi operaörténeti adósságot. Legalábbis Dinyés Dániel karnagy, a teátrum zenei vezetője és Göttinger Pál rendező ezirányú szándékának, hitének és elkötelezettségének adott hangot a közelgő premier apropóján rendezett közönségtalálkozón szerdán a REÖK-ben.

A mű erejét és különleges értékét méltató szavaik cáfolatára vállalkozni talán merészség lenne annak fényében, hogy már az ízelítőket is hosszas és elragadtatott vastapssal méltatták a közönségtalálkozó résztvevői. A kedvcsináló dallamokat a Gulnarát alakító Ferenczy Orsolya és a címszereplő Corradot életre keltő Tötös Roland lehengerlő előadásában, Dinyés Dániel zongorakíséretével élvezhették a megjelentek.

– Energiától duzzadó, igazi, nagy akciófilmes jelenetekben bővelkedő, hihetetlen lendületű, sodró opera

– méltatta a művet Dinyés Dániel. Göttinger Pál a történet kapcsán úgy fogalmazott, A kalóz cselekménye jóval ravaszabb annál, minthogy egy fiú és egy lány egymásba szeret, és abból baj lesz. A szereplők nagyívű lelkiállapot-sorozatokon mennek keresztül.

Az alkotók ígérték, szenvedélyből és feszültségből nem lesz hiány a színpadon. Tötös Roland elárulta, izgalomból már a próbafolyamat elején kijutott számukra, ugyanis a csatajelenet hevében egy alkalommal a sürgősségin kötött ki.

Ferenczy Orsolya az operairodalom kivételesen erős női karakterét kelti majd életre, aki a gyilkosságtól sem riad vissza.

– Imádom, hogy végre ölhetek a színpadon

– közölte mosolyogva az operaénekesnő.