JÁSZBERÉNYI GÁBOR: “A SZÍNHÁZ AZ ÖNVIZSGÁLAT HELYE”

Az unoka című filmben csalásokból élő bűnözőt játszott, a Pesti balhéban meg nem értett festőművészt, A martfűi rémben bebörtönzött ártatlant. Jászberényi Gábor szabadúszó színházcsináló most a DUNA tévén, a Cella – Letöltendő élet című antológiasorozatban láthatjuk. A Színes RTV kérdezte.

A sorozat nyolc része ugyanabban a börtöncellában játszódik. A kérdésre, milyen volt a rácsok mögött, Jászberényi Gábor elmondta:
“Volt már élményem korábbról. Börtönviselt ember vagyok abban az értelemben, hogy ez a helyzet engem színészként többször is megtalált. Sopronkőhidán például börtönszínházat csináltam egy ideig, hogy ezzel segítsük az elítéltek majdani visszailleszkedését a társadalomba. A martfűi rémben is börtönbe kerül a szereplő, akit játszom. És a sorozatban is elég sok időt töltök a rács mögött, mivel a karakterem két epizódban is érdekelt. Szóval, színészi értelemben van már “priuszom”.”

A Cella története 1849-től 2050-ig, több korszakot felölelve vizsgálja a bűn fogalmát. Nagy kérdések sűrűsödnek ebben a szűk térben:
“Nekem imponált ez a megközelítés. Egy zárt közeg, ahová csak beszűrődnek a külvilág történései, fontos kérdései. A dialógusokból tudjuk meg mindazt, ami a falakon kívül történik. Ez a helyzet a színházhoz hasonló, hiszen ott sem minden a színpadon történik, inkább csak a lecsapódása érhető tetten – szavakban, reakciókban. Ebben a börtönkörnyezetben a hangsúly abszolút a belső munkán van, ez itt a nagy átgondolás ideje. A tettek és következményeik mérlegre kerülnek. Ez az önvizsgálat helye, ahogy a színház is az.”

A színész arról is beszélt, mivel foglalkozik mostanában:
“Színházazom ezerrel, ez teszi ki az életemet, kell hozzá az erő. Van egy független társulatom, Másik Produkció néven. Gulyás Hermann Sándor barátommal és alkotótársammal indítottuk el anno még kétszemélyes produkcióként a nappalimban. Manapság már némelyik előadásban akár tízen is színpadra lépünk, és hat darabból álló repertoárunk van. Jelenleg az RS9 Színházban játsszuk az előadásainkat. Nagyon hálásak vagyunk nekik, hogy otthont adnak a társulatunknak, de szerencsére sok meghívásunk van országosan is. Persze a nagy álmunk egyszer egy saját helyet nyitni. A semmiből hoztuk létre ezt az egészet, nem hittem volna, hogy majd telt házakkal tudunk menni. (…) Őszintén szórakoztató és elgondolkodtató színházat akarunk csinálni. Olyan helyet, ahol a néző fesztelenül adhatja át magát az élménynek, ahol inspiráló impulzusokat kaphat. Úgy, mint amikor régen a tűz köré telepedtek az emberek, és történeteket meséltek. Ma ugyanez a színház lényege. Jó látni, hogy ez most is képes megérinteni az embereket.”

A teljes interjú a Színes RTV 2023.04.14 – 3. oldalán olvasható.