Lapozzon bele a Papageno 2023. februári számába!

Megjelent a Papageno februári száma. A címlapon Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója. Az előhangban Sárdi Dóra, a Pagony alapító tulajdonosa gondolatait olvashatják:

Könyvkiadóként izgatottan követjük figyelemmel, ahogy a mesehősök életre kelnek, és a legkülönbözőbb műfajú előadásokban jutnak el olyanokhoz is, akik talán kevesebbet olvasnak. Boribon történetein már generációk nőttek fel, s most is nagyszerű feldolgozásokat látni a Bábszínházban vagy akár az Eötvös10-ben. Lassan a Kuflik is klasszikus mesefigurákká válnak, s ehhez hozzájárul a mozikban elcsíphető animációs filmsorozat mellett a Kolibriben látható színdarab is.

A szerző, Dániel András felnőttek számára is remek szórakozást nyújtó Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikénk című művét a Nézőművészetisek játsszák a B32-ben. Szintén ő írt arról, hogy Mit keresett Jakab az ágy alatt?, ami – a Jurányi remek Hab a tortán sorozatának keretében – most a XV. kerületi Csokonai Művelődési Házban lesz látható. A produkciók különlegessége, hogy színészházaspárok elevenítik meg a meséket úgy, hogy azokba a gyereket is bevonják.

A nagyobbaknak jó szívvel ajánlom a Bábszínházban Tasnádi István Helló, Héraklész!-ét, ami remekül hozza közel a mitológiai történetet (és tanítást) a mai gyerekekhez. Akiknek hétköznapi keserű tapasztalatait fantasztikusan dolgozza fel és oldja Wéber Anikó Az osztály vesztese című regényéből a Kolozsi Angéla rendezte előadás a Budaörsi Latinovits Színházban.

Zenében is egyre több az izgalmas beavató program, az Operaház hétvégenként mindent megtesz, hogy becsalogassa a családokat, a felnőtteket pedig például a Dinyés Dániel–Göttinger Pál duó nyeri meg a műfajnak, ebben a szezonban a Magyar Zene Házában. Ahol a most megnyílt popzenei időszaki kiállítás az állandóhoz hasonlóan lenyűgöző megoldásokkal páratlan szórakozást ígér. Más műfajban, de hasonlóan ad lehetőséget a nosztalgiázásra és a múlt feltárására a Kádár (játék)katonái tárlat a Vármúzeumban.

És bár zord még a tél, egy varázslatos sétára érdemes a Margitszigetre kimerészkedni, ahol a hónap végéig látogatható a Lumina Park, ami egy fényes világ körüli utazásra hív a Palatinuson.