Klebelsberg Kultúrkúria programajánló 2023

Csiribiri - Újévköszöntő családi délután

2023. JANUÁR 7. SZOMBAT, 15:00

15.45 Pintyőke cirkusz, világszám - a Kövér Béla Bábszínház előadása
Mit csinál egy cirkuszigazgató társulat nélkül? Bolyong, és sóhajtozik. És mit csinál a két kóbor macska, Mirr-Murr és Oriza-Triznyák, amikor vidéki barátaikhoz utazva fülükbe téved ez a bolyongó sóhaj? Meghallgatják, és mindent félretéve segítenek.
Így történt, hogy hőseink a porondra, az izgalom, a jókedv, és Pintyőke megsápadt művészi ambíciói pedig az egekbe szálltak. Itt bizony cirkusz lesz, nem is akármilyen: világszám! Erről Csukás István felejthetetlen mesehősei gondoskodnak.

Játsszák: Balasi Jolán, Nikodémusz Hajnalka, Presits Tamás
Színpadra írta: Szabó Attila
Zene: Bakos Árpád
Bábok: Sipos Katalin
Rendező: Bartal Kiss Rita

17.00 Mutatvány a javából - LED-zsonglőrök műsora
Régi kedvelt vendégeink, a Tűzfészek Társulat akrobatái adják elő varázslatos műsorukat.

Kézműves játszóház

A dzsungel könyve

2023. JANUÁR 8. VASÁRNAP, 16:00

A Pál utcaiak nagysikerű csapata most a Dzsungel könyvére állt össze. A rendező célja az, hogy a helyi tehetséges fiatalok alkothassanak és egyben szórakoztassák a kerületben élőket, erőt adjanak, hogy ezzel is épüljön közösségünk.

Dés László - Geszti Péter - Békés Pál musicalje helyi középiskolások előadásában

Szereplők:
Maugli: Pupics Levente
Balu: D’Agostino Franco
Bagira: Mike Mónika
Akela: Maizl Máté
Túna: Beale Emma/Ollé Lenke
Ká: Pozsony Panna
Csíl: Scheidt Kincső
Sír Kán: Nagy Blanka
Kis Maugli: Ladvenszky Alex
Farkasok/Majmok/Keselyűk/Emberek: Maizl Emese, Maizl Kinga, Jáger Jázmin, Poór Leti,
Jáger Lolo, Vajda Léda, Vajda Zalán, Nándori-Nagy Petra, Lengyel Réka, Medveczky Zita,
Beretzky Dalma, Kövécs Barnabás, Waura Panni, Rácz-Kovács Nóri, Balázs Kende, Máj-Csitári Lili

Rendező: Szalai Kriszta

El Greco - Ludmann mihály előadása

2023. JANUÁR 10. KEDD, 18:00

Ebben a világban mindig voltak olyan művészek, akik valamilyen megfejthetetlen képességüknél fogva kiemelkedtek a művészek közül, akikre azt mondjuk, hogy géniuszok voltak. A mostani sorozatban az ő művészetükkel ismerkedünk.

El Greco a krétai születésű görög, aki hazájában ikonfestést tanult, majd Velencében megismerte a reneszánsz és a manierizmus művészetét. Később a flamand és olasz művészet befolyása alatt álló Spanyol Királyságban teremtette meg összetéveszthetetlen egyedi képi világát, melyben a tanult hagyományokat szintézisbe foglalva, a kor szellemét egyéni látásmóddal kiteljesítve vált eredetivé. Az új művészettörténeti sorozat első vetítettképes előadása az ő művészetét mutatja be.

Operabeavató

2023. JANUÁR 13. PÉNTEK, 19:00

Dinyés Dániel karmester-zeneszerző és Göttinger Pál rendező évek óta futó sorozatának hasonló, mégis megújuló változata! Hogyan legyen a zene és a színház mindenkié? Mi azt valljuk, hogy e két dolog egyesülése, az opera, bárki számára érthetővé és élvezetessé tud válni. Jöjjön el és tesztelje magát: vajon ön MINDENKI?

Operabeavató: A rendező közbeszól
Nálunk minden megtörténik, aminek egy hagyományos operaelőadás során nem lenne szabad. A legnagyobb operákat humoros és közérthető formában ízekre szedő sorozatban a nézőket Dinyés Dániel vezeti be a zene rejtelmeibe, az operai próbafolyamatba pedig Göttinger Pál rendező enged betekintést. A minden alkalommal egyedi, megismételhetetlen előadásokhoz estéről estére a hazai operajátszás legelismertebb művészei társulnak. A sorozat folytatásos, de nézőink bármikor becsatlakozhatnak. Egy biztos: nincs két egyforma előadás!

Operabeavató sorozat: A rendező közbeszól
Az Operabeavató új sorozata nem egyetlen mű végigtárgyalását tűzi ki célul, hanem az epizódok egy-egy hívószó köré épülnek játékos formában, az adott este témájához választva részleteket a teljes operairodalomból. Minden előadáson egy másik fogalmat járunk körül, olyasmiket, amelyek karmesterekkel, énekesekkel, rendezőkkel szembejöhetnek a munkájuk során – így nem csak velük, hanem a nézőkkel is (például a hazugság, szenvedély, gyilkosság, álruha, kardozás és hadarás, és még sorolhatnánk). Mindez játékosan, szabadon, szórakoztatóan.

Zenei vezető: Dinyés Dániel
Rendező: Göttinger Pál
Közreműködik: Horák Renáta, Erdős Attila
Producer: Kövesd Zsuzsa, Gerlóczi Judit – Delta Produkció
Rendezőasszisztens: Czaba Eszter, Dicső Dorka

Babaszínház - Izeg-mozog

2023. JANUÁR 16. HÉTFŐ, 10:00

Hangok, zajok, ízek, szagok, fények, színek, formák, felületek, tárgyak, gépek, élőlények. Feküdni, megfordulni, tapogatni, kúszni, mászni, lábra állni, tipegni, lépni, járni, futni, ugrálni, forogni. Enni, inni, aludni, figyelni, tanulni, beszélni.

Négy éves kor alatt.

Első színházi élmény 0-4 éves korúaknak

Alkotók:
Koreográfus: Fejes Kitty
Díszlettervező: Horváth Márk és Markó-Valentyik Anna
Konzulens: Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas)
Szereplők: Markó-Valentyik Anna

Az affér - Román Sándor Entertainment

2023. JANUÁR 20. PÉNTEK, 19:00

Az elképesztően szórakoztató előadás a kultúrát, a tánc örömét hozza közel azokhoz a kitartó, lelkes és jelentős rajongó közönséghez, akik hosszú évek óta szívesen kóstolnak bele a táncos színház világába és ezzel ámulatba ejti ismét rajongóit egy különleges látványvilágot létrehozva.

Két markánsan különböző családi háttérrel rendelkező fiatal történetébe pillanthatunk be egy felettébb szórakoztató, fantasztikus koreográfiával és szenzációs jelmezekkel megrendezett előadásban, amit egy csapat prima, tehetséges fiatal táncos mutat be.

Egyfajta modern köntösbe bújtatott Rómeó és Júlia-történettel érkezik Román Sándor táncművész és fiatal csapata.

Az autentikus néptáncból származó mozdulatokról ismert művész Az affér című előadását a Klebelsberg Kultúrkúria mutatta be a közönség számára tavaly decemberben.

Echo zenekar koncert

2023. JANUÁR 21. SZOMBAT, 18:00

Az ECHO zenekart Szilvássy Zsolt, az egykori legendás ECHO együttes vezetője, basszusgitárosa alapította zenész barátainak közreműködésével. Műsoruk a '60-as, '70-es évek slágerlistás számaiból és az Echo együttes számaiból áll.

A zenekar tagjai:
Csákó Tamás szólógitár, ének
Pámer Balázs ének, ritmusgitár
Békefi Ferenc billentyű, ének
Beöthy Árpád dob
Szilvássy Zsolt basszusgitár, ének

A Nap, a Hold és a Csillag megszabadítása

2023. JANUÁR 22. VASÁRNAP, 11:00

a Kereplő Színház előadása
Gyermekszínházi előadás a Magyar Kultúra Napja tiszteletére

Népmesénkben a gyermekközönség aktív részvételével találja meg a három bojtárfiú a három elrabolt szépséges királykisasszonyt. Népi játékok, próbatételek segítik a három fiút, hogy le tudják gyõzni a félelmetes rettenetes sárkányokat. Az elõadás végén minden nézőnk kipróbálhatja a teknõhúzást, a békaugratást, a kolompverést és a többi ritkán látott, elfeledett népi játékot is.

Rendezte: Szívós Károly

Játsszák: Szívós Károly, Török Ágnes

Tiziano - Ludmann Mihály előadása

2023. JANUÁR 24. KEDD, 18:00

Ebben a világban mindig voltak olyan művészek, akik valamilyen megfejthetetlen képességüknél fogva kiemelkedtek a művészek közül, akikre azt mondjuk, hogy géniuszok voltak. A mostani sorozatban az ő művészetükkel ismerkedünk.

Nincs velencei festészet Tiziano művészete nélkül. Ő az, aki elődeitől, a Belliniektől és Giorgionétól megtanult mindent, és ezt a tudást saját egyéniségének megfelelően tovább tudta fejleszteni. Igazi reneszánsz festő volt, akinek az életművében a szakrális és mitológiai témák ugyanúgy helyet kaptak, mint a portrék és allegorikus kompozíciók. Hosszú élete során számos megrendelésnek tett eleget, és alkotásai ma is az európai múzeumok kiemelkedő kincsei. Ebbe nyerhetünk betekintést a bemutatott képek segítségével.

Bódi Attila-Barabás Olga: Lázadni veletek akartam

2023. JANUÁR 25. SZERDA, 19:00

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadása

zenés színház

Színházbérlet 5. Szereplők: László Csaba, Sebestyén Aba, Szász Csaba
Színpadra alkalmazta: Barabás Olga
Zeneszerző: Cári Tibor, Szász Csaba
Díszlet- és jelmeztervező: Sós Beáta
Fénytechnikus: Kovács Attila
Hangosító: Incze Róbert
Operatőr: Komesz Szilvia e.h.
Rendezőasszisztens: Talán Vanda e.h.
Rendező: Sebestyén Aba

A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Ennek a reménytelen időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja meg a legérzékenyebb korosztály, a kamaszok szemén keresztül.

Három érettségi előtt álló fiú az élet szűkössége ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd. Noha a lázadónak született Péter, a hatalom és barátai között őrlődő, konformista Zoli és az egész világgal, benne saját magával is békétlenségben élő Áron indítékai egészen eltérőek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak mindannyiukra. Harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik valódi következményeivel.

Harminc év után, amikor egyre inkább elhalványul az akkori történelem tapasztalata, egyre kevesebb embert érdekel az, hogy mi miért történhetett meg és annak mi a következménye, nagyon fontos ismét beszélni erről. Felidézni, mesélni, gondolkodni róla. Tükröt tartani.

Barabás Olga és Sebestyén Aba a Lázadni veletek akartam című Bódi Attila-regény színpadra adaptálásáért és megrendezéséért idén elnyerték a Kortárs Magyar Dráma-díjat.

„A szöveg nem kegyelmez, jó lenne, ha nem lenne ennyire kíméletlen, de a szerző nem könnyít a néző lelkén. Arcába vágja a brutális valóságot. Az előadás legfőbb tanulsága, hogy mennyire nem akarunk még most sem szembenézni a bűneinkkel. (...) Az előadás nem utolsósorban a lázadásról szól, arról, vajon mikor van értelme és mi az ára. Teszi ezt a didaktikusságot elkerülve, szívbemarkolóan. Nem ítélkezik, csupán közöl. És rólunk mesél, a bátorságunkról, aztán a megalkuvásainkról, a kompromisszumainkról. És legüvöltőbben az elhallgatásainkról.”

Támogatók: Bethlen Gábor Alap, AFCN - Administrația Fondului Cultural Național, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

16 éven felülieknek!

Az előadás hossza: 120 perc

Tádé bérlet - Meseláda

2023. JANUÁR 27. PÉNTEK, 10:00

A Miskolci Csodamalom Bábszínház bábos játéka

Mese, mese, mátka, itt a meseláda!
Mi lapul a ládában? Meseládafia!
Az első mesében nyár van, nagy meleg,
Az öreg király egyre csak didereg.
Hercegkisasszony vált a kislányból,
ki egy borsószem miatt kipattant az ágyból!
A harmadik mesének Piroska a hőse,
mint minden ovis, a farkastól nem fél ő se!

Játsszák: Nánási Brigitta, Venczel-Tóth Evelin

Rendező: Balog Géza

Diafilmek délutánja

2023. JANUÁR 28. SZOMBAT, 16:00

Régi kedvenceinket, a diafilmeket vetítjük folyamatosan, két teremben kicsiknek és nagyobbaknak. A meséket felolvassa Szalai Kriszta és Cserna Antal színművészek.

A vetítéseket zenével kíséri és a hangulatot fokozza Hevesi Imre zenész.

Újra leperegnek a klasszikus mesék, népmesék és a régi tévés sorozatok, egyéb kedvelt diafilmek képei, valamint a legújabb mesék. Emellett kalandregények feldolgozásai, indiántörténetek és a kötelező olvasmányok feldolgozásai is láthatók.

Várjuk azokat a „gyerekeket”, akik ezeken a diákon nőttek fel, és azokat a gyerekeket is, akik még csak most ismerkednek meg a diafilmes mesék varázsával.

Pokorny Piknik

2023. FEBRUÁR 5. VASÁRNAP, 17:00

Kötetlen és fesztelen, interaktív, motivációs beszélgető show Pokorny Liával
Műsorvezető: Gönczi Dorka

Pokorny Liával beszélget Gönczi Dorka coach-mediátor, amelyben emberi humorral és közvetlenséggel beszélgetnek a színészetről, a szakmai életről, sikerekről, elakadásokról, félelmekről, örömökről, barátságokról, álmokról, tervekről... arról, hogy mit jelent ma embernek lenni.

Sárik Péter Trió & Falusi Mariann koncert

2023. FEBRUÁR 10. PÉNTEK, 19:00

Folytatódik a Sárik Péter Trió sikersorozata, a Jazzkívánságműsor! & Falusi Mariann koncert

Ezen a koncerten ismét magyar slágerek jazzes feldolgozásai hallhatók, és ismét Falusi Mariann énekel.

A Jazzkívánságműsor koncertek 2010-ben indultak. A közönség bármilyen műfajú dalt kérhetett, a Trió pedig eljátszotta a saját stílusában.

A koncertsorozat legjobban sikerült darabjaiból ezzel együtt már négy CD jelent meg, az első 2014-ben Fonogram-díjat kapott mint "Az év jazz felvétele", a másodikat pedig 2016-ban jelölték ugyanerre az elismerésre.

“A elején álmomban sem gondoltam volna, hogy a Jazzkívánságműsor ennyire népszerű lesz, de a koncertek során rájöttem, hogy mi a hatalmas siker titka. Annak ellenére, hogy látszólag könnyed slágereket játszunk, a színpadról mégis sokszor igen kemény jazz szól, de LGT-be, Kovács Katiba, a legnépszerűbb előadókba ‘csomagolva’.
Így a jazzt egyébként nem kedvelők szívesen hallgatják kedvenc dalaikat, és szinte észre sem veszik, hogy jazzkoncerten vannak. A jazzrajongók ugyanakkor örömmel fogadják az új sztenderdeket, hisz a jazz hőskorában ugyanez történt: a legismertebb slágereket játszották el a jazz-zenészek, csak másképp.”
(Sárik Péter)

Válótársas Pokorny Liával és Ötvös Andrással

2023. FEBRUÁR 27. HÉTFŐ, 19:00

Az előadást jó szívvel ajánljuk mindazoknak, akik voltak már magánéleti gödörben, vagy előrelátó módon éppen szeretnék azt elkerülni.

A Válótársas könnyed párkapcsolat-gazdagító fergeteges est; tippek-trükkök, humor, nevetés Pokorny Lia és Ötvös András parádés játékával, valamint Gönczi Dorka és Varga Zsolt, a Válótársas társasjáték mediátorainak instrukcióival!

Lia már „szeretettel”, szinte tárt karokkal várja Andrást, hogy kicsit elbeszélgessen vele arról, miért nincs kiteregetve a mosott ruha, és áll 4 órája a mosógépben… Ilyen és hasonló „finomságokkal” talán Andrási is készül Liát szembesíteni. No de hogy hogyan? Megmutatjuk élesben!

A párkapcsolat veszélyes üzem. Gönczi Dorka és Varga Zsolt abba szeretnének mindenképpen bepillantást engedni, hogy milyen félreértések, konfliktusok, kimondott és ki nem mondott ellentétek hasogatják apró darabokra a harmóniát két ember párkapcsolatának kulisszái mögött.

Halász Judit koncert

2023. MÁRCIUS 4. SZOMBAT, 11:00

Ismét vendégünk lesz a kedvelt énekesnő és új lemezének dalaival örvendezteti meg közönségünket.

Halász Judit új lemezével folytatja azt a missziót, amelyet évtizedekkel ezelőtt elkezdett: a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésével klasszikus és kortársmagyar költők verseit énekelve gyerekek és családok számára megszeretteti a magyar költészet legjavát.

Színészi pályafutásával párhuzamosan Halász Judit új műfajt teremtett előadóművészként, és mondhatjuk, hogy generációk nevelkedtek fel lemezeinek hallgatása közben.

Halász Judit a Vígszínház tagja, a magyar állam Kossuth-díjjal, Jászai Mari-díjjal, Érdemes Művész kitüntetéssel jutalmazta eddigi munkáját, és ami számára rendkívül értékes: a gyerekek - Magyarországon elsőként – a Mosoly Rend lovagjának választották.
Az előadáson Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait is hallhatja a közönség.

Zenekarának tagjai: Anti Tamás: akusztikus gitár, mandolin, ének
Bartha Tibor: billentyűsök, hegedű, furulya, ének
Födő Sándor: basszusgitár, ének
Barna Zoltán: dob, ütőhangszerek
Móricz Mihály: gitár, ének

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!