“A KÖZÖNSÉG A BÁNK BÁNNÁL IS UGYANÚGY NEVET” – AZ OPERABEAVATÓBA SOHA NEM KÉSŐ BEKAPCSOLÓDNI

Dinyés Dániel zeneszerző-karmester és Göttinger Pál rendező tavaly ősz óta a Magyar Zene Házában tartja azt a 10 részes operabeavató-sorozatot, amelynek a Bánk bán a témája. Január 25-én, szerdán este a sorozat 6. része következik, de ebbe a szériába soha nem késő bekapcsolódni! Dinyés Dániel a Papagenonak adott rövid interjút a produkció kapcsán.

Az Operabeavató-sorozat azt vallja, hogy ezen két terület egyesülése, azaz az opera, bárki számára érthetővé és élvezetessé tud válni. A legnagyobb operákat humoros és közérthető formában ízekre szedő beszélgetős koncertsorozat 2022/23-as évadban Erkel Ferenc Bánk bán című művének elemzésével folytatódik a Magyar Zene Házában.

“Sok éves tapasztalatunk, és ez a Bánk bánnál is így van, hogy a közönség szereti látni, hogy ott a helyszínen születik meg az adott részlet az operából. Tulajdonképpen improvizálunk a színpadon, többféleképpen kipróbálunk bizonyos jeleneteket, vagyis ugyanaz zajlik, mint egy próbán. Ugyanakkor tét nélkül tudjuk megtenni mindazt, amit egy próbán nem. És nekünk mindig ugyanolyan izgalmas, hogy mi jön ki a végére, mint a közönségnek. Ehhez nagyfokú nyitottság és kíváncsiság kell a nézők és az énekesek részéről is. Egy operabeavató előadás minden alkalommal közös játék az énekesekkel, akik sokszor olyan dolgokat csinálnak meg a színpadon, amiket el se tudtunk volna képzelni. A közönség pedig a Bánk bánnál is ugyanúgy nevet, ugyanúgy megrendül, a végén pedig ugyanúgy tapsol, mint bármelyik Mozart-opera esetében” – mesélte Dinyés Dániel a Papageno-nak.