Dinyés Dániel: „Egy operabeavató közös játék az énekesekkel”

Dinyés Dániel zeneszerző-karmester és Göttinger Pál rendező tavaly ősz óta a Magyar Zene Házában tartja azt a 10 részes operabeavató-sorozatot, amelynek a Bánk bán a témája. Január 25-én, szerdán este a sorozat 6. része következik, de ebbe a szériába soha nem késő bekapcsolódni! A Delta Produkció által gondozott szériáról Dinyés Dánielt kérdeztük, röviden.

– A Magyar Zene Házában folyó Bánk bán operabeavató sorozat miben különbözik a korábbiaktól?

– Abban, hogy ez az első nem Mozart-opera, amit operabeavató sorozatban mutatunk be. Mozart operái (Così fan tutte, Szöktetés a szerájból, Figaro házassága, Don Giovanni) rettentően jól elemezhetők, és azoknak is könnyen befogadhatók, akik még nem találkoztak az opera műfajával. Erkel Ferenchez azonban mély levegőt kell venni, hiszen a Bánk bán, bármit is teszünk vele, azonnal belüggyé válik Magyarországon, és ezzel nincs is semmi gond. Drámai szempontból – és főleg, hogy ott van a háttérben Katona József színműve – ismerősebbnek érezzük Erkel művét, mint a Mozart-operákat, ugyanakkor zenei szempontból mélyebben el kell magyarázni, mert nem feltétlenül a Bánk bán az a mű, amit egy először operába menő ember megnéz. De úgy érezzük, hogy a Magyar Zene Házában adekvát helyre került.

– Egy operabeavatón egy-egy jelenet a közönség szeme láttára áll össze a színpadon. Kellett változtatni ezen a módszeren a Bánk bánnál?

– Nem változtattunk. Sok éves tapasztalatunk, és ez a Bánk bánnál is így van, hogy a közönség szereti látni, hogy ott a helyszínen születik meg az adott részlet az operából. Tulajdonképpen improvizálunk a színpadon, többféleképpen kipróbálunk bizonyos jeleneteket, vagyis ugyanaz zajlik, mint egy próbán. Ugyanakkor tét nélkül tudjuk megtenni mindazt, amit egy próbán nem. És nekünk mindig ugyanolyan izgalmas, hogy mi jön ki a végére, mint a közönségnek. Ehhez nagyfokú nyitottság és kíváncsiság kell a nézők és az énekesek részéről is. Egy operabeavató előadás minden alkalommal közös játék az énekesekkel, akik sokszor olyan dolgokat csinálnak meg a színpadon, amiket el se tudtunk volna képzelni. A közönség pedig a Bánk bánnál is ugyanúgy nevet, ugyanúgy megrendül, a végén pedig ugyanúgy tapsol, mint bármelyik Mozart-opera esetében.

Az Operabeavató: Bánk bán-sorozat további részei a Magyar Zene Házában:január 25. (szerda), 19:00
február 14. (kedd), 19:00
március 1. (szerda), 19:00
április 25. (kedd), 19:00
május 30. (kedd), 19:00