Újra megrendezi a MOST FESZT-et a Jászai Mari Színház

A Jászai Mari Színház 2015-ben azzal a céllal hívta életre MOnodráma és STúdiószínházi FESZTiválját, a MOST FESZT-et, hogy egy speciális seregszemle keretén belül biztosítson bemutatkozási lehetőséget a vidéki, a független és a határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkcióknak.

Ezek az előadások a színházkultúra talán legkülönlegesebb területének képviselői közé tartoznak, sem témaválasztásukat, sem a megvalósítás formanyelvét, helyszínét tekintve nem illeszkednek a fősodorba. Az általuk képviselt művészi érték azonban éppen a kevés néző befogadására alkalmas intim közeg, a monodrámát egyedül játszó színész jelenléte vagy a kísérletezőbb jellegű alkotói megoldások okán a színházi szcéna pótolhatatlan része. A szervezők a MOST FESZT évről évre történő megrendezésekor töretlenül hisznek abban, hogy a monodráma és a stúdiószínház az a két forma, mely megérdemel egy olyan speciális tematikájú fesztivált, mely 5 napon keresztül a legjelesebb alkotóknak szenteli a figyelmet. Ráadásul mára már megszámlálhatatlan azon alkotóközösségek száma, akiket a Jászai Mari Színház 2015 óta vendégül láthatott a MOST FESZT-en.

Crespo Rodrigo a MOST FESZT 2022 kapcsán így nyilatkozott: „Speciális helyzet a mostani. Két év után először idén, reményeink szerint sikerül eredeti időpontjában, azaz márciusban megrendezni a fesztivált. Különleges ugyanakkor a tekintetben is, hogy az évadban, szeptemberben találkozhattunk már egy “elhalasztott” MOST FESZT-en. A járvány által okozott rengeteg nehézség ellenére, mi itt a Jászaiban annak örülünk, hogy a 2021/2022-es lesz az a szezon, amikor két MOST FESZT-en is vendégül láthatjuk a nézőket.

És hogy a különleges élmények sorát tovább gazdagítsuk, ebben az évben az izgalmasabbnál izgalmasabb MOST FESZT előadások mellett, A Vértes Agorájával és a Tulipános Házzal együttműködésben megszervezzük a MOST PLUSZ Tatabányai Összművészeti Napokat. Azt a programsorozatot, mely gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kitűnő élményeket nyújt majd a gyerekkoncert, az utcazene, a babaszínház, a gyerekelőadás, a jazzkoncert, a klasszikus zene vagy éppen az utcaszínház műfajában. És hogy a színház társművészeti ágai is szerephez juthassanak ezekben a napokban, az opera, az irodalom, a cirkusz és a képzőművészet jeles képviselőt is vendégül látjuk március 20. és 27. között Tatabányán.”
2022. március 23. és 27. között 5 monodráma és 5 stúdiószínházi előadást láthatnak az érdeklődők a Jászai Mari Színház Kamaraszínházában, nagyszínpadára épített nézőterén és nézőtéri büféjében. A stúdiószínházi előadások között a Heilbronni Katica – „A lehetetlent akarni, mint egyedül értelmes lehetőséget” (Stúdió K Színház), a Minden negyedik (Manna Produkció), az Elem (Ördögkatlan Fesztivál és a Szkéné Színház), a Roletti avagy Jakab és János legendás barátsága (TÁP Színház – Füge Produkció) és a Törvényen belül (Narratíva Kollektíva) című produkciók láthatók.

A monodrámák között az Én, Iphigénia (Manna Produkció), az ALSZANAK A HALAK? (Móricz Zsigmond Színház), a Fekete-fehér (Az Ördögkatlan Fesztivál), az Élet-ritmusra (Szegedi Nemzeti Színház) és a Pornó (Weöres Sándor Színház) című előadásokat láthatják a nézők.
A MOST PLUSZ Tatabányai Összművészeti Napokon az érdeklődők Gryllus Vilmos, a Setup együttes, a FareMido Operatársulat, Mácsai Pál, Varró Dániel és Molnár György, a BrassTime, a Tűzmadarak cirkuszcsoport, a Kezeslábas Társulat, a Brass in the Five és Méhes Csaba, Szarka Fedor Guido, Náray Erika és zenekara, valamint Illés Eszter és Bábel Klára programjain vehetnek részt.

A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2022 során a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethetik meg magukat. A háromtagú zsűriben Köllő Kata, színikritikus, Töreky Zsuzsa, színművész és Guelmino Sándor, rendező, dramaturg, foglalnak helyet. A közönségzsűri tagjait – szintén a korábbi évek hagyományát folytatva – a szervezők a fesztivál 10 előadásos bérletét megvásárló nézők közül sorsolják ki.

RÉSZLETES FESZTIVÁLPROGRAM

2022. március 23. szerda 18.00 – Nagyszínpad – monodráma

Závada Péter: Én, Iphigénia

dokumítosz egy színésznőre és három rendezésre

A Manna Produkció előadása

Játssza: Eke Angéla

Rendező: Sándor Dániel Máté, Gryllus Dorka – Soós Attila, Spáh Dávid



2022. március 23. szerda 20.30 – Kamaraszínház – stúdiószínházi előadás

Heinrich von Kleist: Heilbronni Katica – „A lehetetlent akarni, mint egyedül értelmes lehetőséget”

Fordította: Petra Szabó Gizella

színmű

A Stúdió K Színház társulatának előadása

Rendező: Hegymegi Máté



2022. március 24. csütörtök 18.00 – Kamaraszínház – monodráma

Jens Raschke: ALSZANAK A HALAK?

Fordította: Szilágyi Bálint

monodráma

A Móricz Zsigmond Színház előadása

Játssza: Fridrik Noémi

Rendező: Pregitzer Fruzsina



2022. március 24. csütörtök 20.00 – Nagyszínpad – stúdiószínházi előadás

Minden negyedik

A Manna Produkció előadása

Rendező: Csábi Anna



2022. március 25. péntek 18.00 – Kamaraszínház – monodráma

Légrádi Gergely: Fekete-fehér

Stefan Zweig Sakknovella c. kisregénye alapján

monodráma

Az Ördögkatlan Fesztivál előadása

Játssza: Göttinger Pál

Rendező: Ujj Mészáros Károly



2022. március 25. péntek 20.00 – Nagyszínpad – monodráma

Cédric Chapuis: Élet-ritmusra

Fordította: Varsányi Anna

monodráma

A Szegedi Nemzeti Színház előadása

Játssza: Medveczky Balázs

Rendező: Hojsza Henrietta



2022. március 26. szombat 17.00 – Nagyszínpad – stúdiószínházi előadás

Háy János: Elem

lemerülő játék

Az Ördögkatlan Fesztivál és a Szkéné Színház közös előadása

Rendező: Bérczes László



2022. március 26. szombat 19.30 – Kamaraszínház – stúdiószínházi előadás

Vinnai András: Roletti

avagy Jakab és János legendás barátsága

playback színház

A TÁP Színház és a Füge Produkció előadása

Rendező: Vinnai András



2022. március 27. vasárnap 17.00 – Kamaraszínház – monodráma

Pornó

egyszemélyes játék, szünet nélkül

A Weöres Sándor Színház előadása

Játssza és rendezte: Csonka Szilvia

Rendező: Anger Zsolt



2022. március 27. vasárnap 19.00 – Nagyszínpad – stúdiószínházi előadás

Galgóczi Erzsébet: Törvényen belül

dráma

A Narratíva Kollektíva előadása

Rendező: Szenteczki Zita

További információ a MOSZT FESZT és a Jászai Mari Színház weboldalain található.