Március végén érkezik a MOST FESZT 2022 Tatabányára

Március 23. és 27. között rendezik meg a MOST FESZT 2022-t Tatabányán, amelyen az ország legjobb monodrámáit és stúdiószínházi előadásait tekintheti meg a közönség.

A tatabányai Jászai Mari Színház 2015-ben azzal a céllal hívta életre a MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivált (MOST FESZT), hogy egy speciális seregszemle keretén belül biztosítson bemutatkozási lehetőséget a vidéki, a független és a határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkcióknak. A szervezők a programsorozat évről évre történő megrendezésekor töretlenül hisznek abban, hogy ez a két színházi forma megérdemel egy olyan unikális tematikájú fesztivált, amely 5 napon keresztül a legjelesebb alkotóknak szenteli a figyelmet. Mára már megszámlálhatatlan azon alkotóközösségek száma, akiket a teátrum 2015 óta vendégül láthatott a MOST FESZT-en.

Crespo Rodrigo, a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatója a MOST FESZT 2022 kapcsán így nyilatkozott: „Speciális helyzet a mostani. Két év után először idén, reményeink szerint sikerül eredeti időpontjában, azaz márciusban megrendezni a fesztivált. Különleges ugyanakkor atekintetben is, hogy az évadban, szeptemberben találkozhattunk már egy “elhalasztott” MOST FESZT-en. A járvány által okozott rengeteg nehézség ellenére, mi itt a Jászaiban annak örülünk, hogy a 2021/2022-es lesz az a szezon, amikor két MOST FESZT-en is vendégül láthatjuk a nézőket. És hogy a különleges élmények sorát tovább gazdagítsuk, ebben az évben az izgalmasabbnál izgalmasabb MOST FESZT előadások mellett, A Vértes Agorájával és a Tulipános Házzal együttműködésben megszervezzük a MOST PLUSZ Tatabányai Összművészeti Napokat”.
Idén 5 monodrámát és 5 stúdiószínházi előadást láthatnak az érdeklődők, a produkcióknak a Jászai Mari Színház Kamaraszínháza, a nagyszínpad (kifejezetten erre az alkalomra épített nézőtérrel) és a nézőtéri büfé ad otthont. A stúdiószínházi előadások között a Heilbronni Katica (Stúdió K Színház), a Minden negyedik (Manna Produkció), az Elem (Ördögkatlan Fesztivál és a Szkéné Színház), a Roletti avagy Jakab és János legendás barátsága (TÁP Színház – Füge Produkció) és a Törvényen belül (Narratíva Kollektíva) című produkciók mutatkoznak be. A monodrámák közül az Én, Iphigénia (Manna Produkció), az ALSZANAK A HALAK? (Móricz Zsigmond Színház), a Fekete-fehér (Ördögkatlan Fesztivál), az Élet-ritmusra (Szegedi Nemzeti Színház) és a Pornó (Weöres Sándor Színház) című előadásokat láthatják a nézők. A meghívott versenyelőadások a háromtagú zsűri (Köllő Kata, színikritikus, Töreky Zsuzsa, színművész és Guelmino Sándor, rendező, dramaturg) előtt mérettetik meg magukat. A közönségzsűri tagjait a szervezők a fesztivál 10 előadásos bérletét megvásárló nézők közül sorsolják ki.

A MOST PLUSZ Tatabányai Összművészeti Napokon az érdeklődők Gryllus Vilmos, a Setup együttes, a FareMido Operatársulat, Mácsai Pál, Varró Dániel és Molnár György, a BrassTime, a Tűzmadarak cirkuszcsoport, a Kezeslábas Társulat, a Brass in the Five és Méhes Csaba, Szarka Fedor Guido, Náray Erika és zenekara, valamint Illés Eszter és Bábel Klára programjain is részt vehetnek.

A részletes program a MOST FESZT oldalán olvasható.