Monodrámákat és stúdiószínházi előadásokat díjaztak Tatabányán

Öt napon át versengtek a színházak legjobb mono- és stúdiódrámái a tatabányai Jászai Mari Színházban. A március 23. és 27. köztt zajló MOST FESZT alatt tíz előadást, öt monodrámát és öt stúdiószínházi produkciót láthatott a fesztiválközönség, és ezeket a darabokat mérlegelte a szakmai zsűri is.

A stúdiószínházi előadások között a Heilbronni Katica (Stúdió K Színház), a Minden negyedik (Manna Produkció), az Elem (Ördögkatlan Fesztivál és a Szkéné Színház), a Roletti avagy Jakab és János legendás barátsága (TÁP Színház – Füge Produkció) és a Törvényen belül (Narratíva Kollektíva) című produkciók szerepeltek a kínálatban. A monodrámáknál az Én, Iphigénia (Manna Produkció), az Alszanak a halak? (Móricz Zsigmond Színház), a Fekete-fehér (Ördögkatlan Fesztivál), az Élet-ritmusra (Szegedi Nemzeti Színház) és a Pornó (Weöres Sándor Színház) című előadások kerültek színre.

A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2022 során a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethették meg magukat, a darabokról ezúttal Köllő Kata színikritikus, Töreky Zsuzsa színművész és Guelmino Sándor rendező, dramaturg formált véleményt.

A MOST FESZT 2022-n a szakmai ítészek a legjobb monodrámának Légrádi Gergely Fekete-fehér című darabját találták, mely Stefan Zweig Sakknovellája alapján készült. Az Ördögkatlan Fesztivál előadásában Göttinger Pált láthatta a közönség, a darabot Ujj Mészáros Károly rendezte.

A MOST legjobb stúdiószínházi produkciójának címét a Narratíva Kollektíva nyerte, Galgóczi Erzsébet Törvényen belül című drámájával, melyet Szenteczki Zita rendezett. Ehhez a színműhöz kapcsolódik a legjobb alakítás díja is, amelyet a Galgóczi-darabban nyújtott teljesítményéért Hajduk Károly vehetett át.

A fesztivál közönségdíját az Ördögkatlan Fesztivál és a Szkéné Színház közös bemutatója, Háy János Elem című darabjának színrevitele nyerte el, amelyet Bérczes László rendezett Kerekes Éva, Mucsi Zoltán és Rozs Tamás előadásában.