SZAVAKON TÚL BENEDEK MIKLÓSSAL: “ÉLNI KELL, TOVÁBB ÉLNI”


A Szavakon túl Kadarkai Endre saját fejlesztésű beszélgetős műsora, amelyben népszerű színészek, zenészek, televíziósok vallanak önmagukról. A mostani beszélgetésből kiderül, hogy mely legendás színész lépett Benedek Miklós tragikusan elhunyt édesapja helyébe, miért nem engedte, hogy bratyizzanak vele. Mesél Gobbiról, Schwajdáról, a távozásáról Alföldi Nemzetijéből. Elmondja, hogy miért bántódott meg, amikor abba kellett hagynia a tanítást, és beszélnek fiáról, Benedek Tiborról is.

A Szavakon túl Kadarkai Endre saját fejlesztésű beszélgetős műsora, amelyben népszerű színészek, zenészek, televíziósok vallanak önmagukról. Nem egy hagyományos portréinterjú. Mindig 20 fogalmat kínál fel a vendégének. Valamennyi talányosan az alany életének egy epizódjára, személyére, egy korábbi idézetére utal, még ha ő nem is tudja, hogy pontosan miképpen. Ebből a húsz kifejezésből a vendég választja ki azokat a fogalmakat, amelyekről beszélgetni fognak, de ő maga sem tudja igazán előre, hogy mi is lesz a pontos téma. Ketten együtt, közösen alakítják a beszélgetés tematikáját.

Benedek Miklós az új műsorban mesélt életének eddig kevéssé ismert eseményeiről. A színész a Nemzeti Színházból való távozása mellett fia elvesztéséről is vallott.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt 2009-ben bocsájtották el a Nemzetiből, hat társával együtt. Szerinte azért, mert Alföldi Róbert fülébe juthattak olyan dolgok, amiket korábban mondott. „Hogy az igazi ok mi volt, azt én nem tudom. Egyetlen darabjában sem játszottam, amit rendezett. Soha nem beszéltünk két szónál többet”.

A konkrét elbocsátásról szólva úgy fogalmazott:
“Azt a mondatot mondta, hogy nincs neki ideje arra, hogy elmagyarázza, hogy ő milyen jó rendező. Amit én értettem, hogy mi ez a mondat. De nem is nézett a szemembe, papírokat rendezgetett az ölében, lefelé nézett és így mondta” – emlékezett Benedek, aki nem vár bocsánatkérést és változatlanul tehetségesnek tartja a rendezőt.

Benedek egészsége szerencsére jó, de a lelke már soha nem lesz jobban fia elvesztése után. A háromszoros olimpiai bajnok, vízilabda szövetségi kapitány ifj. Benedek Tibor 2020 nyarán veszítette el küzdelmét a rákkal szemben. „Soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténik. Soha. De hát megtörtént és ezzel élni kell, tovább élni” – mondta a megtört színész. A tragédia után csak tehetetlenség és űr maradt. Unokája, Benedek Tibor fia azonban kísértetiesen hasonlít édesapjára, emellett imádja a vízilabdát is.