GÖTTINGER PÁL, HAJDUK KÁROLY, A NARRATÍVA KOLLEKTÍVA ÉS AZ ELEM CÍMŰ ELŐADÁS A MOST FESZT NYERTESEI

A 2022. március 23. és 27. között zajló MOST FESZT 2022 öt napja alatt tíz előadást (öt monodrámát és öt stúdiószínházi produkciót) láthatott a fesztiválközönség.

A stúdiószínházi előadások között a Heilbronni Katica – „A lehetetlent akarni, mint egyedül értelmes lehetőséget” (Stúdió K Színház), a Minden negyedik (Manna Produkció), az Elem (Ördögkatlan Fesztivál és a Szkéné Színház), a Roletti avagy Jakab és János legendás barátsága (TÁP Színház – Füge Produkció) és a Törvényen belül (Narratíva Kollektíva) című produkciók voltak láthatók.
A monodrámák között a Én, Iphigénia (Manna Produkció), az ALSZANAK A HALAK? (Móricz Zsigmond Színház), a Fekete-fehér (Az Ördögkatlan Fesztivál), az Élet-ritmusra (Szegedi Nemzeti Színház) és a Pornó (Weöres Sándor Színház) című előadásokat láthatták a nézők.

A fesztivál a korábbi évek hagyományait folytatva a 2022-es évben is ITT ÉS MOST programokkal egészült ki.

Az előadások után az ITT ÉS MOST KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ keretében beszélgethettek az érdeklődők az előadásokat létrehozó színészekkel, rendezőkkel.

A fesztivál az ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ elnevezésű gasztronómia programmal is kiegészült, ezúttal a bakonyszombathelyi Hugisajt kézműves termékeiből volt sajtkóstoló, a sajt mellé a bort pedig a neszmélyi N3 Borműhely biztosította.

A MOST FESZT előadások és az ITT ÉS MOST programok mellett, 2022. március 20. és 27. között A Vértes Agorájával és a Tulipános Házzal együttműködésben a MOST FESZT kiegészítő fesztiváljaként megszerveztük a MOST PLUSZ Tatabányai Összművészeti Napokat. Az érdeklődők Gryllus Vilmos, a Setup együttes, a FareMido Operatársulat, Mácsai Pál, Varró Dániel és Molnár György, a BrassTime, a Tűzmadarak cirkuszcsoport, a Kezeslábas Társulat, a Brass in the Five és Méhes Csaba, Szarka Fedor Guido, Náray Erika és zenekara valamint Illés Eszter és Bábel Klára programjain vehettek részt.

A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2022 során a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethették meg magukat. A háromtagú zsűriben Köllő Kata, színikritikus, Töreky Zsuzsa, színművész és Guelmino Sándor, rendező, dramaturg foglaltak helyet.

A MOST FESZT 2022 díjazottjai:

A szakmai zsűri díjai

Legjobb monodráma előadás:
Légrádi Gergely / Fekete-fehér – Stefan Zweig Sakknovella c. kisregénye alapján
Az Ördögkatlan Fesztivál előadása
Játssza: Göttinger Pál
Rendező: Ujj Mészáros Károly

Legjobb stúdiószínházi előadás:
Galgóczi Erzsébet / Törvényen belül
A Narratíva Kollektíva előadása
Rendező: Szenteczki Zita

Legjobb alakítás különdíja:
HAJDUK KÁROLY – Törvényen belül c. drámában nyújtott teljesítményéért.

A közönségzsűri díja

A szakmai zsűri mellett közönségzsűri is részt vett a fesztiválelőadások díjainak odaítélésében. A közönségzsűri tagjait a szervezők a fesztivál kezdete előtt azon nézők közül sorsolták ki, akik tíz előadásos, azaz a MOST FESZT 2022 valamennyi előadását tartalmazó bérletet vásároltak. A három tagból álló közönségzsűriben Kerekes László intézményvezető, Hofgesang Péter műszaki menedzser és Vaskó Tünde marketingvezető képviselte a nézők véleményét. A közönségzsűri által kiadott díj jellegét a fesztivál szervezői előzetesen nem határozták meg, így annak végleges formáját a közönségzsűri tagjai alakították ki.

Az Elem című produkció, az Ördögkatlan Fesztivál és a Szkéné Színház közös előadása Bérczes László rendezésében (Szereplők: Kerekes Éva, Mucsi Zoltán, Rozs Tamás) a MOST FESZT 2022 közönségzsűrijének díját kapta.

A közönségzsűri indoklása szerint Háy János sokakat megérintő témájú, kiválóan megírt szövegét az alkotók manírok nélkül, letisztult formában, katartikus interpretációban közvetítették, a játszók kisugárzása, egymással való kapcsolata pedig rendkívül hitelessé tette a darab színpadi megvalósítását.


(képek: Sipos Zoltán / Jászai Mari Színház)