A Jurányi is megmondta: színház az egész város

Rendhagyó színházi előadásokkal várja az érdeklődőket a Jurányi Ház.

Az elmúlt időszakban a színházak és a színházba járók nem voltak könnyű helyzetben. A budapesti Jurányi Ház tagjai elhatározták, hogy egy kísérleti előadás-sorozattal kilépnek a színpadról, és Shakespeare után szabadon megmutatják, hogy tényleg színház az egész város.

Új értelmet adunk a mindennapok megszokott helyszíneinek és történéseinek, és a körülöttünk zajló életből csinálunk színdarabot

– olvasható az előadás-sorozat beharangozójában.

Tényleg színház az egész világ

Összesen 14, egyenként körülbelül 15 perces előadást lehet végighallgatni. A rövid előadások Budapest különböző pontjain játszódnak. 

Például:
Kovács Dániel Ambrus: Gólya (Margitszigeti Vadaspark)
Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely: Daráló (Központi Vásárcsarnok)
Pass Andrea: Az operaház őrzői (Andrássy út 22.)
Tasnádi István: Vérmező/Városmajor (Vérmező/Városmajor)

A közönségnek nincs más dolga, mint odamenni ezekre a helyszínekre, és átélni, ahogyan színdarabként új életre kelnek a minket körülvevő emberek, állatok, tárgyak és történések.

Az előadások a külvilágba, a közvetlen környezetünkbe, a legismertebb budapesti helyszínekre teszik át a színpadot, emellett újraértelmezik a hangjáték műfaját: „A nézők fülhallgatójában megszólaló monológok és dialógusok az egyes helyszíneken eléjük táruló látvánnyal együtt egy olyan színházi élményt hoznak létre, amilyenre korábban még nem volt példa.”

A színházkedvelő dolga egyszerű: megérkezik a helyszínre, elfoglalja a helyét, felteszi a fülhallgatót, és online elindítja az adott helyszínen játszódó színdarab hanganyagát. Fontos, hogy az érdeklődő valóban a kijelölt pontokon kapcsolódjon be a sztorikba, hiszen az előadások szereplői az ott lévő élő és élettelen dolgok, amely karaktereknek a színészek kölcsönzik a hangjukat.