$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Vidéki operatársulatok vezetői válaszolnak a pesti Opera vezetőjének

Vidéki operatársulatok vezetői küldtek válaszlevelet Ókovács Szilveszter 'A szomszéd tehene, avagy vidék kontra főváros' című, az Origón megjelent írására. Levelüknek a "Vidék kontra főváros? Főváros és vidék" címet adták. A levél a következő:

Tisztelt Főigazgató úr, kedves Szilveszter!

"Kedves Nénjéhez" írt levelét mi is olvastuk, és mivel szólítva érezzük magunkat, igyekszünk ugyanezen a felületen válaszolni állításaira és felvetéseire.

MINDENEKELŐTT KÉRJÜK ÖNT, HOGY A VIDÉKI ÉS A FŐVÁROSI OPERAJÁTSZÁST SZÍVESKEDJEN EGYSÉGESEN ÉS UGYANANNYIRA TÁMOGATNI, HISZEN EZ ÖNNEK A NEMZETI KULTURÁLIS TANÁCSBAN BETÖLTÖTT SZEREPE ALAPJÁN KÖTELESSÉGE IS.

Érveléséből világossá vált, hogy Ön nem érti a problémát. Néhány napja egy fórum keretében lett volna lehetőségünk személyesen és nyilvánosan eszmét cserélni, de részvételét az utolsó napon elfoglaltságaira hivatkozva lemondta. Megpróbáljuk hát leírni Önnek.

A Magyarországon aktív operaénekesi társadalom nem több mint 140 énekesből áll. Közülük ma több mint 120 énekes vállalkozói szerződéses (nem alkalmazotti) jogviszonyban dolgozik az Állami Operaházzal. 

A HAZAI ÉNEKESEK 90%-A VALÓBAN SZÜKSÉGES AHHOZ AZ IRDATLAN VOLUMENŰ MŰKÖDÉSHEZ, AMELY ÉVENTE LEGALÁBB 17 PREMIERT ÁLLÍT SZÍNPADRA.

Ez egy szezonban körülbelül minden második hétvégén egy újabb produkció bemutatását jelenti. (Ez a premierszám New Yorkban 6, Bécsben 5, Milánóban 9, ha a legnagyobb házakat nézzük.)

Minthogy az utóbbi években az Operaház titkársága - a kikérők során tanúsított rugalmas hozzáállással - megfeszített erővel segítette a vidéki színházak munkáját, az énekes kollégák az operaházi munkájuk mellett tudtak a vidéki színházakban is dolgozni.

EZ VÁLTOZOTT MEG IDÉN ŐSZTŐL, AMIKOR ÖN – MÉG NEM ÍRÁSBAN TÁJÉKOZTATVA A TÁRSULATOT – MEGSZÜNTETTE A KIKÉRŐT MINT INTÉZMÉNYT.

(A kikérő egy olyan dokumentum, amelyet egy intézmény vagy az énekes ad le az illetékes titkárságon. Ott megvizsgálásra kerül, hogy az érintett művész elengedhető-e az adott színházban lévő próbaidőszaka alatt egy másik színház próbáira, tehát ezzel „kikérnek" egy adott művészt. Azután pedig egyeztetésre kerül sor az adott színházak között.)

MA A VIDÉKI SZÍNHÁZAK OPERAELŐ-ADÁSAINAK EGY-EGY SZEREPÉRE EGYSZERŰEN NEM MARADT FELKÉRHETŐ ÉNEKES AZ ÖN DÖNTÉSE OKÁN.

Fontos megjegyeznünk: ez csakis az Ön döntésén múlik, jogi kényszerítő körülmény vagy egyéb törvényi rendelet nem indokolja az Ön lépését. Sőt:

A KIZÁRÓLAG VÁLLALKOZÓKÉNT DOLGOZÓ ÉNEKESEKNEK KIFEJEZETTEN FONTOS LENNE LEHETŐSÉGET ADNIA ARRA, HOGY MÁS SZÍNHÁZAK MEGBÍZÁSAIT IS ELFOGADHASSÁK.

Ön szerint az énekesek, mivel előre ismerik beosztásukat, a szabad idejükben vállalhatnak máshol is fellépést, sőt azt is állítja, hogy ez nekünk is előnyös, mert így tudjuk igazítani a dolgainkat a meglévő operaházi programhoz. Ám a vidéki nemzeti színházaknak törvényben rögzített feladataik vannak, amiknél nem elvárható, hogy az összeset az Opera próbabeosztásához igazítsák évadjaik megtervezésekor.

MI, A VIDÉKI OPERATÁRSULATOK MŰKÖDÉSÉÉRT FELELŐS NEMZETI SZÍNHÁZAK IGAZGATÓI ÉS ZENEIGAZGATÓI NAGYON AGGÁLYOSNAK LÁTJUK AZT A HELYZETET, AMIKOR AZ ÁGAZAT JÖVŐJÉT MEGHATÁROZÓ SZEMÉLY TOLLÁBÓL OLYAN SOROK JELENNEK MEG, AMELYEKBŐL VILÁGOSAN LÁTSZIK, HOGY A NYILATKOZÓNAK NINCS VALÓDI INFORMÁCIÓJA A VIDÉKI OPERATÁRSULATOK ÉLETÉRŐL ÉS PROBLÉMÁIRÓL.

Többször jeleztük Önnek, írásos formában és személyes beszélgetés keretében is kifejtettük a legnagyobb problémákat. A legutóbbi találkozónk alkalmával úgy tűnt, hogy Ön megértette, hiszen megnyugtatott minket, és arra tett ígéretet, hogy támogatást és együttműködést biztosít a nemzeti színházak igazgatói irányába.

Ehhez képest az Origón megjelent "Édes nénjének" címzett leveléből megdöbbenve értesültünk arról, hogy Ön szerint „a vidéki színházainkban se árok, se technika, de méretes zenekar, színpad, végképp méretes énekkar sem áll rendelkezésre ahhoz, hogy kompromisszummentesen legyen megszólaltatható" egy-egy opera.

ÁMBÁR CÁFOLHATNÁNK ÉS VITATKOZHATNÁNK A CIKK EGYES TÉTELEIVEL, A MI CÉLUNK A FŐ PROBLÉMA MEGFOGALMAZÁSA.

A Magyar Állami Operaháznak felelősséget kell viselnie az egész országban folyó operaéletre vonatkozóan az énekesek tekintetében, és Ön ennek az intézménynek a vezetője. Ha pedig Ön a fővárosi Operához úgy köt oda – szinte minden magyar – operaénekest, hogy nem engedi el, akkor nemhogy elősegíti, hanem épp ellenkezőleg, ellehetetleníti a vidéki színházak operajátszását. A felelősségvállalás és az együttműködés ezen megtagadására nem megoldás az előre vetített „operajátszásra pántlikázott forrás", amit írásában említ. Hiszen énekes nélkül nincs mire költeni bármilyen összegű pénzt is. Az Ön által elképzelt új rendszer csak a jövőben történhet meg, de az egyeztetési problémákra ma kell megoldásokat találnunk.

ŐSZINTÉN SAJNÁLJUK, HOGY AZ ELMÚLT 10 ÉVBEN EGYIKÜNKKEL SEM BESZÉLT A NÁLUNK ZAJLÓ SZAKMAI ÉLETRŐL, AHOGYAN A PROBLÉMÁINKRÓL SEM.

Ugyanis így nem alakulhatott ki az a figyelem és az a tisztelet a vidéki színházak munkája iránt, ami a közös gondolkodáshoz elengedhetetlen lenne az egy területen dolgozók közt.

NYILVÁNVALÓ AZ OPERAHÁZ ÉS A VIDÉKI SZÍNHÁZAK KÖLTSÉGVETÉSE KÖZÖTTI TETEMES KÜLÖNBSÉG, DE EZ NEM SZABAD, HOGY HELYTELEN HELYZETÉRTÉKELÉST EREDMÉNYEZZEN EGY AZON ÁGAZAT KÉT RÉSZLEGE KÖZT.

Kérjük, hogy beszélgessen a közvetlen munkatársai közül azokkal, akik sok évet fektettek a vidéki operajátszás felvirágoztatásába. Ők biztosan látják azokat a problémákat, amelyet jelenleg próbálunk Önnek minél világosabban megfogalmazni.

KÉRJÜK, HOGY AMENNYIBEN FELELŐSSÉGET ÉREZ A VIDÉKI OPERAJÁTSZÁS ÉLETBEN TARTÁSÁÉRT, ÚGY LEGYEN SZÍVES AZONNAL INTÉZKEDNI AZ EGYEZTETÉSEK ELINDÍTÁSA ÜGYÉBEN ÉS VISSZAÁLLÍTANI A KIKÉRŐ RENDSZERÉT.

Mint zenész és mint színházvezető meg kell, hogy értse a minket akadályozó tényeket.

Őszintén reméljük azt is, hogy eljár annak érdekében, hogy az ágazatra vonatkozó új ágazati koncepció kialakításában a vidéki operatársulatok vezetői is részt tudjanak venni. Úgy gondoljuk, hogy a vidéki nemzeti színházakban zajló munka ismerete nélkül, az intézmények vezetőinek bevonása nélkül elfogadott távlati koncepció nem szolgálhatja az országos érdekeket. Így arra kérjük, hogy a Nemzeti Kulturális Tanácsnak beadott azon munkaanyagát, amelybe mindezidáig betekintést sem engedett részünkre, gondolja újra, de ezúttal velünk együtt.

BESZÉLGESSÜNK, KOMMUNIKÁLJUNK ÚGY, MINT AHOGY AZ A SZAKMABELIEKNEK ILLIK, KEREKASZTALNÁL, MEGHALLGATVA EGYMÁST ÉS FELFOGVA A KÖZÖS ÉRDEKEINKET, NE CSAK EGY INTÉZMÉNY ÉRDEKÉT TARTVA SZEM ELŐTT.

Nagyon örülnénk, ha érdemi intézkedéseket és valós együttműködési szándékot remélhetnénk levelünk eredményeképpen.

Várva válaszát,

Bakos-Kiss Gábor és Silló István - a Győri Nemzeti Színház igazgatója és zeneigazgatója
Barnák László és Dinyés Dániel - a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója és zeneigazgatója
Béres Attila és Cser Ádám - a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója és zeneigazgatója
Gemza Péter és Somogyi-Tóth Dániel - a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója és zeneigazgatója

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,246,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,35,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,35,bohémélet,64,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,8,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,6,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,17,falstaff,1,fekete-fehér,41,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,69,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,76,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,93,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,3,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,330,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,459,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,134,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,31,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,372,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,610,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,317,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,225,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,62,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,71,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Vidéki operatársulatok vezetői válaszolnak a pesti Opera vezetőjének
Vidéki operatársulatok vezetői válaszolnak a pesti Opera vezetőjének
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2022/01/videki-operatarsulatok-vezetoi.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2022/01/videki-operatarsulatok-vezetoi.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content