ONLINE A NAGY SIKERŰ A CSEMEGEPULTOS NAPLÓJA ÖTVÖS ANDRÁSSAL

Január 29-én este 7 órától január 30-án este 23 óráig az Orlai Produkciós Iroda A csemegepultos naplója című előadásával és egy páratlan podcast beszélgetéssel vár a SzínházTV.

Mi történik, ha egy fiatal pesti író úgy határoz, hogy csemegepultosként belecsap a főváros nyüzsgő hétköznapjaiba? Gerlóczy Márton regényéből készült előadás megadja a választ! A májasok és lókolbászok világából nézve talán még pontosabban láthatóvá válik a társadalom keresztmetszete, az olykor kedves, olykor megbotránkoztató hétköznapi történetek. Ötvös András kiváló alakítása kelti életre a piac dolgozóit, a vásárlókat és a belvárosi bérház lakóit is.

“Ötvös pedig rendületlenül dialogizál, pontosan megrajzolt karaktereket állítva elénk. Maga a bódé leengedhető, asztalként használható pultjaival, a hátsó lengőajtó kerek hajóablakaival pedig megannyi külső helyszínül szolgál. A rendező és Lőkös Ildikó dramaturg által megvágott, színpadra alkalmazott szöveg profi szabatossággal, a filmes dramaturgiát követő tömör, snittszerű jelenetezéssel vezet végig a csemegepultosnak állt író kalandjain, finoman szőve egybe a városi, vásárcsarnokbeli és bérházi életet. A filmes megoldások és idézetek, amiket Ötvös beépít a játékába, az (egy)személyes objektívből, az elbeszélés módjából is következnek, mintha csak akciófilmek, rajzfilmek, videojátékok virtuális pályáin suhannánk, amiket aztán valami módon mindig megtör a kis magyar valóság – mint a főszereplő a bokáját, amikor Tom Cruiseként ugrik le egy hídról az alatta elhaladó billenős kocsi homokkal teli konténerébe” – írta a produkcióról a Revizor.

“A csemegepult – az „igazi élet” húspiacának finomabb kivitelezésű metaforájaként – ott áll a fekete stúdiószínpad közepén, egy adott ponton, a karácsonyi vásár forgatagában maga is forgásba lendülve, a szédületig centrifugálva az Ötvös által alakított írót. Aki az ünnepeken tetőzött undorában felmondással lép ki onnan, anélkül, hogy tudnánk, hova távozik, és voltaképp mire volt jó ez az egész munkásemberi tapasztalat – a néző szórakoztatásán túl” – fogalmaz kritikájában Varga Anikó.

Jegyek az alábbi linkre kattintva már kaphatók: 

ALKOTÓK:
Szerző: Gerlóczy Márton
Színpadra alkalmazta: Lőkös Ildikó, Göttinger Pál
Dramaturg: Lőkös Ildikó
Plakát: Csáfordi László
Produkciós asszisztens: Jánoska Zsuzsa
A rendező munkatársa: Schneider Jankó
Rendező: Göttinger Pál