Grisnik Petra a Tháliában adja elő Grecsó Krisztián Verájának színpadi változatát

Grecsó Krisztián Libri irodalmi közönségdíjas regényéből a Kőszegi Várszínházban készült egyszemélyes előadás, amely 2022 januárjában a budapesti Thália Színház Arizona Stúdiójában vendégszerepel.

Grecsó Krisztián eddigi legszemélyesebb könyvének tartja a Verát. Miként mondja: „A főhőst a saját személyiségemből építettem fel: benne is ott van a szeretetéhség, a túlteljesítés, és a hajlam a szorongásra.” A Kőszegi Várszínház Göttinger Pál rendezésében készített produkciója kapcsán említi: „Az ő Verájuk nagyon ismeri és szereti az én Verámat. Ahogy azt kell. Beleszeretsz egy regénybe, és megeszed reggelire.

A Grisnik Göttinger Vera szerelemgyerek, továbbgondolás, szabadság, élet.”

A Kőszegi Várszínház vezetése tavaly, a pandémia első hullámának idején kérte föl Grisnik Petrát a Vera egyszemélyes színpadi változatának elkészítésére. „Amikor olvastam a regényt, folyamatosan felfedeztem benne saját gyerekkori élményeket. Megtaláltam Verával a lelki kapcsolatot, és ez elég bátorságot adott ahhoz, hogy elvállaljam a szerepet és a szöveg magamra formálását is.

A szerkezet két fő pillére: a szerelem mint új érzés felfedezése, és a »ki vagyok én«, »ki az én családom« megismerése.

Azt ugyanakkor végig lebegtetem, hogy én a kamaszlányt játszom-e, vagy a felnőtt Verát, aki felidézi a gyerekkorát. A nézőre van bízva, hogyan rakja össze a mozaikokat. Számomra külön öröm, hogy a Tháliában léphetek fel az előadással, korábban nagyon szerettem a Thália társulatával dolgozni, vagy akár csak bemenni oda” – meséli Grisnik Petra, aki szabad kezet kapott Grecsó Krisztiántól a mű átdolgozásához, színpadi szöveggé formálásához. A kőszegi bemutató után idén az Ördögkatlan Fesztiválra, a Kultkikötőbe, a Magvető Caféba és a Fishing on Orfű rendezvényére is meghívták a Verát.

„Fontosnak tartom, hogy a szabadtéri színházak saját produkciói ne csak egynyáriak legyenek, hanem megmutathassuk azokat máskor és máshol is. A Kőszegi Várszínház a Thália Színháztól kapott lehetőséget – köszönet érte –, hogy 2022 januárjában Budapesten játszhassuk a Vera című kamaradarabunkat, Grisnik Petra egyszemélyes előadását” – teszi hozzá Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója. Az előadást díszlettervezője Trifusz Péter, aki nemrég Vas megyei Prima-díjat nyert.

Az előadás ismertetője

Egy kislány a nyolcvanas évek Magyarországán. Figyel, tanul. Tanulja a világot, aminek a megértése bármikor nagy feladat lenne, de ebben az évtizedben különösen is az. Tanulja a többi gyereket, hogy miben olyan, és miben más, mint azok. Tanulja a felnőtteket, akikkel (egyre inkább úgy érzi) nem stimmel valami. És ahogy elmerül a sok kis részletben,


szépen lassan világossá válik számára: a körülötte lévők nem mondanak igazat.

Nem úgy van semmi, sem a felnőttekkel, sem a fiúkkal, sem a tanárokkal, sem az apjával, az anyjával, a sosem látott nagyszüleivel, mint ahogy gondolta. És mialatt először lesz életében szerelmes, először csalódik másokban, először rúgja szét a biztonságot, amiben addig kisgyerek volt – azalatt arra is először döbben rá életében, hogy akikben a legjobban bízik, azok hazudnak neki.


Mit kezd a család sötét titkaival egy gyerek?

Mit kezd a hallgatással, az évtizedekkel korábbi tragédia nyomaival, a pállott évtized kellemetlen szagával, a félrefordított tekintetekkel, az egyre kevesebb meggyőződéssel beléfojtott szóval? De a kiskamaszkor nem csak a trauma, hanem a trauma ellenszere is egyben – pont felnőtt annyira, hogy megértsen mindent, és pont gyerek annyira még, hogy ellenszereket találjon. Lehet, hogy az, hogy ő egy gyerek, valójában nem hátrány ebben a nyomozásban, hanem olyan lehetőség, ami csak neki jutott. Csak ő tudja megemelni azt, ami már szinte agyonnyomja a felnőtteket. Úgyhogy nekilát, hogy mindennek a végére járjon…

A Vera időpontjai a Thália Színház Arizona Stúdiójában: 2022. január 12., 21.