$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Átlátszó hangoktól az aranyecsetig a Papageno Klasszikban

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának soron következő adása január 8-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Dinyés Dániellel, Horváth Balázzsal, Masa Tamással és Szitha Miklóssal.

Az évek óta sikerrel futó Operabeavató című sorozat 2022-ben is várja a legkisebbeket és az idősebbeket is a Hatszín Teátrumban. Mozart három legismertebb olasz nyelvű operájának – a Figaro házasságának, a Don Giovanninak és a Così fan tutténak – köszönhette legnagyobb sikereit, az Operabeavató sorozat pedig ezt a három operát elemzi operaénekesek és színészek segítségével. Az évad közreműködői többek között: Bucsi Annamária, Cseh Antal, Ferenczy Orsolya, Gábor Géza, Horváth István, Kolonits Klára, Kovács István, László Boldizsár, Nánási Helga és Tötös Roland.

A nézőket Dinyés Dániel zeneszerző, zongoraművész vezeti be a zene rejtelmeibe, az operai próbafolyamatba pedig Göttinger Pál rendező enged betekintést. A legnagyobb operákat humoros és közérthető formában ízekre szedő sorozat 2022 júniusáig Mozart Szöktetés a szerájból című művének elemzésével folytatódik. Mozart 1781 júliusában kapta meg a Szöktetés a szerájból című dalmű szövegkönyvét. II. József császár kifejezett kívánsága volt, hogy a regényes játékot a kor egyik legnagyobb zeneköltője zenésítse meg.

A librettóban Mozart új lehetőségeket talált: a szokványos olasz szövegkönyvekkel szemben – amelyek csak lazán fűzték össze az egyes áriákat, duetteket, tercetteket – az új szövegkönyv igazi játékosságot képviselt, és az olasz mesterekre jellemző egységek mellett megjelennek ún. Singspielek (daljátékok) is, amelyek egyre jobban elterjedtek a német színpadokon, és a népi játék hangvételét honosították meg a dalszínházban. Az 1782 júliusában bemutatott Szöktetés a szerájból lesz tehát a középpontban január 17-től az Operabeavató sorozatban, amelynek kapcsán Dinyés Dánielt arról is kérdezzük, mi tette naggyá és fontossá ezt a művet, és mi az, ami számára zeneszerzőként igazán izgalmas benne?

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál az újzene sokszínű, innovatív világába enged betekintést és teszi átláthatóvá azt új füleknek is. A 2022-ben a „Mi és Ők” mottó köré szerveződő januári fesztivál programjai európai országok és a magyar művészeti élet kapcsolatára fókuszálnak.

A fesztivál célja idén is új módszerekkel bemutatni, ezáltal szélesebb közönség számára is könnyebben elérhetővé tenni az újzenét, a mai zene avantgárd hagyományaiból táplálkozó irányzatát. 2022-ben a kilencedik fesztivál várja az érdeklődőket, ám ezúttal csak néhány napra. A januári hangversenyekből, kiállításból és filmklubból összeálló program egyfajta pihenőévként is felfogható, ugyanis 2023-ban megújult formában jelentkezik majd a programsorozat. Ezzel együtt most is különleges, eddig itthon még nem hallott, az Átlátszó Hang jellegéhez, rangjához méltó eseményekkel találkozhatunk.

A hagyományokhoz híven az év első átlátszó hangjaival idén is a Zeneakadémiai nyitókoncertjén találkozhatnak az érdeklődők. A fesztivál programjai további budapesti helyszíneken – a Budapest Music Centerben, a Budapesti Francia Intézetben, a FUGA – Budapesti Építészeti Központban, a Három Hollóban, az OMA-ban (Ordinary Music Archives) és a Trafó – Kortárs Művészetek Házában – valósulnak meg, ahol többek között a neves külföldi művészek, valamint a magyar kortárszenei élet ismert szereplői állnak színpadra. A fesztivált január 23-án a Zeneakadémia hangszeres szólistáinak koncertje zárja a Fugában.

Az idei évben Horváth Balázs mellett Dargay Marcell a programok általános kurátora. A BMC könyvtárában kialakított olvasósarokban ezúttal is megismerhetőek az elhangzó művek partitúrái a fesztivál ideje alatt. A ma induló Átlátszó Hang kapcsán Horváth Balázs zeneszerzővel arról is beszélgetünk, mik voltak a legfontosabb szempontok az idei eseménysorozat szervezésekor, és kiket láthatunk, hallhatunk a következő néhány napban?

HARASO – Legyen az éve végre jó! címmel a Sabbathsong Klezmer Band újévi koncertjét élvezhetjük január 16-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Masa Tamás által életre hívott formáció tagjai Masa Anita (ének, hárfa), Bódi Mónika (hegedű), Szabó Bálint (klarinét), Kovács Laci (szaxofon), Csányi Sándor (harmonika, zongora), Szentkirályi György (buzuki, gitár), Langer Zoltán (nagybőgő), Rostás Csaba (darbukka) és Andrasics Szabolcs (dob).

A klezmer mint műfaj elsődlegesen a kelet-európai jiddis hangszeres tánczenét jelenti. E zenéről való ismereteink legfőbb forrása Moses Borowski 1938-ban megjelent műve, a Zsidó hangszeres népzene, továbbá az irodalom és idős zenészek szóbeli közlései, interjúk. Egykor a kelet-európai zsidóság körében egyes ünnepek alkalmával, valamint a lengyel, orosz és moldvai urak több napos lakodalmain játszottak a klezmer zenekarok, mára azonban nagyon népszerűvé vált a műfaj szerte a világon, így itthon is több híres formáció őrzi a hagyományt.

A Sabbathsong Klezmer Band régi szokásához híven újévi koncertjére meghívta Beke Farkas Nándort, a Hungarikum 100 Tagú Cigányzenekar elnökét, Lisztes Jenő világhírű cimbalomművészt és lesz meglepetésvendég is. Masa Tamást arról is kérdezzük, mire utal a címválasztás?

Nemes Nagy Ágnes 60 éve írt, Az aranyecset című verses meséjének első élőszereplős színpadi feldolgozását mutatja be a Zichy Szín-Műhely a szerző születésének 100. évfordulója alkalmából. A költő 1922. január 3-án született. A január 14-i ősbemutató mellett a költő, műfordító és pedagógus munkásságát bemutató előadást is szerveznek a Zichy Szín-Műhely a „Színház az iskolákba megy” programja keretében.

Az iskolai sorozatban a Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából a Müpa, a VersszínházTM és a Zichy Szín-Műhely koprodukciójában készült World of Pilinszky (Létmesék kicsit és nagyon fölnőtteknek) című, többszereplős összművészeti monodrámát is bemutatják országszerte. A Zichy Szín-Műhely 2014-ben alakult társulatát olyan színészek alkotják, akik elgondolkodtató előadások létrehozását tekintik feladatuknak, ezzel együtt az ifjúság nevelését és a magyarságtudat erősítését tűzték ki célul.

Az alapító-producer, Zichy Gabriella annak a nemesi családnak a leszármazottja, amelynek tagja volt a festőgéniusz, Zichy Mihály is. Darabjaikat utazó színházként az egész Kárpát-medencében igyekeznek bemutatni. A Zichy Szín-Műhely repertoárjában jellemzően az ifjúság számára létrehozott előadások szerepelnek, amelyeket rendszeresen játszanak iskolákban, művelődési házakban és hétvégi, délelőtti előadások formájában, ekkor már családok részére is.

„Nemes Nagy Ágnes hitt abban, hogy a gyermekek maguk is költők és minden megmozdulásuk költészet, a költőnő versei pedig megújították a magyar gyermekköltészetet” – mondja Zichy Gabriella. Az aranyecset rendezője, Léner András, a darabban Fekete Linda, László G. Attila és Illés Dániel játékát láthatjuk. A rendező kiemelte, hogy Szitha Miklós Liszt-díjas ütőhangszer-művész, zeneszerző, a Talamba Ütőegyüttes alapító tagja olyan zenét komponált az előadáshoz, amely játékosságával kicsiket és nagyokat egyaránt megszólít. Nemes Nagy Ágnes verses meséjének megzenésítése kapcsán Szitha Miklóssal arról is beszélgetünk, mi volt az a zenei alapgondolat, amiből építkezni kezdett; és milyen zenei lüktetés jellemzi Nemes Nagy Ágnes költészetét?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2022. január 9-én, vasárnap este nyolc órától kerül sor. Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,246,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,35,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,35,bohémélet,64,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,8,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,6,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,17,falstaff,1,fekete-fehér,41,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,69,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,76,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,93,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,3,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,330,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,459,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,134,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,31,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,372,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,610,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,317,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,225,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,62,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,71,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Átlátszó hangoktól az aranyecsetig a Papageno Klasszikban
Átlátszó hangoktól az aranyecsetig a Papageno Klasszikban
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg29c6UaTZmfQhFZJIWKRtafeoso-HllmLNnI4Rz_ke1R1w6eW_IxO9n1g-Z6cIwg7u3UtS3eb3fyNbW_ZrYfvVNjfRXP4_61Xq4M6ubB6sSuc2pZOOUMLqaKr3j1XasF5bMDwSicVVr_95XZvmMzi8Ex1_yNRzMgbuogEvkPY53KW4WLWIRcNptG5J=s320
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg29c6UaTZmfQhFZJIWKRtafeoso-HllmLNnI4Rz_ke1R1w6eW_IxO9n1g-Z6cIwg7u3UtS3eb3fyNbW_ZrYfvVNjfRXP4_61Xq4M6ubB6sSuc2pZOOUMLqaKr3j1XasF5bMDwSicVVr_95XZvmMzi8Ex1_yNRzMgbuogEvkPY53KW4WLWIRcNptG5J=s72-c
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2022/01/atlatszo-hangoktol-az-aranyecsetig.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2022/01/atlatszo-hangoktol-az-aranyecsetig.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content