Grecsó Krisztián regényét mutatják be a Thália Színházban

A Kőszegi Várszínház Vera című produkcióját 2022. januárjában a budapesti Thália Színház Arizona Stúdiójában is bemutatják. Az egyszemélyes előadás Grecsó Krisztián Libri irodalmi közönségdíjas regénye alapján készült. Az író az eddigi legszemélyesebb könyvének tartja a Verát, hiszen saját elmondása szerint a főhőst a saját személyiségéből építette fel: benne is ott van a szeretetéhség, a túlteljesítés, és a hajlam a szorongásra. A regény színpadi változatát Grisnik Petra írta és ő is játssza el Verát a darabban. Az előadást Göttinger Pál rendezte, díszlettervezője Trifusz Péter, aki nemrég Vas megyei Prima-díjat nyert.

A történet főszereplője egy kislány a nyolcvanas évek Magyarországán, aki folyton figyel és tanul. Tanulja a világot, aminek a megértése bármikor nagy feladat lenne, de ebben az évtizedben különösen is az. Tanulja a többi gyereket is, hogy miben olyan, és miben más, mint azok. Tanulja a felnőtteket, akikkel egyre inkább úgy érzi, hogy nem stimmel valami. És ahogy elmerül a sok kis részletben, szépen lassan világossá válik számára: a körülötte lévők nem mondanak igazat. Nem úgy van semmi, sem a felnőttekkel, sem a fiúkkal, sem a tanárokkal, sem az apjával, az anyjával, a sosem látott nagyszüleivel, mint ahogy gondolta. És mialatt először lesz életében szerelmes, először csalódik másokban, először rúgja szét a biztonságot, amiben addig kisgyerek volt – azalatt arra is először döbben rá életében, hogy akikben a legjobban bízik, azok hazudnak neki…

A Kőszegi Várszínház vezetése tavaly, a pandémia első hullámának idején kérte föl Grisnik Petrát a Vera egyszemélyes színpadi változatának elkészítésére, aki elmondta, hogy amikor olvasta a regényt, folyamatosan felfedezte benne saját gyerekkori élményeit, így hamar megtalálta Verával a lelki kapcsolatot és ez elég bátorságot adott neki ahhoz, hogy elvállalja a szerepet és a szöveg önmagára formálását is. Illetve számára külön öröm az is, hogy a Tháliában léphet fel ezzel az előadással, hiszen korábban nagyon szerettet a Thália társulatával dolgozni, vagy akár csak bemenni oda.