$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Fordulatos sakkjátszma bontakozik ki az '56-os menekültekkel teli vonaton

A Mesterjátszma forgatásán jártunk

Tóth Barnabás, az Akik maradtak rendezőjének új filmje 1956-ba ülteti át a Sakknovellát. Váradi Gergely, Varga-Járó Sára, Hajduk Károly és Mácsai Pál keveredik különös sakkjátszmába az utolsó Magyarországról nyugatra induló vonat egyik kupéjában. A ravasz fordulatokkal teli Mesterjátszma forgatását a vonat díszletében látogattuk meg, ahol a rendezővel beszélgettünk a "színes film noir" készítéséről, Zweig művének honosításáról, és természetesen a sakkról is.

Az Origo Filmstúdió egyik hangár méretű épületében egy fekete függöny választja le a pompásan megépített vonatszerelvény díszletét, amelyben a stáb munkálkodik. A szerelvény egyik oldala hiányzik, így tökéletes belátás nyílik a kupéba, ahol éppen Tóth Barna rendező látja el instrukciókkal a korabeli jelmezekbe bújtatott utasokat. Peronra emlékeztető emelvény vezet fel a vonathoz, nagy kupacban hevernek rajta a ütött-kopott bőröndök. A három kocsi belülről is élethűnek bizonyul, a fülkék alaposan be vannak rendezve régi holmikkal, még a folyosóra rögzített hamutartóban is látni csikkeket. Az egyik ülésen ott várakozik az utazó sakk-készlet, amiről már sejtjük, hogy központi szerepe lesz a vonaton kibontakozó eseményekben.

A Mesterjátszma című, Nemzeti Filmintézet által támogatott tévéfilm forgatására jöttünk, amely Stefan Zweig Sakknovella című kisregényének csavarokkal teli adaptációja. Szabad feldolgozásról van szó, a cselekmény részleteit, helyszínét és korszakát is megváltoztatták az alkotók. New Yorkból Rio de Janeiróba tartó hajóból egy Budapestről Bécsbe induló vonat lett, 1941 helyett pedig 1956-ot írunk.

A szereplők nem akarják kivárni a forradalom végét, ezért felszállnak az utolsó Bécsbe tartó vonatra. Egy fiatal párról van szó, Mártáról (Varga-Járó Sára, az SZFE harmadéves hallgatója) és Istvánról (Váradi Gergely, a Guerilla és a jövőre induló HBO-sorozat, A besúgó főszereplője). A lány sakkbajnok, a fiú kisstílű ügyeskedő. Reményeik szerint odakint majd a lány sikereiből befolyó nyerményekből fognak megélni. A vonaton érdekes figurákkal hozza őket össze a sors, köztük az ÁVH által megkínzott, elméleti sakkmesterrel, B.-vel (Hajduk Károly). Velük utazik még többek között egy idős házaspár (Szirtes Ági és Váry Károly), egy elegáns úr, Czentovics (Mácsai Pál), aki szintén nem keveset konyít a játékhoz, és egy femme fatale díva (Péterfy Bori).

“Színes film noir. Egy kicsit pszicho-thriller és akció is, rengeteg üldözés és verekedés is van benne” – igyekszik körülhatárolni a Mesterjátszma műfaját Tóth Barna. Az Akik maradtak rendezőjét Szurmai János forgatókönyvíró-producer kereste meg a filmtervvel, amely “működőképesen honosította” az osztrák szerző klasszikus művét.

De behelyettesíthető lehetne a fasizmus kritikája a sztálinizmus kritikájával? “Nagyon könnyen. B. szájából el is hangzik, hogy most a kommunisták kínozzák, de őt már a nyilasok is bevitték, ezek ugyanazok. De ez a történet univerzálisan is működik, jó példa rá az Ujj Mészáros Károly által rendezett színházi darab, a Fekete-Fehér, ami úgy dolgozza fel, hogy sem kommunista, sem fasiszta, hanem egy orwelli hatalomról van szó, és úgy is remekül működik. Általánosan bármelyik jelenlegi diktatúra lehetne.”

Barna elárulja, hogy korábban nem olvasta a Sakknovellát, Zweig műveivel csak a felkérés után kezdett ismerkedni, az pedig egyáltalán nem fordult meg a fejében ezelőtt, hogy ‘56-os filmet csináljon. “A fordulatai, a tempója és karakterei fogtak meg, és egy picit az is, ahogy 1956-ot világirodalmi prizmán keresztül szűri át. Remélhetőleg ugyanannyira nem lesz tipikus ‘56-film, mint ahogy az Akik maradtak sem egyszerűen csak holokausztfilm. Viszont miközben csinálom, folyamatosan megérint, hogy ‘56 volt a magyar történelem utolsó, vegytisztán hősies aktusa. Egy pici ország fellázadt egy nagyhatalom ellen, két hétig tartotta magát, és valódi hősök születtek.”

A forgatás eredetileg idén márciusban indult volna, de végül csak összel tudták elkezdeni. Kivételesen nem csak a Covid volt a hátráltató tényező, hanem anyagi természetű okai voltak: a forgatókönyv „ereje” egyszerűen megkívánta, hogy további forrást vonjanak be. “Fél évet csúszni nagyon rossz, viszont annyi előnye azért volt a dolgonak, hogy tavasszal nem lett volna jó Mácsainak és Váradi Gerinek sem.”

“A vonat enyhén remegjen” – hangzik el az instrukció, miután a külső lámpák elhalványulnak és elindul a füstgép. István a kupé előtt dohányzik idegesen, a kocsin pedig egy kisfiú fut végig, aki az anyját szólongatja. A cigarettázó sráchoz Czentovics lép oda, hogy egy fogadás utáni beszélgetés zajlik le közöttük. Czentovics a regényben paraszti származású, pökhendi sakkzseni, akit a játékon kívül más nem izgat. Mácsai Pál karaktere ehhez képest udvarias és előzékeny.

Hajduk Károlynak ma nincs jelenete, így csak a cellát tekinthetjük meg, ahol B.-t korábban fogva tartották. “Nálunk B. nem ügyvéd, hanem pap, akiből az ÁVH a klerikális kincsek hollétét próbálta kicsikarni. Eleinte egy sokkal idősebb papot kerestem, de aztán úgy éreztem, hogy túl megrendítő, ha mindez egy öreg pappal történik. Onnan, hogy elkezdtem fiatalabban gondolkodni, már szinte evidencia volt, hogy Hajduk Károly legyen” – válaszolja Tóth Barna arra, miért döntött ismét az Akik maradtak férfi főszereplője mellett.

A stúdió másik sarkában van kialakítva a börtön belseje, ahol B.-t a világtól való teljes elszigetelésével próbálja megtörni a kommunista hatóság. Az egyetlen szellemi ingert egy könyv jelenti számára, amely híres sakkjátszmák leírását tartalmazza. B. egyáltalán nem ért a játékhoz, de idővel az összes játszmát betanulja és végigjátsza a fejében, miután azonban kifogy az előre meghatározott partikból, kénytelen újabbakat gyártani. A saját maga ellen vívott, képzeletbeli játszmák viszont idővel az őrület határára sodorják.

A rendezőtől ízelítőt kapunk abból, amin B. keresztülmegy: “Az őrületnek vannak fokozatai a cellában. Szeretem az elvont tudatfilmeket, itt pedig szó szerint meghasad egy ember. Hajduk dublőrrel verekszik, akire zöld maszkot adtunk, így rá fogjuk tenni az arcát.” B. két énje, egy fekete és egy fehér reverendát viselő énje szó szerint párharcot fog vívni egymással.

A film technikai megvalósítása is kifejezetten izgalmasnak ígérkezik: “Másik Szőke András operatőrrel sokat trükközünk, például a kamera magasra emelkedik a cellában, és kirajzolódik majd egy nagy sakktábla. Sok az egysnittes, hosszú beállítás is. Ezeket nyilván idő- és energiaigényes felvenni, másrészt viszont a vágáskor már adottak, nem kell rajtuk gondolkodni. Sokszor úgy halad a történet, hogy a kamera írja, és ez nagyon tetszik.”

Tavaly letarolta a világot a Netflix sakkos sorozata, A vezércsel, ami miatt a rendező úgy érzi, hogy egyáltalán nem mindegy az sem, hogyan veszik fel a sakkjeleneteket. “Őrülök, hogy hirtelen mindenkit elkezdett érdekelni a sakk, ez talán minket is megtol majd egy kicsit, de emiatt nagyon oda kell figyelnünk. Korábban azt mondtam volna, hogy mutassuk az arcokat, közben dobjunk be pár semmitmondó vágóképet. Most viszont minden meccset lemodelleztünk egy programmal, és a színészeknek is meg kellett tanulnia, hogyan kell megfogni a bábukat, vagy milyen mozdulattal levenni őket a tábláról. Ha hozzáérsz a bábúhoz és lépsz, akkor már nincs hezitálás. Filmes szempontból az is nehéz, hogy a játékosok sosem néznek egymásra közben, és az sem nyilvánvaló hirtelen, hogy ki a nyertes és ki veszít, a sakkban az öröm és a szomorúság nagyon hasonló, nem jellemzőek a látványos érzelmek.”

“Most kezdtünk el játszani a családdal, tegnap kaptam ki a 12 éves fiamtól és olyan büszke voltam, soha rosszabb vereséget!” A sakk kapcsán Tóth Barna bevallja, hogy nem tartozik a kedvenc játékai közé, szerencsére viszont Szurmai János felesége, Palotai Piros sakknagymester, aki szakértőként működik közre a filmben. Barna szerint a legnehezebb a játékban az időfaktor. “A stábon belül tarottunk egy házi bajnokságot, én tízből a tizedik lettem. De mindenki úgy vesztett, hogy kifutott az időből. Állítólag a profi sakk világában is ezen csúsznak el a legtöbben.”

Kiderül az is, hogy kisebb szerepben Tóth Barna családja is feltűnik majd a filmben, a felvett jelenetben például a kisfia volt az, aki végigszaladt a kocsiban. “A feleségem, Lisztes Linda egyébként is állandó munkatársam, kezdetben együtt szoktunk agyalni a forgatókönyveken, illetve az előkészítés és a forgatás közben is szoros munkatársam. A gyerekekkel együtt van egy kis cameója, egy kettészakított család száll fel a vonatra, akik néha egy kicsit látszanak.” Az apát, aki lemarad a vonatról, viszont nem Barna alakítja. “Rada Bálint barátom játssza őt. Szeretek ugyan szerepelni, de rendezni és színészkedni nem tudok egyszerre, főleg nem egy ekkora jelenetben, mint amikor az apa elkavarodik a családtól. Kint forgattuk a Tatai úton, igazi gőzmozdonnyal, rengeteg statisztával, lövöldözéssel.”

Váradi Gergely megmutatja nekünk a vonatos díszletelemeket, amiket a történet egy pontján egy fokossal ripityára tör. “Nagyon jó volt csinálni, a legjobb szétverni dolgokat” – viccelődik, de már mennie is kell vissza a szettbe. A filmben lesz egy hosszú verekedése is egy mosdóban, méghozzá Péterfy Borival. Tóth Barna szerint mindkét színész iszonyú teherbírásról tett közben tanulságot, Bori pedig kifejezetten csalódottan fejezte be a fizikailag megterhelő napot, amiatt, hogy csak ennyi volt.

Látogatásunkkor a felvételek háromnegyedénél tartanak, az első héten külsőket vettek, a MÁV székházában pedig az AVH-börtön egy részét. A maradék négy hetet teljesen a stúdióban töltik. Valószínűleg leghamarabb jövőre tudhatjuk meg, hogyan érnek össze a B. viszontagságai és a vonaton összeverődött társaság történetének szálai.
Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,246,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,35,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,35,bohémélet,64,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,8,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,6,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,17,falstaff,1,fekete-fehér,41,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,69,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,76,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,93,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,3,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,330,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,459,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,134,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,31,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,372,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,610,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,317,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,225,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,62,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,71,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Fordulatos sakkjátszma bontakozik ki az '56-os menekültekkel teli vonaton
Fordulatos sakkjátszma bontakozik ki az '56-os menekültekkel teli vonaton
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEi3tKIMbBIYGOgxEM85Wnts11VVviKGtza00wUUdfwKx-4UiPhB6ssr1GWju50dB8ct8keUFIQWUq_2m_AjmjQOmI4c0MXKNpBu38A8NLRu5RLMVbill_iNkiisDCJ7kPjUryqTTIOnPYguQF-yrElnit-xTetajxYcKi6oLex1w3SYRbppAIpnSwfT=w640-h430
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEi3tKIMbBIYGOgxEM85Wnts11VVviKGtza00wUUdfwKx-4UiPhB6ssr1GWju50dB8ct8keUFIQWUq_2m_AjmjQOmI4c0MXKNpBu38A8NLRu5RLMVbill_iNkiisDCJ7kPjUryqTTIOnPYguQF-yrElnit-xTetajxYcKi6oLex1w3SYRbppAIpnSwfT=s72-w640-c-h430
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2022/01/fordulatos-sakkjatszma-bontakozik-ki-az.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2022/01/fordulatos-sakkjatszma-bontakozik-ki-az.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content