GÖTTINGER PÁL A MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNHÁZ ÚJ FŐRENDEZŐJE

A 2017-es év első napjaiban már meg is kezdte a munkát a nyírségi teátrumban.

A Móricz Zsigmond Színház közleménye:

Ugyan még csak harminchárom éves, mégis nagyon gazdag szakmai múltat tudhat maga mögött Göttinger Pál. A 2017-es év első napjaiban már meg is kezdte a munkát a nyírségi teátrumban, mint főrendező.

2007-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán, szakmai gyakorlatát Poznanban és Londonban töltötte. Vendégrendezőként megfordult számos budapesti és vidéki színházban, de a határon túl is. 2009-ben az Ördögkatlan Fesztivál munkatársa lett, 2012-től a budapesti Momentán Társulattal is rendszeresen dolgozik. A Bárka Színház, majd a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának volt tagja, 2014. végéig pedig a Pesti Magyar Színház főrendezőjeként dolgozott. Mindez pedig csak egy töredéke annak a színes szakmai múltnak, melyet magáénak tudhat Göttinger Pál.

“Noha többször megfordultam Nyíregyházán (2009-ben rendeztem is itt), mégis az első időszak az újraismerkedésé. Vendégnek lenni egész más, sokkal kényelmesebb és nyugalmasabb helyzet volt, a VIDOR fellépőjének lenni pedig éppenséggel ünnepi és oldott kaland – most viszont egy nagymúltú és mennyiségre is hatalmas munkát végző ház napi ritmusát kell felvennem, ez persze nehéz, de közben nagy felelőtlenség lenne elkapkodni. Figyelek, beszélgetek, próbákat és előadásokat nézek, megpróbálom kialakítani, hogyan lehetek a leghatékonyabb. Le kell tapogatnom, hogy miben lehetek segítség, és mi az, amit csak akadályoznék. Közben rengeteg íróasztali teendőn is át kell rágnom magam, hiszen a következő évad előkészítése már javában zajlik. Eddigi dolgaim sem álltak le – januárban rögtön egy nagy operavállalkozás, a Sly felújítópróbái lesznek, Szegeden és a budapesti Erkel Színházban is fogjuk játszani. Mellette kilenc futó előadásom van, és három másik készül elő. A saját itteni bemutatóm munkálatai is elkezdődtek már – január végén kezdek próbálni a Móricz Zsigmond Színházban, méghozzá a nagyszínpadon. Hamvai Kornél Castel Felice című színdarabját állítjuk színpadra, izgatottan és derülten várom a munkát. A darab 1958-ban játszódik, a történet szerint egy Ausztráliába tartó óceánjárón nyolc magyar menekül a forradalom utáni Magyarországról, hogy új életet kezdjenek a világ másik felén. Ahogy távolodnak a hazájuktól, úgy derül ki lassan, hogy sötét titkokat cipelnek magukkal, hogy tulajdonképpen más és más dolgok elől menekülnek – hogy lelkiismeretükkel küzdő tettesek és kisemmizett áldozatok egyaránt lehetnek közöttük. Az út felénél, az óceán közepén az egyikük eltűnik. Hogy a tengerbe vetette-e magát, vagy gyilkosság történt-e, és ha igen, ki tette… Nyomozás veszi kezdetét, miközben szorít az idő – mind tudják, hogy ha egyszer odaérnek, mindez semmit nem számít már. Csodálatos színdarab, nagyszerű szerepekkel, egyszerre szórakoztató történelemlecke, apró jelekből építkező feszült krimi, kacagtató önvizsgálat és lírai vallomás is a feledésről és megbocsátásról.” – mondta el Göttinger Pál, akinek neve ismerősen csenghet a nyíregyházi színházrajongók számára is, hiszen a 2014-es VIDOR Fesztiválon a Telefondoktor főszerepéért Pulcinella-díjat kapott a zsűritől. A tavalyi évben pedig A csemegepultos naplója című monodrámát tekinthették meg a „vidorgók”, melyet rendezőként jegyez.

A Castel Felice bemutatója március elején lesz Nyíregyházán.