$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

ELSÜLLYEDT

Tasnádi István: Majdnem 20 / Majdnem Színház – Ördögkatlan Produkció, Szkéné Színház

Azt tudjuk, hogy a Bárka Színház 1996 őszén alakult meg, azt azonban nem, hogy pontosan mikor szűnt meg, hiszen lassan, hónapok alatt véreztették ki: feláldozták egy presztízs egyetem létrehozása miatt. NÁNAY ISTVÁN ÍRÁSA.

Néhány mindenre elszánt fiatal naiv hittel skandálva üvölti: „nem süly-lyed el, nem süly-lyed el…” Mármint a bezárásra és kiürítésre ítélt, az épület áram-és vízszolgáltatását is elzáró karhatalmistákkal körülvett Bárka Színház. De hiába barikádozza el magát a reménytelen körülmények ellenére továbbra is előadást próbáló kis csapat, a Bárka elsüllyedt. 2014-15-ben valóságosan is, a rá emlékező Majdnem 20 című utópisztikus-szatirikus fájdalmas komédiában képletesen is.

Az előadás tavaly nyáron az Ördögkatlan Fesztiválon néhány napos intenzív műhelymunka során készült, s a bemutató is ott volt. Most két napra a Szkéné látta vendégül. Késő esténként nemcsak a produkciót lehetett látni, hanem Koncz Zsuzsának és Schiller Katának a színház történetét dokumentáló fotókiállítását is. Az első előadás előtt pedig emlékező beszélgetést tartottak.

A projektet Bérczes László kezdeményezte és támogatta, aki az 1996-ban létrejött színház egyik alapító tagja volt. Ő vezette a beszélgetést is, amelyre partnerként a Bárka legendás és tizenhét éve változatlan szereposztásban műsoron lévő Mulatság szereplőit, Mucsi Zoltánt, Scherer Pétert és Szikszai Rémuszt, valamint a szintén alapító tag Tasnádi István írót s a Bárka egyik legtöbbet foglalkoztatott rendezőjét, az esti előadás színre vivőjét, Vidovszky Györgyöt hívta. A beszélgetés – bár az érzelmes nosztalgiázást elkerülte – néhány kedélyes anekdota felidézése ellenére is meglehetősen borús hangulatú lett.

A hallgatóság zömmel olyan fiatalokból állt, akiknek nem, vagy alig lehettek valós élményeik a színház előadásairól, hangulatáról, közösségteremtő hatásáról. A szintén szép számú idősebbek viszont felidézhették magukban a Bárka egy híján húsz éves történetét. Emlékezhettek az alapítást megelőző kult-előadásra, a Szentivánéji álomra, amelynek szűkebb stábja alkotta az első társulatot. Aki látta Csányi János rendezését, nem feledheti a féktelenül komédiázó mesteremberek (Pepe, Kapa, Tóth Jocó, Gazdag Tibor) jeleneteit, Szabó Győző minden előadáson új elemekkel bővülő s egyre hosszabb improvizációját Pyramus halál-tusájának epizódjában, a különböző magasságban lengő hintákat, amelyeken a nézők foglaltak helyet.

Persze a tizenkilenc évad alatt bemutatott vagy befogadott több mint hetven előadásból mindenkinek más lett a kedvence, s eltérő, hogy kinek melyik premier adott életre szóló élményt, de az biztos: a Bárka rövid idő alatt Budapest különös státusú, fontos kulturális helyévé vált. Szokatlannak tetszett, hogy nem az állam és nem a főváros, hanem egy kerület, a nyolcadik, volt a fenntartója, és nehezen besorolhatóvá tette, hogy állandó társulattal bíró repertoárszínházként elsősorban a kísérletezés, a formabontás, a műhely-jellegű működés jellemezte, tehát egyesítette a kőszínházak és az alternatív társulatok legjobb és legprogresszívabb jegyeit. Az is egyedülálló, hogy egy ilyen kis színház 2006 és 2009 között négy olyan nemzetközi fesztivált tudott szervezni, amelyen többek között Alvis Hermanis, Luk Perceval, Oskaras Korsunovas rendezéseit lehetett látni, valamint Nagy József minden alkalommal új produkciójának premierjét is itt tartotta.

A kezdeti produkciókat az első Székely Gábor-osztály néhány tagja (Bagossy László, Simon Balázs, Novák Eszter) jegyezte, de dolgozott itt Alföldi Róberttől (aki két évig igazgatta is a színházat) Bocsárdi Lászlón, Mohácsi Jánoson és Szász Jánoson át Zsótér Sándorig a hazai rendezői kar derékhada, s mellettük olyan külföldi alkotók, mint Vlad Mugur, Tim Carroll, Vlad Troickij, Cătălina Buzoianu, Jorme Uotinen. A Bárkában teljesedett ki Bérczes László, Mezei Kinga, Anger Zsolt, Czajlik József, Göttinger Pál, Szabó Máté, Vidovszky György rendezői pályája. S olyan nagyszerű, egyedi hangvételű és különleges világú előadások születtek, mint például a Titanic vízirevű, Mulatság, Amalfi hecegnő, Ilja próféta, Theomachia, A Legyek Ura, Hamlet, Iskola a határon, Akropolisz, Piaf, De Sade pennája, Harminchárom változat Haydn koponyájára. 

E rövidre szabott történelem azonban nem lett és lehetett egyértelmű sikertörténet: mély hullámvölgyek váltakoztak sikerszériákkal. Az alapító igazgató és a társulat között nemegyszer éleződött ki a helyzet – emiatt is többször cserélődött le a társulat. Új és új generációk léptek a távozottak helyébe, integrálódtak a társulatba például a Balázs Zoltán vezette Maladype tagjai, vagy vajdasági és felvidéki színészek és rendezők. Új igazgatók is jöttek s mentek, és ezek az események nemcsak a megújulás esélyét adták meg, hanem válságokat is okoztak. 

Mindezekről nemigen esett szó az emlékező beszélgetésen, ezek a történések, személyek és előadások elsősorban az én Bárka-élményem meghatározói. Ha létezne olyan státus, hogy megfigyelői alapító tag, akkor én alighanem az lehetnék, hiszen kritikusként és nézőként az elsőtől a legutolsóig csaknem mindegyik produkciót láttam, ugyanakkor nemcsak kívülről kísértem figyelemmel a társulat munkáját, hanem kicsit belülről is, hiszen majd’ két évtizeden keresztül Bérczes Lászlóval, majd egy régi műhelyessel, Tompa Andreával közösen vezetője voltam a színház keretében működő Hajónapló Műhelynek.

Így aztán amikor Mucsi és Scherer arról mesélt, miképpen kerültek be Stohl András és Széles László helyett a másfél éven át készült Szentivánéjibe, és miként születtek a mesterember-jelenetek, bennem nemcsak e produkció epizódjai elevenedtek meg, hanem sok-sok másikéi is. S nemcsak az előadásoknak, hanem azoknak a hónapoknak az emléke is, amikor szombatonként malteros vödrök között és építkezési állványok alatt, félig kész öltőzők folyosóján, később irodában, előcsarnokban, jegypénztár mellé szorulva, a kis és nagy színpadon különböző előadások díszletében ültem a Hajónapló Műhely kétévente megújuló csapataival. A Bárka ugyanis nem csak egy épület, nem csak egy társulat volt; a kezdeti elképzelések szerint különböző műhelyek révén egy egyedülálló kísérleti bázis körvonalai is kirajzolódtak. Eleinte alakult zenei, írói-dramaturgi műhely is, de hosszú távon csak a fiatal színházi szakírókat, ha úgy tetszik, kritikusokat képző maradt meg, no meg a színészképzés. Mára már dramaturgok, kritikusok, színháztudósok, rendezők, menedzserek és ki tudja még miféle színházi emberek lettek azok, akik egykor nálunk és velünk vitáztak előadásokról, alkotókról, gondjaikról, a világról.

S ahogy az egykori Hajónaplósok, az esti előadás játszói is szétszóródtak, s különböző színházakból – ki a Nemzetiből, ki a Vígből vagy máshonnan – rohantak a Szkénébe a közös fellépésre. Egy dolog biztosan összekapcsolta őket: mindannyian Vidovszky György ifjúsági előadásainak gyerek és kamasz szereplői voltak. Ők aztán valóban nem nosztalgiáztak.

A Majdnem 20 című előadásukban azzal a gondolattal játszanak el, hogy mi történt volna, ha a színészek nem hagyják el a Bárkát, ám a színházépületre igényt tartó Közszolgálati Egyetem manipulatív módon és azzal az ígérettel, hogy a színészek az eddigieknél sokkal kedvezőbb anyagi körülmények között továbbra is foglalkozhatnak színházzal, leszereli a szorongatott helyzetbe került fiatalokat, de ennek ára van: az egyetem hallgatóinak kell lenniük. S elkezdődik a kiképzés, a gondolkodás szabadságának kiirtása, az emberek testi-lelki megtörése, megalázása. Az amúgy is csak a közös művészi cél érdekében közösségé verődő csoport tagjai között egyre lazul az összetartás, a társulatot bedarálja a drill. Akkor is, ha közben a kiképzőtiszt is megfertőződik a színházzal.

A produkció improvizációkból született, amiket Tasnádi István fésült össze, szerkesztett egésszé. Az a Tasnádi István, akinek számos darabját mutatta be a Bárka, sőt a legelső és a legutolsó tervezett premier is az ő műve lett volna, de mindkettőt csak próbálták, más-más okból egyik sem jutott el a bemutatóig. Ebben a darabban ugyanaz a szellemiség jelenik meg, mint ami azokban (Bábelna, Titanic vízirevű stb.), amelyeket a Pepe-Kapa párossal és párosnak készített. Ugyanaz a fanyar humor, abszurdba hajló groteszk stílus. S miközben dől a néző a röhögéstől, egyre keserűbb lesz a szája íze.

Az előadás alatt nem gondolunk bele mindabba, ami e produkciót életre hívta. Utána is leginkább csak tehetetlen dühöt érzünk amiatt, ami történt. Hiszen rég túl vagyunk az eseményeken, amire akkor sem reagált a szakma és az értelmiség, amikor bekövetkezett a színház ellehetetlenítése, kivéreztetése és felszámolása. Pedig ahogy Bérczes László fogalmazott: „egy színházat veszni hagyni, bűn. Ha egy színház nem működik jól, akkor változtatni kell, de nem megszüntetni.” Kétségtelen, hogy az utolsó években a Bárka műsorában, előadásainak színvonalában érződött valamiféle megtorpanás vagy orientációs bizonytalanság. De ennek semmi köze nem volt ahhoz, ami bekövetkezett. Amögött szűklátókörű politikai érdekérvényesítés, és mindenekelőtt a kultúra és a művészet semmibe vevése állt. Mindaz, aminek ma is tanúi vagyunk.

Éppen ezért ez a rendhagyó, búsongástól mentes, de érzelmeket és gondolatokat felpiszkáló este messze túlmutat egy konkrét eset felidézésén, a lassan mesék és legendák ködébe vesző Bárka Színházra való emlékezésen. 

Az előadás adatlapja a port.hu oldalon itt érhető el. 
Szerző: Nánay István

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,245,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,34,bohémélet,63,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,15,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,4,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,39,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,67,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,74,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,93,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,330,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,134,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,31,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,371,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,607,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,224,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,61,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,70,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: ELSÜLLYEDT
ELSÜLLYEDT
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2017/01/elsullyedt.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2017/01/elsullyedt.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content