SZENTENDREI TEÁTRUM ÉS NYÁR

Szentendre, 2013. június 18 - szeptember 01.

Szentendrei Teátrum és Nyár idei programsorozata június 18-án, a Ferenczy Múzeum új épületének megnyitásával veszi kezdetét.
A Pajor-kúria gyönyörűen felújított és kibővített épülete új állandó és időszaki kiállításoknak, belső udvara pedig koncerteknek és színházi előadásoknak ad otthont.
A Teátrum színpadán három bemutatót - Lőrinczy Attila: Könnyű préda című zenés vígjátékát, Paul Blake: Római Vakációcímű zenés játékát és a Ferenczy Múzeum Gertudis kiállításához kapcsolódó különleges Bánk bán előadást - láthat a közönség. Emellett a Szív hídjai turnébemutatója, valamint az Örkény Színház, a Katona József Színház, a Frenák Pál Társulat és a Nézőművészeti Kft. vendégjátéka szerepel a programban. Augusztusban folytatódik a tavaly elkezdett felolvasószínházi sorozat, ahol az előadások után az alkotókkal kötetlen beszélgetésre lesz lehetőség.
A kisgyermekes családokat vasárnap délelőttönként gyermekszínházi előadások várják. A fesztivál koncertprogramját Domanico Menini tenor és Denis Biancucci zongoraművész olaszdalestje nyitja, majd koncertet ad a Vujicsics együttes, a Kiscsillag és az Új SzentendreiKamarazenekar. A Jazz Fesztivál a Borbély Műhely, a Trio Midnight és a Fábián Juli & Zoohacker közreműködésével igazi zenei csemegének ígérkezik.
Szentendre múzeumai és kiállítóterei is gazdag és izgalmas látnivalókat kínálnak a nyáron. A Ferenczy Múzeum új épületében a 20. századi szentendrei művészetet bemutató három állandókiállítás és a Meránia Gertrúd emlékezete című időszakos kiállítás nyílik. A MűvészetMalom Művészet és Tér címmel nemzetközi grafikai kiállítást, Testobjektív címmel pedig kortárs magyar művészek műveit bemutató kiállítást rendez, és augusztus végéig megtekinthető a Budapest Art Expo Friss - Fiatal Képzőművészek Nemzetközi Biennáléja is.
Június 22-én, a Szentendrei Múzeumok és Galériák éjszakája keretében a város valamennyi múzeuma, kiállítótere és galériája változatos programokkal várja a közönséget késő éjszakáig.
A nyár utolsó hétvégéjén a VIII. Szentendrei éjjel-nappal nyitva három napos rendezvénnyel zárul a fesztivál. Az idei év újdonsága, hogy a már hagyományos programok mellett Művészet és Mámor címmel gasztronómiai és borfesztivál is része lesz a programnak.

Program:
Június 18. 17:00, Ferenczy Múzeum (Kossuth u. 5. )
A FERENCZY MÚZEUM ÚJ ÉPÜLETÉNEK ÜNNEPÉLYES MEGNYITÁSA

Június 21. 20:00, MűvészetMalom
SCHWARTZ DÁVID KONCERT
SZTÁRVENDÉG: MALEK ANDREA
Belépőjegy: 2000 Ft

Június 22. szombat, 16:00-23:00
SZENTENDREI MÚZEUMOK ÉS GALÉRIÁK ÉJSZAKÁJA
Kulturális kalandozás közel 30 helyszínen, több mint 30 programmal, Szentendre összes kiállítóhelyén, galériákban és számos étteremben.
A programok a múzeumokban váltható karszalaggal látogathatók, amelyek ára: 1000 Ft és 500 Ft.

Június 22. 19:30, Ferenczy Múzeum udvara
SORRENTÓI SZERENÁD
Örökzöld dallamok Itáliából Domenico Menini tenor és Denis Biancucci zongoraművész előadásában
Belépőjegy: 2000 Ft
A koncertre megváltott jegyek felmutatásával a Múzeumok éjszakája programjainak látogatására jogosító karszalagot kapnak az érdeklődők.

Június 27. 19:00, Pest Megyei Könyvtár színházterme
Parti Nagy Lajos
BIVALY-SZUFLÉ – tragikomédia
A Nézőművészeti Kft. előadása
Szereplők: Scherer Péter, Mucsi Zoltán, Katona László, Kovács Krisztián, Horváth Lajos Ottó
Rendező: Göttinger Pál
Négy kisstílű bűnöző a nagy fogás után a gengszterfőnök elől menekül. Útközben kénytelenek átmenetileg megszállni egy erdőszéli, elhagyott, romos házban. Ülnek és várnak a világ végén. S eközben rengeteg minden történik bennük és közöttük. A bűnözők, példázatoknak is beillő történetek során, komoly átalakuláson mennek keresztül és lassan, de biztosan mindannyian megtalálják magukat. A történet bár valós és hihető, mégis tele van lehetetlen helyzetekkel, morbidsággal, különös karakterekkel és szórakoztató abszurd humorral. Belépőjegy: 2500 Ft

Július 4., 5., 6. 20:30, Városháza udvara
A Szentendrei Teátrum bemutatja:
Lőrinczy Attila
KÖNNYŰ PRÉDA -zenés vígjáték
Szereplők: Pikali Gerda, Kelemen József, Bezerédi Zoltán, Balikó Tamás, Margitai Ági, Sarkadi Kiss János, Gonda Kata e.h. , Lakatos Máté e.h., Hajmási Dávid e.h., Piti Emőke e.h.
Rendező: Réthly Attila
A Könnyű préda társadalmi szatíra, fordulatos és mulatságos látlelet napjaink Magyarországáról. A halotti toron játszódó történet központi alakja egy ötven körüli hervadó szépasszony, Klárika, aki épp most veszítette el majd harminc évvel idősebb férjét, a város nagy tekintélyű prominensét. Az özvegy csaknem mindig könnyű préda, Klárikát pedig kislányos együgyűsége, hiszékenysége és rajongó természete különösen alkalmassá teszi e szerepkör betöltésére. A körötte megjelenők mind rávetik magukat a prédára…
Belépőjegy: 3000 Ft

Július 12. , 13., 19. 20:30, Városháza udvara
Robert James Waller
A SZÍV HÍDJAI
Szereplők: Udvaros Dorottya , László Zsolt, Szamosi Zsófi, Chován Gábor Rendező: Novák Eszter
1965. Az álmos amerikai kisvárosba ismeretlen fényképész érkezik. A National Geographic számára készít fotóanyagot Madison megye különleges, fedett hídjairól. A véletlen hozza össze az ott élő olasz nővel, aki régi nagy álmait hagyta maga mögött, hogy feleség és anya legyen a távoli, eldugott farmon. Négy napjuk van, hogy leéljenek együtt egy egész közös életet. A regény óriási sikert aratott világszerte, melyet csak fokozott a filmváltozat, Meryl Streep és Clint Eastwood főszereplésével. Színpadon eddig csak Párizs közönsége láthatta a történetet, Alain Delon és Mireille Darc alakításával. Az Orlai Produkció és az Óbudai Társaskör együttműködése révén létrejött szívszorító szenvedélytörténet turnébemutatója Szentendrén lesz.
Belépőjegy: 3000 Ft

Július 13. 19:00, Dunaparti Művelődési Ház udvara
VUJICSICS EGYÜTTES KONCERTJE

Július 20. 19:00, Városháza udvara
JAZZ FESZTIVÁL
Fellépők: Borbély Műhely, Trio Midnight, Fábián Juli & Zoohacker
Belépőjegy: 3500 Ft

Július 26., 27, augusztus 2., 3. 20:30, Városháza udvara
A Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkció bemutatja:
Paul Blake
RÓMAI VAKÁCIÓ - zenés játék Cole Porter dalaival
Szereplők: Tenki Réka, Fekete Ernő, Szikszai Rémusz, Hernádi Judit, Cseh Judit, Márton András, Nagy Dániel Viktor
Rendező: Pelsőczy Réka
Egy kicsiny ország trónörököse, Anna hercegnő hivatalos látogatásra érkezik Rómába. Vele utazik az udvar néhány szigorú képviselője, s minden pillanatát protokoll események töltik ki. A fiatal lány fellázad, s egy váratlan pillanatban megszökik, hogy felfedezze az Örök Várost. Persze azonnal nyomába szegődik a bulvársajtó, hogy szaftos pletykákkal szolgáljon a közönségnek. Élükön az elszánt Joe Bradley, aki minden áron nagy sztorit akar szállítani megrendelőinek – ha kell, azon az áron, hogy magába bolondítja a hercegnőt. John Dighton és Dalton Trumbo forgatókönyve alapján, Cole Porter dalaival, 2012-ben mutatták be Amerikában a klasszikus Audrey Hepburn - Gregory Peck film színpadi változatát.
Belépőjegy: 3000 Ft

Július 27. szombat, 19:00, MűvészetMalom udvara
CSILLAGOK PALOTÁJA
A Sebő együttes, Szvorák Katalin és Tímár Sára koncertje
Belépőjegy: 2000 Ft

Augusztus 1. 19:00, DMH udvara
Tiago Rodrigues
EGY PÁR KÉT SZÓLAM - felolvasószínház
Rendező: Kovács D. Dániel
Belépőjegy: 1500 Ft

Augusztus 8. 19:00, DMH udvara
Ménes Attila
KALAMBÓ – felolvasószínház
Rendező: Bezerédi Zoltán
Belépőjegy: 1500 Ft

Augusztus 10. 20:00, Városháza udvara
ÖRKÉNY ISTVÁN: TÓTÉK
Az Örkény Színház előadása
Szereplők: Csuja Imre, Pogány Judit, Takács Nóra Diána, Epres Attila, Ficza István.
Rendező: Mácsai Pál
Belépőjegy: 3000 Ft

Augusztus 15. 19:00, DMH udvara
Lénárd Róbert
SKIZOPOLISZ – felolvasószínház
Rendező: Rusznyák Gábor
Belépőjegy: 1500 Ft

Augusztus 16. péntek, 20:30, MűvészetMalom udvara
HYMEN - a Frenák Pál Társulat táncjátéka
Áttetsző plexi-medence a hófehér tér közepén, gyönyörű menyasszonyi ruhák és sorsdöntő kérdések, valamint öt kiváló táncos Frenák Pál legfrissebb koreográfiájában.
Belépőjegy: 2500 Ft 

Augusztus 20. 20:00, Református templom kertje
ÜNNEPI KONCERT
Közreműködik: Az Új Szentendrei Kamarazenekar
Belépőjegy: 1500 Ft

Augusztus 22. csütörtök 19:00, DMH udvara
Székely Csaba
BÁNYAVÍZ - felolvasószínház
R: Csizmadia Tibor
Belépőjegy: 1500 Ft

Augusztus 23. 20:30, MűvészetMalom udvara
KISCSILLAG: IDÁIG TUDOM A TÖRTÉNETET
A Kiscsillag együttes tavaly októberben jelentkezett először ezzel rendhagyó műsorával, melynek különlegessége, hogy a zene mellett fontos szerepet kaptak a színházias színpadi megoldások is, továbbá hogy műsoruk az irodalom és a stand-up comedy műfaji sajátosságaira épül. A zenei blokkokat monológok vezetik be, amelyek kifejezetten erre az estre íródtak. Ezek egy szerelmi három-négyszöget mutatnak be, amely a műsor gerince, de a kötött forma ellenére az előadás közben is folyamatosan változik reagálva a közönség reakcióira. Belépőjegy: 2500 Ft

Augusztus 24. 19:30, Városháza udvara
A NYARALÁS
A Katona József Színház előadása
Carlo Goldoni azonos című darabja alapján írták a Mohácsi-testvérek
Rendező: Mohácsi János
Szereplők: Vajdai Vilmos, Fullajtár Andrea, Rajkai Zoltán, Fekete Ernő, Kocsis Gergely, Elek Ferenc, Jordán Adél, Pálos Hanna, Tasnádi Bence, Rezes Judit, Takátsy Péter
A házasság súlyosan károsítja az Ön és környezete egészségét! Előadás azokról a visszatartott információkról, amelyeket a büszke anyakönyvvezető, mint valami mindenható onkológus, elfelejtett elrebegni: azokról a bizonyos kockázatokról és mellékhatásokról. Ideje szembesülni a kérlelhetetlen ténnyel, hogy a házasság – illetve bármely hasonló kapcsolat – lassú és biztos halálhoz vezet az alagút végén; hogy a házasság elzárja az artériákat, szívrohamot, tüdőtágulást és agyvérzést okoz…
Belépőjegy: 3000 Ft

Augusztus 25. vasárnap , 20:00, Ferenczy Múzeum udvara
Katona József
BÁNK BÁN
Rendező: Alföldi Róbert
A Szentendrei Teátrum különleges bemutatója Katona Bánk bánja ősbemutatójának 180. évfordulója alkalmából és Gertrudis királyné halálának 800. évfordulója tiszteletére.
Az előadásra megváltott jegyekkel az előadás előtt, 19-20 óra között megtekinthető a Ferenczy Múzeum „A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz […]” Merániai Gertrúd emlékezete, 1213–2013. című történeti vándorkiállítása.
Belépőjegy: 5000 Ft

Gyerekteátrum
Vasárnap délelőttönként 10:00, Dunaparti Művelődési Ház udvara
Jegyár: 1000 Ft, családi belépő: 4 fő esetén 3000 Ft
Jegyek az előadások előtt 1 órával a helyszínen kaphatók! 

Július 7.
HEPP TRUPP : A HÁROM KISMALAC

Július 14.
ESZTER-LÁNC ZENEKAR KONCERTJE

Július 21.
PÁLYI JÁNOS : VITÉZ LÁSZLÓ

Július 28.
ZIRANO BÁBSZÍNHÁZ: PINOKKIÓ

Augusztus 4.
MÉHES CSABA: MIMÓKA

Augusztus 11.
MAJOROS ÁGI BÁBSZÍNHÁZA: AZ ARANYHAJÚ KIRÁLYLÁNY

Augusztus 18. Helyszín: MűvészetMalom!!!
DVORÁK GÁBOR: JÁTSSZUNK PANTOMIMET!
Az előadásra megváltott jegyekkel megtekinthető a MűvészetMalom Testobjektív c. kiállítása

Augusztus 25.
KATÁNG EGYÜTTES: AZ ÜVEGHEGYEN TÚL – KONCERT

Augusztus 30-31-szeptember 1. Szentendre belvárosa
VIII. SZENTENDRE ÉJJEL-NAPPAL NYITVA

Augusztus 30-31-szeptember 1. Szentendre belvárosa
MŰVÉSZET ÉS MÁMOR - BOR- ÉS GASZTROFESZTIVÁL

Pontos helyszín:
több helyszínen (lásd programnál)

Belépő:
Lásd programnál.
JEGYVÁSÁRLÁS:
Tourinform Szentendre, Dumtsa J. u. 22., telefon: 26/317-965, 26/317-966
A jegymester országos hálózatában: www.jegymester.hu
Az előadások előtt egy órával a helyszíneken.

Információ:
Szentendrei Új Kulturális Központ
26/312-657
dmh@szentendre.hu

MűvészetMalom
26/301-701
program@dunakanyar.net